zondag 13 augustus 2023

Weekbericht 32/23

In het vorige blog vermelde ik dat er weer een reis naar Roemenië gepland was. Samen met Gerrit Beetsma en Gerard Smit zijn we dinsdag 8 augustus vertrokken en zaterdag 12 augustus waren we weer thuis. 

Woensdag en donderdag waren we op de boerderij om daar samen met Attila en Ference de lopende zaken te bespreken. Het komt erop neer dat dankzij het goede groeiseizoen en het vakmanschap van Attila er uitstekende opbrengsten in kilo’s worden gehaald. Zoals ik al eerder schreef is het lastig om deze producten tegen een goede prijs te verkopen, dit vooral door gevolgen van de oorlog in de Oekraïne. 

Hier de link naar een paar foto's.

Het gaat weer een keer veranderen, we moeten daarom vooral het oog gericht houden op de toekomst. Attila en zijn team gaan dit redden en zijn al druk met voorbereidingen voor de teelten van volgend jaar. Frans Boom en zijn team van www.iq-group.nl , waren in dit kader van dit toekomst gericht denken, bezig met de aanleg van zonnepanelen op het dak van de schuur. Dit ging echt super snel, Attila sprak zijn verbazing hierover meerdere malen uit.

Een paar filmpjes van hoe dit ging.

Vrijdag hebben we vanuit Breaza een bezoek gebracht aan Viorel en Elena in Deaj. Er stond een hele partij brood klaar om uitgedeeld te worden in Haranglab ten behoeve van de zigeunerwijk daar. In het blog 13/23 schreef ik over een eerder bezoek aan deze wijk. De politieman die Viorel hierbij vaak helpt was al aanwezig, dit om de verdeling ordelijk te laten verlopen. Onderweg werden we aangehouden door twee andere agenten, toen Viorel vertelde wat de bedoeling was, besloten ze ook mee te gaan. Achteraf jammer dat dit zo liep, in tegenstelling tot degene die Viorel altijd helpt, was de oudste van de twee een echte ouderwetse bullebak die deze arme mensen uiterst onvriendelijk bejegende.  

Op het uitdeelpunt stroomde de mensen toe om de broden op te halen. Als je deze stoet van zo dichtbij voorbij zie trekken, komt het echt even bij je binnen, wat voor een onmogelijk leven deze mensen hebben daar. Tekort aan maar ook vaak verkeerde voeding, hygiëne slecht, tanden slecht, opvoeding van kinderen slecht en ga zo maar door. Ik hoop echt dat het ons lukt om in de toekomst nog wat meer te kunnen beteken voor de mensen daar. Viorel wil doorgaan huisje te bouwen en we  hebben nog wat ideeën. 

Hier de link naar een paar foto's.

Daarna bezochten we Marin in Band, ook druk met huisjes bouwen en zorgen voor mensen om hem heen. We hebben een interessant gesprek gehad over hoe alles reilt en zeilt in zo’n wijk. We hebben ook het graf gezien van de arbeider die verdronken is in een rivier in Oostenrijk. Zijn vrouw en kinderen wonen nu bij zijn ouders en hebben het moeilijk. Vaak is het werk in het buitenland voor deze mensen, met dank aan louche arbeidsbureautjes een vorm van moderne slavernij.

Daarna Henk Muller bezocht, hij woont op een hele mooie plek bij aardige mensen die goed voor hem zorgen. Hij is nog niet de oude, hij was net met Marin in Tirgu Mures geweest voor een bloedonderzoek, de hoop is dat hier iets uitkomt. Goed dat we hem even gesproken hebben.

Hier de link naar een paar foto's van deze bezoeken.

In Urmenis bezochten we de sociale werker van dit dorp, de ons welbekende Elena. Ze woont nu permanent in haar nieuwe huis, een heel mooi plekje met een prachtige tuin. De basis van de woning zijn de twee kantoorcontainers die we al een hele poos geleden gekregen hebben van Voedselbank Amsterdam. Het heeft allemaal even geduurd maar is nu klaar en het is een prachtige woning geworden. We hebben genoten van de heerlijke maaltijd op het terras, we konden allerlei ervaringen delen, het was gezellig.

Het professionele gereedschap dat we van Jan Gardien uit De Lier hadden gekregen hebben we naar het bouwteam van Toth Attila uit Peris zijn broer gebracht. Aardige en hardwerkende mensen die ons al vaker hebben geholpen met bouwprojecten, natuurlijk waren ze er heel blij mee. 

Hier de link naar een paar foto's van deze bezoeken.

Zaterdag was een reisdag om thuis te komen en dat is gelukt. Het zijn en blijven indrukwekkende reizen. 

Een aantal van onze contacten hebben foto’s gedeeld etc., die neem ik de volgende keer op. 

Aanstaande woensdag gaan we laden voor Marghita en Botosani.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten