dinsdag 15 januari 2013

Verslag van Pieter Nagel


Hallo Maarten, chauffeurs en allen die zich ingezet hebben voor de bevolking van Roemenië.  Samen met de foto’s werpen we een terugblik op de maand december van het afgelopen jaar 2012.

De tassen aktie heeft naar mijn bescheiden mening zijn doel ten volle bereikt. Wij hebben deze hulp heel geselecteerd uitgedeeld aan hen die ik samen met mijn medewerkers heb uitgezocht, in de ons omliggende dorpen. Ghioroc, Minis en Paulis zijn voor ons bekend terrein waar we velen kennen. Toch zijn wij ook hier selectief te werk gegaan, omdat je je  pakketten maar een keer kunt uitgeven.

De levenstandaard  is door de hogere vaste lasten van de gezinnen weer achteruitgegaan,  ook de BTW ligt hier voor alles op 24%,  dus ook voor dagelijks voedsel. Dus ze zijn echt blij met deze hulp.

Door het jaar heen hebben wij in Baratsça, een plaatsje naast Paulis, zo hier en  daar al geholpen en met deze tassen ook weer veel arme gezinnen in blokwoningen. In het dorpje Milova, 20 km van ons vandaan voorbij Lipova, kun je als je wilt deur aan deur gaan want dit dorp bestaat voornamelijk uit zeer arme zigeuner families die in de bosbouw werken, maar ja, als er sneeuw ligt, is er geen inkomen, dit voor ongeveer 3 maanden.  Het zijn en blijven dagloners dan kom je niet met veel geld thuis, het zijn schrijnende gevallen.

In Neudorf een dorpje achter lipova hebben een paar van mijn medewerkers  gewerkt in de constructie en hebben daar een aantal zeer arme gezinnen ontdekt die wij zijn gaan helpen, hun reactie was overweldigend. Een gezinnetje  van 5 personen in een huisje, een voormalig wachtershok  van een bedrijf ten tijde van het Communistisch bewind, niet groter dan 3x3 meter. De vader vertelde trots dat hij vroeger op school Engels had geleerd en hij alles voor zijn kinderen wil doen dat zij ook kunnen lezen en vreemde talen leren. Een  positieve man ondanks zijn omstandigheden, de  moeite waard om vooruit te helpen.

Voorts denk ik dat de foto’s voor jullie van zelf spreken. Mijn eind conclusie voor dit jaar is  dat hulp harder nodig is dan ooit maar weloverwogen uitgedeeld zodat er toch nog zelfinitiatief en de wil om iets te doen aan hun eigen situatie versterkt wordt en de mensen niet alleen op hulp gaan zitten wachten.

In Paulis kwam ik bij een verlamde man terecht een midden veertiger, verlamd geraakt ten gevolge van een auto ongeval 5 jaar geleden. Tijdens het eten rondbrengen van het zomer heb ik hem bijna dagelijks gegroet als hij buiten zat in zijn rolstoel. Bij hem binnengekomen vertelde hij zijn verhaal dat hij hoopvol gestemd is dat er een dag zal komen waarop hij weer zal lopen. In een revalidatiecentrum kon hij vanuit zijn bed op hoogte wel zelf in zijn rolstoel komen, maar thuis moet zijn vrouw hem van zijn bed  een soort camping vouw bed, van 20 cm hoog, in zijn rolstoel hijsen en ’s avonds weer terug. Zijn grote wens was, ooit zo’n bed op hoogte te kunnen bemachtigen om zijn vrouw te ontlasten. Zoals je ziet het meegestuurde bed heeft zijn bestemming bereikt, een geweldig kerstgeschenk voor de hele familie. 

Allemaal nogmaals bedankt, Hartelijke groeten van Pieter en Petra. 

Klik hier voor de foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten