donderdag 2 mei 2013

Reisverslag in het Roemeens


Vacanta lui Jannie si Maarten Koel in Breaza, aprilie 2013

Luni, 22 aprilie
La ora stabilita de Wizzair 17:45 am ajuns cu bine la Cluj-Napoca. Impreuna cu Csaba si Imola am oprit la un restaurant in drum spre Breaza pentru a manca ceva. Csaba se simte din nou bine, este sanatos, arata mult mai bine.  Copiii erau sub grija parintilor lui Imola, ajungand tarziu acasa ei dormeau deja.

Marti, 23 aprilie
La ora 7:30 dimineata Csaba a dus copiii la scoala in Reghin, in acest timp Imola a povestit ca oamenii de la Spitalul Reghin vin regulat dupa produse medicale deoarece este o mare lipsa de ele. Lipsa alimentelor si lipsa banilor creeaza o situatie insuportabila pentru pacienti. Din aceasta cauza sunt impartite bolnavilor diferite feluri de biscuiti. Legislatia nu le permite sa foloseasca conservele HAK in bucatarie pentru ca nu contin etichete cu termenul de valabilitate. Dar din moment ce este o situatie de criza directorul a decis ca totusi le vor folosi.
Dupa micul dejun, impreuna cu Ildiko am vizitat 17 prsoane aflate in proiectul de ingrijire la domiciliu.   Itr-adevar  este incredibil ceea ce face Ildiko pentru acesti oameni. Sarcina ei include monitorizarea tensiunii arteriale , monitorizarea glicemiei, explicarea modalitatilor de utilizare a medicamentelor.Nu toata lumea vrea ca Ildiko sa cante sau sa citeasca din Biblie dar pentru cei care vor este un moment foarte special. Tot ceea ce Ildiko face, face din placere si acest lucru se vede prin munca ei si atitudinea pacientilor fata de ea. In program sunt 80 de personae oficial si 20 neoficial. Trei zile pe saptamana face vizite la batrani si 2 zile face vizite la Spitalul Municipal Reghin. Iar in fiecare duminica tine slujba in biserica din Breaza sau in alte sate. Impreuna cu sotul ei, ei au un rol important in comunitatea din Breaza si imprejurimi. Pachetele pe care le-am impartit vor face mai bogata masa de pasti. Adesea la casele vizitate este o fiica care are grija de mama bolnava. In aceeasi zi am vizitat o femie batrana, care suferea de diferite feluri de boli si care statea cu un barbat fara adapost, acesta oferindu-i ajutor. Este o situatie ciudata dar pare sa functioneze.
Ajuns in sfarsit acasa ne-au asteptat multe chipuri vesele. Copiii erau in pauza de la programul de dupa scoala. Pentru noi este o bucurie sa vedem ca totul merge bine cu ei si totul pare atat de pozitiv. Csaba si Imola intr-un mod admirabil controla situatia.Atmosfera era iubitor si respectuos. Situatia lor actuala in comparatie cu situatia lor de origine este greu de descris.

Miercuri 24 aprilie
In satul Urmenis  am dus 150 de pachete, o parte din acestea am depozitat in containerul pe care il avem recent acolo si o alta parte le-am impartit impreuna cu asistentul social din sat, Elena. In acest sat sunt cateva zone in care traiesc doar cetateni de etnie rroma. Conditiile de viata ale acestora reusesc sa ne uimeasca totdeauna:multi copii, mame foarte tinere, lipsa de hrana, de imbracaminte etc.De asemenea se intampla multe lucruri stupide. Elena le stie pe toate si nu poate fii descurajat  vazand aceste situatii, ea influentand usor deciziile gresite ale acestora.De exemplu: un barbat tanar traieste cu a doua sotie si mai multi copii intr-o casa rea . Fiica sa din prima casatorie nu umbla la scoala. Actuala sotie considera ca nu este responsabilitatea ei sa trimita copilul la scoala considerand ca mama fetei ar trebui sa trimita bani pentru educarea ei. Sunt sigur ca dupa “discursul” lui Elena acest lucru se va schimba in bine.
Un alt barbat casatorit cu o femeie bolnava psihic, au devenit parintii unui copil complet sanatos.Femeia a nascut la Spitalul din Mures. Conditiile in care traiau acestea erau imposibile pentru cresterea copilului: casa era intr-o stare rea, era mizerie. Astfel Elena a considerat ca copilul ar trebui sa ramana in grija asistentei sociale din Mures, incercand sa explice acestora ca familia nu este in stare sa creasca copilul. Totusi ei au trimis mama si copilul acasa, insotit de asistentul social de la spital. Spusele lui Elena s-au adeverit , copilul ramanand definitive in grija asistentei sociale.
O mama impreuna cu fiica ei locuiesc intr-o casa destul de buna. Singurul lor venit este de 10 euro pe luna, alocatia copilului. Mama sufera de probleme psihice, si de frica ca va fi internat la Clinica de Psihiatrie ea refuza sa sa urce in masina . Din aceasta cauza nu I se poate inainta dosarul de integrare  in grad de handicap pentru a primi pensia de boala.

Joi, 25 aprilie
I-am vizitat pe Stela si Iulian, locuitorii casei recent contruite de catre fundatia din   Breaza. Ei impreuna cu cei doi copii sunt bine, Iulian lucreaza la medical veterinar, in agricultura, iar Stela o ajuta pe Imola cu diferite lucruri. Veterinaul i-a oferit familiei o bucata de teren pa care sa o lucreze, sa creasca legume si cartofi.De asemenea vor primi si un porc la sfarsitul anului. A fost o idee buna construirea unei case pentru aceasta familie deoarece au dat dovada de a fii niste oameni seriosi, in sensul ca nu consuma bauturi alcoolice.
Dupa aceea am fost in vizita la fabrica de bicicleta al lui Jan Wijnen. Productia merge bine, momentan are 3 angajati si in curand va avea un al 4-lea membru. De asemenea am fost in vizita la bunicii lui Imola in Filpisu Mic, totdeuna este o placere sa vedem mica ferma a familiei.
Apoi ne-am dus la Karen in Peris. Ea are un proiect de ingrijire a copiilor din comunitatea rroma. Programul a inceput recent, copii au parte de educatie zilnic. Ei au la dispozotie un teren in spatele casei , unde vor sa tine animale pa care copii sa le ingrijeasca.De asemenea in curand incep construirea unei case pentru ea insisi.
Ulterior am intrat in Kaufland pentru a cumpara un tort pentru ziua de nastere a Madalinei, si carne tocata pentru prepararea cinei. La ora 13:00 am ridicat si copiii de la scoala si am pornit spre casa cu microbuzul plin de copii obositi dupa o zi lunga de scoala. Dupa aceea si-au facut temele sub indrumarea profesoarei, au mancat tort si au cantat. Apoi ne-am intors la Reghin in parc, unde copii s-au distrat enorm de mult.Comerciantul Bogdan  a avut ideea de a castiga 1 leu din transportarea copiilor in jurul parcului cu bicicleta. Nu a avut in intregime success, dar a fost distractiv de privit. Dupa ce am mancat cu totii o inghetata ne-am intors acasa. Chiftelutele preparate de Jannie  au fost foarte gustoase. Dupa cina am facut o plimbare  si am vizitat un cultivator de rosii, o companie foarte moderna, folosind cele mai noi tehnici.

Vineri, 26 aprili
In aceasta dimineata am vizitat parintii lui Csaba in Reghin., care din fericire sunt sanatosi si fericiti cu copii si nepotii lor.Sora lui Csaba lucreaza intr-un magazine din apropiere si fiica ei de 4 ani este la bunici dupa masa. Csaba vine in fiecare dimineata sa-si bea cafeaua cu ei.
 Apoi am vizitat directoarea fundatiei Diakonia din Reghin.  De foarte multe ori ei  preiau lucruri din depozitul din Breaza. Organizatia crestina este axat pe furnizarea de ingrijire la domiciliu in Reghin si in satele vecine.
Vineri copii merg acasa, petrecandu-si weekendul in familie. Cei mai multi dintre ei sunt din zona Urmenisului. Impreuna cu Elena ne-am dus din nous a impartim din pachete. Acum am ales mai ales batrani din mediul rural si cateva familii de rromi. Multe lacrimi de bucurie la primirea pachetelor. Este greu de descris ceea ce vezi dar consider ca acest experiment iti ofera un stimulant pentru a continua munca. Anterior am cumparat 10 cosuri din sat, dar doar acum am ajuns si la producator. El ar dori sa faca afaceri din nou. Daca i-am putea gasi client ar fii un lucru bun pentru el. Calitatea este buna, mult mai buna decat la Botosani.
Dupa aceasta vizita am condus acasa fara copii, simtindu-se lipsa lor.

Sambata, 27 aprili
Csaba , Imola si Andreea au mers la o nunta in Brasov si am ramas singuri acasa. Duminica am fost din nou dupa copii .
Jaap Koning si Johan Haak au livrat vineri pachetele in Getz. Au incarcat direct in carute si au fost impartite  in comunitatea de rromi.Sambata au fost descarcate restul pachetelor in Salard si asa am terminat impartirea celor 3250 de pachete.

Here more pictures

Cu stima,
Maarten Koel
0628941795
koelmaarten.blogspot.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten