woensdag 20 mei 2015

Bericht vanuit Breaza

foto's van onze laatste reis

Bericht vanuit Breaza,

Maandagmorgen 11 mei om drie uur vertrokken en zonder problemen met mooi weer stonden we om 20:30 uur op het parkeerterrein nabij het Paprika hotel aan de grens Oostenrijk/ Hongarije.
Dinsdag weer op tijd vertrokken, we hadden een zeer snelle grensovergang. Wel hadden we later nog in de buurt van Rosorio wat vertraging door een verkeerscontrole van de Roemeense BAG. Om 15 uur waren we op de boerderij, onze vertaler Csaba was daar aanwezig we konden direct aan de werkelijk overheerlijke aardbeien beginnen. De nieuwe Belarus moet nog worden ingereden ik heb hier ook aan bijgedragen, mooie trekker. Samen met Attila de gewassen op de velden bekeken, ongelofelijk snel gegroeid allemaal in een korte periode, mooi gezicht. Het is groeizaam weer geweest en Attila is goed bezig. Water uit het meer komt nu direct in het bassin, dus de watervoorziening voor de gewassen dicht bij de boerderij is nu optimaal. Woensdag nog wat zaken doorgenomen en naar Breaza gereden, met aardbeien natuurlijk.

Daar ook weer gastvrij ontvangen en gegeten samen met de kinderen, leuk. Dennisa liep me een paar vingers in het gips, een ongelukje met voetballen. Donderdag gelost en de combi naar Jan Wijnen gebracht om fietsen te laden. Vrijdag zijn we samen met Imola en Csaba op bezoek geweest bij Gizila in de instelling  waar ze is opgenomen in Ludus. Er was een heel ontvangstcomité op de been met o.a. de directeur en een dokter. Het is een vrij moderne instelling voor mensen met een beperking en dan met name veroorzaakt door het niet goed functioneren van hun hersens. Na een inleidend praatje en een kop koffie kwam Gizela lopend onder begeleiding binnen, we wisten niet wat we zagen. Goed verzorgt netjes in de kleren, geen luizen meer, een niet te beschrijven verschil met het angstige "vogeltje" dat we bij haar criminele broers woonde in een armoedige hut. Tot onze verbazing kan ze dus lopen, maar niet praten en haar geestelijke gesteldheid is lang niet in orde. In het begin scheurde ze haar kleren in kleine stukjes en maakte ze van alles stuk. Dit gaat al beter, we kregen een lang verhaal over haar behandeling etc.. Hoe het allemaal zover gekomen komt een andere keer. Ons team in Breaza heeft het geweldig goed gedaan en de juiste mensen gepusht iets te doen aan deze situatie, petje af voor Imola en Csaba. De instelling wil graag ziekenhuisbedden hebben van de soort die wij op voorraad hebben.

Daarna naar zijn we naar Nicoleta gegaan in Alba Iulia, we bezochten samen de citadel daar en hadden een ontmoeting met het de directeur. We kregen een heel verhaal over EU subsidies plannen die er zijn etc. Ook sprak hij zijn dankbaarheid uit over wat wij allemaal doen en de goederen die we gebracht hebben. Daarna zijn we samen met Nicolata en Marius naar Abrud gegaan, behalve de bovenste verdieping zijn nu alle kamers in gebruik en voorzien van meubilair en bedden die wij gebracht hebben. Voor de mensen die er werken heb ik diep respect met de beperkte middelen en voor een klein salaris helpen ze de mensen diep er wonen op een geweldige manier. Het is onvergelijkbaar met de omstandigheden in Nederland maar met kleine stapjes gaat het vooruit. Goed om gezien te hebben en een aanmoediging om door te gaan.

We hebben in Alba Iulia overnacht en hebben de volgende dag Margaretha, de "duizendpoot" van een organisatie in Sebes bezocht. Al een reeks van jaren gaan daar kleding koekjes etc. naar toe vanuit het depot in Breaza. Margaretha is ongeveer 50 jaar, haar vader is een zigeuner, haar moeder niet, ze werkt als mediator op een school voor vervolgonderwijs. Verder als vrijwilliger in een school als manusje van alles, waar kansloze en moeilijk lerende kinderen naar toe gaan. We bezochten daarna samen de zigeunergemeenschap van ongeveer 4.000 mensen (!) in Sebes. Daar is ook een kleine dagopvang voor kinderen van 3 tot 6 jaar oud de kinderen en moeders krijgen daar les in basis begrepen over hygiëne etc. Moeders en tieners willen graag alsnog leren lezen en schrijven, indrukwekkend wat Margaretha allemaal doet voor deze mensen. Zelf woont ze ook in een klein  huisje in deze wijk met haar man een dochter, een heel bijzondere vrouw.

Zaterdag om 15 uur waren we weer terug in Breaza, Zondag gaan we de kinderen ophalen en hebben een barbeqeu als afsluiting ook omdat Alex jarig is.

Maandagochtend vroeg vertrekken we weer en hopen dinsdagavond laat thuis te komen. Woensdag weer laden wil ik even overslaan, we kunnen misschien uit Almere spullen ophalen. 

Dirk en Leo vertrekken maandag heb ik begrepen en het laden is ook goed gegaan, mooie club stichting Promotie.


Groeten van Maarten en Jaap en van de teamleden in Breaza.   

1 opmerking:

  1. Goeie Morgen Maarten ,mooie foto's ziet er goed uit op de boerderij mooie gewassen,aardbeien ,graan staat er goed voor en een mooie trekker hij lijkt op een Massey -Ferguson ,en bij andere mensen in Abrud en Ludus ging het ook goed had ik begrepen goeie zaak toch

    BeantwoordenVerwijderen