zondag 13 september 2020

Weekbericht 38 / september 2020

Een weekje weggeweest en daarna weer vol aan de bak om de inkomende en uitgaande goederenstroom in goede banen te leiden. Deze stroom is nog nooit zo groot geweest als dit jaar, vooral het percentage etenswaren is enorm gestegen. Onder de huidige omstandigheden is dit goed nieuws voor de groep mensen die we met onze stichting ondersteunen. Er komen door de gevolgen van het corona virus nog moeilijkere tijden aan voor heel veel mensen in Roemenië. Het sociale vangnet daar stelt weinig voor en is lang niet voor iedereen bereikbaar.

 

Binnenkort zijn er verkiezingen in Roemenië en daarom wil de regering alles zo normaal mogelijk doen lijken. Er zijn vrijwel geen beperkende covid-19 maatregelen meer, mensen die er over nadenken houden hun hart vast wat dit voor gevolgen gaat hebben voor het aantal besmettingen.

 

Dinsdag zijn we begonnen met het voorbereiden voor het laden van een trailer op woensdag met bestemming Deaj. De dakplaten die we voor dit project mee wilden geven moesten we nog uit een trailer halen vanwege de lengte van meer dan 12 meter een klusje voor een specialist.

 

Woensdag was er veel hulp, Henk Muller kwam goederen brengen en iets vertellen over zijn project in Deaj. Henk vertelde o.a. dat de bessenplukkers, die dankzij zijn inzet in Nederland hebben gewerkt, gemiddeld genomen een goede tijd hebben gehad in Nederland. De huisvestiging op een bungalowpark was zo’n tien keer beter dan hun thuissituatie. Mits er voldoende kilo’s geplukt werden konden ze ongeveer € 1.500 per maand overhouden, dit na aftrek van alle kosten. Zoveel geld verdienen lukt gewoon niet in Roemenië, nu maar hopen dat ze het op een goede manier besteden.

 

Henk vertelde o.a. over de vele ouderen die helemaal geen pensioen ontvangen en die zich maar moeten zien te redden met de hulp van familie en vrienden. Er zitten natuurlijk schrijnende gevallen tussen, waar mogelijk helpen de mensen van Henk zijn organisatie. De stichting van Henk ondersteunt ook een project voor naschoolse opvang. Het Roemeense onderwijssysteem is gericht op veel lesstof geven, de kinderen krijgen veel huiswerk, ook op de lagere school. Door de thuissituatie komt daar vaak niet veel van terecht en komen de kinderen op een hopeloze achterstand. Naschoolse opvang in combinatie met een maaltijd is een goed middel om hier iets aan te doen en helpt ze echt vooruit.

 

Sinds 1991 heeft Henk al op vele manieren contact met mensen in Roemenië en hij weet er dus veel over te vertellen. Na zijn interessante verhaal moest hij weer verder om nog allerlei dingen te regelen voordat hij zelf weer teruggaat naar Roemenië. Door de problemen met het corona virus zijn er weer inreisbeperkingen in Hongarije, dus maar hopen dat de terugreis per auto mogelijk is.


Hier de link naar foto's van het laden.


Wim en Haye gingen 300 dekbedden ophalen bij zorginstelling Zuidoost zorg in Oosterwolde en Appelscha. Fijn dat de kringloopwinkel X op X uit Heiloo na al die jaren nog steeds een trouwe partner is en dat we Wim met hun auto voor dit soort klussen kunnen laten uitrukken. Het laden ging verder goed en om 14 uur is de truck vertrokken naar Deaj waar hij die vrijdag in de namiddag weer is gelost.

 

Reghina uit Ticau heeft inmiddels alle hulpgoederen die we gebracht hebben kunnen uitdelen en heeft drie huisjes van nieuwe dakplaten voorzien. Een knappe prestatie, ze zou nog wel meer huisjes willen doen.


Hier de link naar foto's van Reghina.

 

In Botosani is het corona virus ook nog steeds een probleem, even leek het erop dat ze erin in Casa Iona ook last van kregen. Cristi had zelf opeens hoge koorts, uiteindelijk moet het iets anders zijn geweest en is iedereen weer in goed gezondheid.

 

Casa Ioana krijgt ook hulp van een organisatie uit Denemarken, ze hebben o.a. serieuze bedragen beschikbaar gesteld voor de bouw van het internaat. Aanstaande maandag komen een paar van hun mensen vanuit Denemarken naar Broek op Langedijk (600 km enkele reis!) om twintig laptops te brengen, dit voor de kinderen van Casa Ioana. Belangrijk omdat niet alle scholen 100% opengaan maar ook nog digitaal thuisonderwijs gaan geven. Woensdag laden we de laptops dan in de truck die naar Botosani gaat.

 

Vanuit Marghita / Getz ontving ik foto’s van het uitdelen van sandwiches en een deel van de spullen die wij gebracht hebben. Paul heeft ook een kinderbijbelweek georganiseerd.


Hier de link naar foto's.

 

Er staat weer een nieuw bericht om het blog van Imola. Met de zes nieuwkomers gaat het goed, ze voelen zich al aardig thuis. Maandag is een belangrijke dag, de scholen gaan na een lange tijd weer open. Vooral voor de nieuwe kinderen een spannende dag net als voor Csaba en Imola trouwens, het is dan echt een vol huis. Drie jongens verhuizen naar onze oude kantine die door Csaba is omgetoverd naar het garden chalet.


fazakasimola-csaba.blogspot.

 

Van Carin uit Peris ontving ik een nieuwsbrief. Carin heeft een belangrijk stap gezet, ze gaat met haar gezin naar Nederland verhuizen.


Vrijdag konden we weer een trailer laden bij Hrif in Weesp o.a. met de babyvoeding uit Engeland. Dankzij deze samenwerking hebben we onze slagkracht flink kunnen vergroten. Stichting Hirf doet heel veel goed werk en is een belangrijke schakel in een netwerk van goede doelen organisaties. Er stonden vrijdag bijvoorbeeld spullen klaar om te verzenden naar Lesbos, dit keer via de stichting Christian Refugeerelief. Deze mensen doen tenminste iets aan hulpverlening in deze onmenselijke situatie. De echte oplossing moet vanuit de politiek komen, helaas gaat dat voorlopig niet lukken.


Hier de link naar hun website.

 

De vrijwilligers van de Dorcas winkel uit Broek op Langedijk brengen bijna elke week keurig gesorteerde kleding en bijvoorbeeld meubels. De komende week komt er extra veel, de zomercollectie gaat uit de winkel en komt naar ons toe. Een mooi en waardevol samenwerkingsverband op loopafstand.

 

Aanstaande dinsdag gaan we een trailer laden voor Breaza o.a met schoolmeubelen, woensdag gaan we laden voor Botosani. Er is dan in de ochtend een rit naar Weesp en daarna 13 bedden ophalen in Amstelveen.

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten