maandag 24 december 2012

Hulptransport December 2012


Dag allemaal,

Graag vragen wij uw aandacht voor het onderstaande bericht.

Het zelf maken en wegbrengen van kerstpakketten heeft heel wat teweeg gebracht, nog nooit in het bestaan van stichting Promotie waren er zoveel mensen in touw om andere mensen in het verre Roemenië een mooie kerst te bezorgen.

Ook de mensen en organisaties die de verspreiding in Roemenië op zich hebben genomen hebben het er druk mee gehad. Nu vlak voor de kerst en het moment dat vrijwel alle 3.200 pakketten hun eindbestemming hebben bereikt kunnen we al spreken van een zeer geslaagde actie.

Ging het wegbrengen van de 1e twee trailers snel en probleemloos met de laatste twee ging het een stuk moeizamer.

Hier het verslag van Truck 3 en 4

Op 10 december vertrokken Jaap Ligthart en Maarten Koel met een hulptransport naar Roemenië met als einddoel Botosani, Casa Ioana onder leiding van Cristi.

Op maandag en dinsdag schoten we goed op, dinsdagavond waren we in Bistrita waar we de nacht hebben doorgebracht. De volgende dag hebben we kennisgemaakt met extreem winterweer. Vlak voor het einddoel konden we vanwege een sneeuwstorm niet verder en hebben de nacht doorgebracht te midden van andere gestrande voertuigen. De volgende dag werden we met hulp van het leger en de brandweer weer op weg geholpen, een heel speciale ervaring. De brandweer heeft goed geholpen bij de evacuatie van gestrande reizigers, 400 mensen werden opgevangen in scholen en sporthallen lazen we de volgende dag in de krant. Wij konden in de cabine blijven dankzij de standkachel het eten en drinken wat we mee hadden en de warme bedden in hotel Mercedes Actros. De laatste paar kilometer naar Botosani gaf ook nog problemen door het wegvallen van de luchtdruk. We konden lossen aan de rand van Botosani, de stad in was geen optie onmogelijk vanwege de hoeveelheid sneeuw op de wegen. Met bestelauto’s is de lading naar Casa Ioana gebracht een klus die van 15 tot 23 uur duurde. In de tussentijd heeft een monteur er voor gezorgd dat de remleidingen ontdooit werden en heeft hij een nieuw filter geplaatst voor de compressor zodat we weer voldoende lucht in het systeem hadden. Als er onvoldoende lucht in het systeem is blokkeren de remmen, doet de koppeling het niet meer, kortom je kunt niet meer verder. In Casa Ioana stroomde ondertussen de kerstpakketten binnen, wij kregen een heerlijke maaltijd, het was er lekker warm, de 15 kinderen vonden het allemaal heel spannend we hadden een leuke avond. ’s Nachts vroor het 21 graden.

De volgende dag zijn we met Cristi op bezoek gegaan naar Elena en haar vijf kinderen, dit jaar hebben wij haar een paar keer bezocht in haar hopeloze situatie, voor haar, maar vooral voor haar kinderen. Wonen in een onmogelijk hut zonder licht en verwarming gewoon hopeloos. We hebben sponsors gevonden die maandelijks een bedrag van € 250,- opbrengen om dit gezin uit de nood te helpen. De tussenstand is;
·       Een goed huis kunnen huren.
·       Begeleiding van Cristi, de sociaal werker in het dorp de directrice van de school en de plaatselijke politieagent, dit werkt heel goed.
·       Voldoende eten, kleding en alles wat verder nodig is aan levensonderhoud.
·       Brandhout, de kachel annex fornuis doet het goed, er is een TV.
·       Anna het oudste meisje (13) doet het goed op school, krijgt extra begeleiding.
·       De andere kinderen gaan naar de kleuterschool die vlakbij hun huis is.
·       Er zijn geen problemen met alcohol e.o. ontspoorde mannen
·       In het huis merk je dat er warmte en liefde is voor elkaar.

- Toen we weer buiten stonden hadden we even geen erg in de kou en de sneeuw.-

We zouden ook naar Klaske Bosma gaan om pakketten weg te brengen in Vanatori, een dorpje in de buurt van Iasi. De wegen waren daar allemaal gesloten, we hebben daarop een bestelwagen gehuurd en de pakketten gaan erop zo korte mogelijk termijn naar toe.

Cristi wilde ons nog een bezoek laten brengen aan een familie die met hun geestelijk gehandicapte dochter en haar kind in een flat in Botosani wonen onder vreselijke omstandigheden. De verwarming in het gebouw is afgesloten i.v.m. wanbetalers, er is niets behalve wat eten dat Cristi brengt. We moesten dit afslaan we wilden vrijdagavond in Breaza zijn en wisten niet wat ons onderweg te wachten zou staan. We kwamen uiteindelijk redelijk op tijd aan in Breaza onder gunstige weersomstandigheden.

In Breaza waren Jaap en Peter die ochtend aangekomen en inmiddels was hun trailer al gelost ook. In Duitsland hadden ze oponthoud gehad i.v.m. een luchtbalg van de trailer die geklapt was. Na reparatie hiervan hebben ze geen problemen gehad met weer e.o. haperende techniek.

Op zaterdagmorgen hebben we de kerstpakketten ingeladen in de Mercedesbus en de Opel Zafira en zijn naar Urmenis gereden waar we in samenwerking met Elena de sociaal werker in dit dorp 150 pakketten verdeelt gaan worden. Wij hebben er hier een aantal van weggebracht in een klein gehucht. Een heel bijzondere ervaring, sneeuw en kou de armoedige behuizing, de uitzichtloze situaties van mensen daar het stemt niet tot veel vrolijkheid. De oude mensen gezondheidsproblemen, de viezigheid overal, jonge vrouwen met veel kinderen, hoe lang zal het nog duren voordat de levensstandaard wat beter geworden is? Met de kerstpakketten en de kinderkleding die we konden uitdelen waren de mensen heel blij, vooral met het pakket en de kleding natuurlijk maar ook met de aandacht van de mensen die het kwamen brengen. Voor Elena die zich dagelijks inzet voor deze mensen kregen we meer en meer respect, voor Imola en Csaba precies hetzelfde trouwens, het is mooi om anderen te helpen maar je moet er wel tegen kunnen de dagelijkse confrontatie met al die mensen in moeilijkheden.

In de loop van de middag zijn we samen met Ildiko de vrouw van de voorganger en de drijvende kracht van het thuiszorgproject pakketten gaan rondbrengen bij haar patiënten. In het algemeen wonen deze mensen in redelijke huizen maar zijn oud en ziek, de mensen zijn ontzettend blij als ze Ildiko zien, ze praat, zingt, geeft adviezen over medicijnen, meet de bloeddruk en troost de mensen. De pakketten werden met veel dankbaarheid aangenomen. Buiten werd het donker en begon het te ijzelen, we waren dan ook blij dat we weer op de thuisbasis waren bij Imola. Zaterdag 22-12-12 zullen we niet snel te vergeten, en dan te beseffen dat we slechts een paar procent van de 3.200 pakketten hebben weggebracht.

Op zondag eerst op bezoek bij Csaba in een ziekenhuis in de stad Tirgu Mures waar hij grondig is onderzocht, gelukkig is zijn er geen problemen met zijn vitale delen aan het licht gekomen. De problemen met de wisseling van zijn bloeddruk lijken opgelost door het gebruik van andere medicijnen, de oorzaak is nog niet helemaal duidelijk. Hij was goed te spreken en de volgende dag mocht hij naar huis.

Op maandag gingen we weer aan de terugreis beginnen, Jaap en Peter via de kortste weg, dinsdagavond waren ze weer in Heerhugowaard.

Jaap en ik gingen naar Marghita en Getz om de vorderingen met de bouw van het schooltje te bespreken met Paul de voorganger daar. Een paar kilometer voor de boerderij in Marghita sloeg het pechduiveltje weer toe, weer geen lucht genoeg, daarvoor was de stuurbekrachtiging al uitgevallen. Op het nippertje wisten we de trekker en trailer in de schuur bij Harmen te krijgen. De volgende dag zouden monteurs het probleem gaan oplossen.

Met Paul hebben we het schooltje bekeken, het schiet lekker op, er is hard gewerkt, het licht, de verwarming, het schilderwerk is gedaan alles werkt geheel of gedeeltelijk. Groot probleem is dat ze het platte dak niet dicht krijgen, er is daarom besloten er een schuin dak op te maken van golfplaten. Het weer werkt niet mee maar desondanks ging het werk door.

Tijdens de koffie kwam het verdelen van de pakketten in Getz aan de orde, geweldig goed gegaan, iedereen in het dorp kreeg daar een pakket, ongeveer 520 families, met als aanvulling een zak wortelen en aardappelen van de boerderij van Harmen en Janny, een geweldige steun voor hen natuurlijk.

Paul had de mensen uit zijn gemeente erop gewezen dat ze zelf ook andere kunnen helpen met hulp e.o. goederen voor mensen die dit nodig hebben. Dit begint al een beetje te werken maar niet altijd natuurlijk, voorbeeld, er kwam iemand om een broek in het 2e handskleding winkeltje, maar zonder geld, - geen probleem hak wat hout voor mij -, de deal ging niet door. Ander griezelverhaal, in de zigeunerwijk in een afschuwelijk smerig hutje woont een man die zijn verlamde vrouw nog twee kinderen heeft “geschonken”. Inmiddels heeft de kinderbescherming ingegrepen.

De volgende dag bleek de reparatie van de truck langer te duren dan de 1e voorspellingen, we zijn daarop met een Opel Combo van Harmen naar Nederland gereden, en waren woensdagavond weer thuis. De truckreparatie is nog steeds niet afgerond.

Al met al een reis die we niet snel zullen vergeten, zo dicht bij de mensen die we kunnen willen helpen onder deze winterse omstandigheden goed om meegemaakt te hebben.

De discussie of we hiermee doorgaan duurde heel kort, natuurlijk gaan we hiermee door.


Hier de link naar de foto's van het pakketten maken;  https://picasaweb.google.com/111273008014201818308/Kerstpakketten2012

De stand van zaken van de verdeling van de pakketten per 23-12-12

Trailer 1
Charles Buiter een Bert Koree
Pieter Nagel uit Minis
Regelmatig contact gehad per telefoon, Pieter is blij dat hij de mensen kan helpen in zijn dorp. Zie de bijlage, de laatste nieuwsbrief van Pieter.

Marien Kroon uit Floresti
Dit bericht ontving ik van Marien op 7 december. www.krooniek.nl

Beste Maarten.

Hier een vriendelijke groet vanuit een mooi en kouder wordend Floresti. Geweldig bedankt voor de pakketten die we mochten ontvangen. Wat een werk hebben jullie verzet !!!!! Heel veel respect ervoor !!! Wij hebben ze een beetje achteraf gelost, en de mensen hier weten het nog niet, maar we gaan de laatste dagen voor de kerst de pakketten uitdelen. Dus meer foto's volgen zeer zeker !!!! Nogmaals geweldig bedankt voor de geweldige pakketten, daar kunnen we een hoop mensen zeer blij mee gaan maken !!!

Bedankt voor het gestelde vertrouwen.

Fijn weekend, zegen en groet.

Reghina in Ticau
Van Reghina hebben we via Gerrit dit bericht ontvangen
Beste allemaal,
Ik heb van Reghina de bijgaande foto’s ontvangen. Er waren er nog meer, maar die waren zo slecht en bewogen dat er nauwelijks iets op te zien was. Jammer genoeg was haar camera stuk, waardoor zij noodgedwongen met haar telefoontje de foto’s heeft moeten nemen. Zij hoopt dat e.e.a. toch een goed beeld geeft van het lossen en het uitdelen van de pakketten. Alle pakketten zijn inmiddels uitgedeeld, want zoals Charles en Bert ook hebben kunnen zien zijn de zigeuners nauwelijks in bedwang te houden.........
Vanzelfsprekend waren de ontvangers erg enthousiast en op een van de foto’s zie je dat Reghina zelfs werd omhelst.
Doordat ook op de volkstuinen door de droogte en hitte van de afgelopen zomer erg weinig aardappels werden geoogst waren de pakketten meer dan welkom. Reghina bedankt dan ook, mede namens de ontvangers van de pakketten, allen die er aan hebben meegewerkt en vanzelfsprekend ook de chauffeurs.
Met vriendelijke groet,

 Ook een bedankbrief van Reghina uit Ticau.
  
Vrienden van Sighet
Nog niets van vernomen

Trailer 2
Jaap Koning en Nico Groot

Janny Hulsman Marghita
Samen met Jaap Ligthart ben ik in Getz geweest en heb alvast een heleboel foto’s mogen zien het uitdelen is daar heel goed gegaan en de pakketten waren meer dan welkom. Dit is de link naar de foto’s; 



Domien en Inci Timmers
Van hun al een compleet verslag ontvangen mooi dat het zo goed is gegaan. Zie het bijgaande PDF bestand.

Trailer 3
Jaap Koning en Pieter Koene
Imola en Csaba Fazakas Breaza
Hier schrijf ik in het algemene deel over. De pakketten zijn allemaal op tijd gebracht zowel in Breaza als in Urmenis. Er staan er nog dertig te wachten die de sociaal werker van Breaza naar een dorp zou brengen, al twee afspraken niet nagekomen tot nu toe. Een echte bureauman grr. Imola en Csaba brengen ze nu waarschijnlijk zelf weg.

Ronald Wolthuis St. Phoneo Reghin
Krijgen we in januari een verslag van. Op het moment dat we Breaza verlieten kwamen de mensen van Phoneo juist aangereden om hun pakketten op te halen. http://www.phoneo.nl/phoneo/home.html

Trailer 4
Jaap Ligthart en Maarten Koel

Cristi in Botosani
Hier schreef ik al over en we horen er zeker meer van, dit bericht kwam net binnen van Cristi, ik plak het er even tussen.

 Hello mr Maarten,

 It is - 10 and roads are still bad. In the middle of the city is better. But out to town is not good.

 They say on the news that no roads are blocked but it is not true. All the way to Saveni it is not good and blocked. I deliver packets and will put them on the Picasso  soon.


 Claske from Iasi can not come because there is a problem with the car they have . So at 1 today I send that man to her. I gave her the phone number and they will meet  and give packets.


 Truck from Norway saw only 20 boxes of second hand clothes. I can use them , it is ok, but that is not a truck . I went with my car to get them because they stopped in Targu Frumos. So I went with my car and got the boxes.  Good joke, right.   :)



 I spoke to a director from a school  in a bad area of a town . And I told him to select 25 very poor  families so that I can give them a paket.


 I have done that and n Thursday I gave 25 pakets  and 25 Christmas gifts to these families from school.  Please look in the pictures to see the sadness in the eyes of the children and the dissertation on the faces of the parents. I was really imposed to see them all and how much it meant for them his help.   Pictures soon.

 I have a man from a company who comes  with a Santa and gives gifts to our children . He will come in 2 hours from now. It will be great to see them and it will be nice for children to receive gifts. Will send you pictures of that.

 Tonight from 18 till 1 or 2 in the morning  we will go with the church to sing carols on the street. It will be line 40 of us and it will be a bit hard.

 Tomorrow we will have 2 services in the church so it  it will be busy too.

 Meanwhile I deliver packets to  garbage people.

 Thanks a lot,


 Cristi
Klaske Bosma nabij Iasi
Door de extreme winterse weersomstandigheden tot nu helaas onbereikbaar.
---------------

Uw reactie stellen wij zeer op prijs en voel u vrij dit bericht naar andere mogelijke belangstellende door te sturen. 

Graag wens ik u prettige Kerstdagen en een gezegend Nieuwjaar.

Maarten Koel
2 bijlagen — Alle bijlagen downloaden  
Nieuwsbri.. (2).pdfNieuwsbri.. (2).pdf
863 kB   Weergeven   Downloaden  
kerstpakketten2012 (1).pdfkerstpakketten2012 (1).pdf
1085 kB   Weergeven   Downloaden  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten