zaterdag 6 juli 2024

Weekbericht 27/24

Het liep deze week niet zoals de bedoeling was. Afgelopen woensdag zouden we een truck laden, dit is niet gelukt. De afspraak verschoof naar vrijdag maar ook toen kwam er een kink in de kabel. Het vrachtvervoer per spoor is wat ontregeld geraakt en daar hebben wij ook last van. De nieuwe afspraak is dat we aanstaande woensdag gaan laden.

 

We hebben afgelopen woensdag wel weer het nodige kunnen opruimen, klaarzetten voor transport. Ook onze voorraad hebben we weer kunnen aanvullen, met goed bruikbare spullen. Een deel hiervan gaat via Jan Pilkes van Caritas uit de Rijp naar Oekraïne, maandag gaan we dit klaarzetten. Jan gaat dinsdag hun volgende transport laden.

   

De truck die we op 19 juni hadden geladen is afgelopen woensdag aangekomen in Breaza. De reis duurde langer dan normaal door de vertragingen op het spoor en door nieuwe regelgeving in Roemenië. Van alle trucks moet tegenwoordig de herkomst en bestemming digitaal worden doorgeven, hierna krijgen ze een nummer. Zonder zo’n nummer krijgen ze een boete. Voor ons nieuw en we zullen ons moeten aanpassen, gelukkig krijgen we prima ondersteuning hierbij van M&R logistiek.

 

In Breaza is het een komen en gaan van mensen die goederen komen halen en Csaba brengt zelf ook veel weg. Hij zorgt ervoor dat niet alles steeds bij dezelfde mensen terechtkomt maar de kring wat meer mensen er wat aan hebben.


Hier de link naar foto's.

 

Volgens de officiële statistieken heeft 1 op de vijf mensen in Roemenië te maken met ernstige materiële en sociale ontbering. Bijna twintig procent van de bevolking, vier miljoen mensen, leeft in armoede met geen of een heel laag inkomen. Een enorm probleem wat niet eenvoudig is op te lossen.


Voor de liefhebber hier de link naar deze cijfers.

 

De boerderij in Roemenië produceert dit jaar de meeste aardappelen en groenten in haar bestaan. Door aanpassingen in het teeltplan, het vakmanschap van Attila en zijn teamleden en het bijzonder groeizame weer zorgen hiervoor. Alles verkopen lukt niet, er is te veel en de koopkracht van de mensen is te laag. Omdat we tegen verspilling en weggooien zijn, komt een groter deel dan normaal bij arme mensen terecht.


Csaba uit Breaza, gaat hier net als altijd serieus mee om en zorgt voor een goede verdeling. Zijn contacten krijgen goede instructies zodat zoveel mogelijk mensen hier wat aan hebben. Aanstaande woensdag gaat hij weer een partij ophalen. Het kleine vrachtwagentje van Phoneo die hij mag gebruiken, is hiervoor prima geschikt. Een vriend van hem gaat ook mee met de Mercedes bus en aanhanger.




Hier de link naar foto's van een eerdere "actie"

 

Henk Muller neemt veel af en is er blij mee, Henk reist wat af en komt op heel veel plekken. Hieronder weer een fotoverslag met toelichting.

 

Hier de link naar foto's.


Marin en Eniko uit Band doen ook hun betekenisvolle werk. Het gaat stapje voor stapje steeds beter iets daar. Het maaltijdproject, vooral voor de kinderen, blijft belangrijk. Het huisje voor de alleenstaande man is bijna klaar.


Hier de link naar foto's.












 

Viorel en Elena hebben het ook weer druk gehad en zijn blij met alle hulp die ze ontvangen.


Hier de link naar foto's.



Ook Joszi uit Tirgu Mures stuurde weer foto's van de activiteiten van zijn team. Inclusief die van een leuk uitstapje met kinderen.


Hier de link naar foto's.








Alles met elkaar zijn er weer veel mensen geholpen vanuit Nederland maar vooral door onze contactpersonen ter plaatse.



Aanstaande woensdag gaan we dus laden is de bedoeling.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten