zondag 4 februari 2024

Weekbericht 5/24

Deze week konden we weer een trailer met waardevolle hulpgoederen naar Roemenië sturen.

 

Aanvulling van onze voorraad ging ook gewoon door zodat we nog steeds geen nee hoeven te verkopen aan de mensen waar we naar omkijken in Roemenië. Het is natuurlijk geweldig dat vrijwilligers, sponsors, instellingen en bedrijven dit mogelijk maken.

 

We hebben weleens overwogen het wat rustiger aan te gaan doen. De reacties van onze contactpersonen uit Roemenië kwamen er kort gezegd op neer, doe dit alstublieft niet. Jullie hulp is ontzettend belangrijk voor heel veel mensen.

 

Wat mij raakt zijn soms de relatief kleine dingen. Csaba uit Breaza kwam een voedselpakket brengen bij Mr. Piu in Filpisu Mic en merkte dat deze oude man in de kou zat. Er was geen brandhout meer en zelf iets regelen kon hij niet, hij zat daar als een zielige hoopje mens in de kou. Csaba ging terug naar huis en haalde wat brandhout waarmee hij de kachel weer in brand kreeg. De volgende dag kwam hij nog een keer langs en vertelde mij: Maarten, wat maakt het een verschil, een warm huis. Mr. Piu was opgewekt en druk soep aan het koken.

 

Mensen met een heel laag inkomen krijgen (als ze geluk hebben) in de winter via de sociale dienst vouchers t.w.v. € 280,- die ze kunnen inwisselen voor eten e.o. houtbriketten. Niet iedereen snapt hoe dit werkt of kan niet naar de stad om daar in een bouwmarkt houtbriketten te kopen. In dit geval heeft Csaba dat gedaan en kan mr. Piu weer even stoken. Je vraagt je dan gelijk af hoeveel mensen zouden er in de kou zitten met te weinig eten?

 

Woensdag konden we dus gelukkig veel etenswaren laden waar de meeste behoefte aan is. Het ging allemaal heel vlot en kort na de lunch ging de truck met dubbele bemanning onderweg naar Marghita. Ze hebben deze afstand ongeveer 1.800 kilometer heel snel afgelegd, donderdagavond kreeg ik al bericht dat ze de grens over waren en in Roemenië reden. Vrijdagochtend konden ze lossen op de boerderij in Marghita.


Hier de link naar foto's van het laden.


Hier de link naar foto's van het lossen.

 

Reghina uit Ticau kon dankzij St. Emeth voedsel kopen en uitdelen, iets wat ze graag en veel doet. Het is hulp die aankomt bij de mensen daar. Binnenkort gaan er aardappelen, uien en meel van de boerderij naar Ticau. Dit aangevuld met koek uit Nederland.


Hier de link naar foto's.


Van imola en Csaba uit Breaza ontving ik foto's van het uitdelen op verschillende plekken van de laatste vracht hulpgoederen. Het geeft een beeld van wat er allemaal gebeurt daar, er is veel meer over te vertellen. Dat doen we een andere keer.


Hier de link naar foto's.

 

Ook in Band zaten veel mensen in de kou, Csaba kon relatief goedkoop drie pallets houtbriketten kopen en heeft deze naar Band gebracht. Volgens Marin kunnen hier veertien arme mensen een maand lang de kachel mee stoken, een mooie actie dus. Marin en zijn familie en kennissen starten met het maken van maaltijden voor 70 mensen twee keer in de week, het zal mij benieuwen hoe dit gaat. Ook daar zijn verder veel hulpgoederen uitgedeeld, iets wat juist nu heel belangrijk is.


Hier de link naar foto's.

 

We konden ook bijdragen aan de bouw van een huisje van een 62 jarige mevrouw met haar dochter. Waar ze nu wonen is heel erg slecht, een verrot dak en voor een enorm gat in de muur hangt een gordijn. Vrijdag was de fundering al klaar en waren ze bezig met de muren. Ze was overal geweest om hulp, ook bij de gemeente, maar niemand kon/wilde haar helpen. Dat mensen uit een ver land als Nederland haar wel wilden helpen kon ze niet bevatten.


Hier de link naar foto's.

 

Viorel en Elena uit Deaj hebben weer een prachtige prestatie neergezet. Dankzij een sponsor hebben ze nu de mogelijkheid om naast hun normale programma iets extra’s te doen, in deze koude periode. Drie maanden lang kunnen er 2 maal per week 300 porties eten gemaakt worden. Hoe dat gegaan is afgelopen week, maakt het onderstaande fotoalbum duidelijk. De uitvoering is niet eenvoudig, maar het is echt geweldig dat ze dit doen. De nood is daar ontzettend hoog.


Hier de link naar foto's.

 

De komende week gaan we op dinsdag of woensdag in samenwerking met Jan Pilkes van Caritas een trailer laden voor Oekraïne. Jan komt weer met zijn eigen laadploeg.

 

Aanstaande woensdag of donderdag komt er een truck laden voor Breaza. Mission and Relief uit Zevenhuizen is de expediteur deze keer. We gaan ervaren hoe de samenwerking met hen verloopt, hun expertise is belangrijk i.v.m. de veranderingen aan de grens van Roemenië.

 

Genoeg te doen dus mooi om mee te maken dat een groep van voornamelijk senioren dit voor elkaar krijgt.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten