zondag 22 maart 2020

Weekbericht 13 2020

Dinsdag hebben we een Roemeense truck geladen die direct op weg ging naar Marghita en Botosani. Hij is  afgelopen donderdag al op de boerderij in Marghita aangekomen. De pakketten bestemd voor Dwight Delong zijn er gelost, deze gaan naar het dorpje Rontau nabij Oradea, de inwoners van dit dorp zijn arm tot zeer arm. Op de boerderij zijn daarna wat aardappelen en groenten geladen t.b.v. het kindertehuis Casa Ioana in Botosani, vrijdag is de trailer daar gelost.


De blauwe opslag-containers staan daar nu op een andere locatie.  Ze staan op stuk grond dat Cristi ter beschikking heeft gekregen vlakbij de bouwmarkt van Dedeman. Op het erf van Casa Ioana konden ze niet blijven omdat de bouw van het internaat weer een stap verder gaat.

Ook in Botosani is alles anders dan anders, dat de kinderen niet naar school gaan is op zich al een enorme verandering in het dagelijkse ritme. De hulp uit Oostenrijk en Duitsland bij het verspreiden van de pakketten komt niet. Cristi laat nu zijn contactpersonen van kerken uit de omringende dorpen de pakketten ophalen. Zelf gaat hij ze wegbrengen naar afgelegen dorpen en wil ze daar bij de voordeuren van de huisjes zetten zonder in nauw contact te komen met de bewoners. Hij gaat het van dag tot dag bekijken.

Woensdag hebben we ophaalklussen gedaan en voorbereidingen getroffen voor het laden van een truck op donderdag. Nog een aardige klusje was het ophalen van school-meubelen in Callantsoog.

Donderdag is er dus een truck geladen met bestemming Breaza, dit ging buitengewoon vlot. Er is onderweg contact geweest met de chauffeur en afgesproken dat hij maandagmorgen om 8 uur gaat lossen in Breaza. Daarna gaat hij fietsen laden in Breaza, deze lossen in Dronten en komt dan hij weer naar Broek op Langedijk. We laden hem daar met de pakketten voor Getz (Margitha) en Salard. Waarschijnlijk is hij donderdag of vrijdag in Broek op Langedijk.



Aanstaande woensdag komt er een Roemeense truck laden voor drie bestemmingen Ticau, Floresti en Minis.

Als dit allemaal klaar is zijn alle 4.500 pakketten met vooral levensmiddelen in Roemenië. Voor de allerarmsten zijn onze pakketten en enorme gift met veel meer impact dan de vorige keren. Sommige van hen barsten in tranen uit van dankbaarheid.

Zie ook het blog van Imola en de foto’s.                  



Net als hier zijn de mensen in Roemenië in meer of mindere mate van slag door de gevolgen van het corona virus. Er komen duizenden mensen terug uit andere Europese landen, veel bedrijven gaan sluiten vooral omdat de vraag naar hun producten is weggevallen. Nog meer mensen dan er nu al zijn komen in sneltreinvaart in de financiële problemen. De overheid kan iets doen dankzij het ingrijpen van de ECB, hoe dat in de praktijk gaat werken is nog ongewis. 

Hoe het met onze transporten verder gaat moeten we even afwachten, de vraag naar voedsel staat nu met stip bovenaan, we willen hier graag iets aan doen.

We werken met onze vrijwilligers in een kleinere groep dan normaal en nemen de door de overheid geadviseerde maatregelen in acht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten