zondag 24 mei 2015

The story of Ghizela

Het leven van Ghizela heeft een drastische wending gekregen.

Vooral door de geweldige inzet van Csaba en Imola Fazakas onze teamleiders in Breaza is het gelukt om Ghizela te laten opnemen in een moderne zorginstelling in Ludus. Samen met Jaap Ligthart, Csaba en Imola bezocht ik deze instelling 15 mei j.l., Ghizela woonde er toen een paar weken. We vielen van de ene in de andere verbazing, de instelling oogt modern en ziet er erg netjes uit, de uitgebreide gastvrije ontvangst, het goede gesprek over de behandeling en de toekomstige behandelingen het zijn goed vooruitzichten. Klap op de vuurpijl was echter de entree van de binnenwandelende Ghizela, goed verzorgt, schoon, nette kleren, geen luizen. Praten kan ze niet maar haar gedrag is al behoorlijk aangepast, toen ze er net woonde scheurde ze haar kleren in duizend stukjes, gooide van alles stuk etc. Nu gaat alles al een stuk beter ze slaapt, eet en drinkt goed. Er is nog veel behandeling nodig volgens de doktoren maar er zijn al flinke stappen gemaakt. 

Door steeds maar weer door te vragen en de diverse instanties op hun "huid te blijven zitten" hebben Csaba, Imola en Pastor Horea Tamasan, de juiste mensen kunnen bereiken. Op de achtergrond onze invloed als buitenlandse organisatie heeft waarschijnlijk ook geholpen. De overkoepelende sociale organisatie in die regio heeft het heft in handen genomen, een team van hen is eerst ter plekke gaan kijken en twee dagen later is Ghizela per ambulance naar Ludus gebracht. Op dat moment was Ghizela helemaal alleen, een broer lag in het ziekenhuis met lever problemen(!). De ander was in geen velden of wegen te bekennen. 

Een enorme opluchting voor iedereen die hier mee te maken heeft gehad en met eigen ogen deze situatie heeft gezien. 

Van verschillende kanten hebben we donaties ontvangen, dit in de verwachting dat er financieel zou moeten worden bijgedragen aan een oplossing. Dit is echter niet het geval, de overheid betaald deze kosten. Nu ik dit schrijf kan ik het zelf haast nog niet geloven. We gaan in overleg met deze sponsors over de besteding van hun bijdrage. 

A big applause for Csaba and Imola how they have solved this problem.

De zorginstelling in Ludus, zou graag 25 ziekenhuisbedden in gebruik nemen, er zijn nu alleen vaste bedden en dat is voor bedlegerige patiënten niet erg handig. Inmiddels zijn er al 9 mooie bedden door hen opgehaald uit ons depot in Breaza. 

klik op meer lezen om te weten wat hier aan vooraf ging 

Op vrijdag 21 november 2014 hebben we een partij kleding naar een dorpje, ongeveer 30 kilometer buiten Tirgu Mures aan de E 60, gebracht. Een voorganger van een Zevende Dags Adventisten gemeente (hier meer daarover) probeert hier een zigeunergemeenschap op allerlei manieren te helpen. Van een woonhuis is een klein kerkje gemaakt, op het erf erachter zijn ze bezig met de bouw van een douche en toiletruimte en een ruimte waar gewerkt kan worden aan bijvoorbeeld vlechtwerk. De problemen zijn er levensgroot, om wat te noemen, de werkeloosheid is vrijwel 100%, per gezin heel veel kinderen, slechte huisvestiging en zeer weinig inkomen. Dan zijn er vaak drankproblemen en niet te vergeten de ernstige vorm van discriminatie waar deze groep mee te maken heeft. Na het uitladen van de kleding bezochten we twee huisjes in deze wijk. In het 1e huisje woonde man vrouw en tien kinderen. Een stenen huisje dat wel maar verder niets, twee bedden en een zelf in elkaar geknutselde houtkachel. In de hoek een halve zak aardappels, dat was alles wat erin huis was voor dit mega gezin. Een klein joch heeft een zgn. klompvoet niets aan gedaan na zijn geboorte dus levenslang invalide, een meer dan schrijnende situatie. Het inkomen was vooral de kinderbijslag en wat inkomsten uit het maken van vlechtwerk.

Dit is totaal mensonwaardig.
In het tweede huisje stonk het heel erg en het was er het koud en kaal, op een oude bank lag een verlamde jonge vrouw van ongeveer dertig jaar onder een hoop vodden. Haar broer kwam binnen met een fles bier voor hemzelf en een zak wit brood, hij gooide 5 sneetjes naar zijn zus  die de vrouw gulzig naar binnen schrokte. Een situatie om slapeloze nachten van te krijgen. Dit gebeurde dus en we zijn dan ook vastberaden iets aan deze erbarmelijke situatie te veranderen. Daar blijven wonen samen met haar aan alcohol verslaafde broer is geen optie, er zal dus een andere opvang voor haar gevonden moeten worden. De mogelijkheden hiervoor zijn Csaba, Imola en de voorganger nu aan het onderzoeken, later meer hierover. Hier de link naar meer foto's van deze hopeloze situatie.

Dit is stap 2 

Sunday Csabi with my father have deliver the packages to Tigmandru, and also broth to Gizella (the girl with disability)one bed, with clean sheets.  
Our contact person Horia Tamasan ,has distributed on that day ,and this is his reaction from it:

''Sunday I received the 100 packages with food, about 1700 kilos, for the people in Tigmandru. The poverty so grand that all the people who 
received it were extremely happy.  It was a wonderful Christmas gift from your foundation.
 I want to give thanks to  your husband, Mr Csaba, who helped us to unload the car with goods. I enjoy working with you because you are good hearted people who sacrifice for the wellbeing of your fellows.
May Good bless your life with beautiful and happy days!
I want to thank you also for the mattresses brought to Ghizela. I am sure she would do it personally if she could because it changed the convenience of her home. I would like we undertake the necessary steps to help her find a place to an asylum where she can be well cared for.
I am very  thankful to our Lord for helping us to support those in need of his grace and our involvement."
With gratitude for your effort,
Pastor Horea Tamasan
Hier meer foto's van de situatie toen

Stap 3

Tijdens het wegbrengen van paaspakketten in maart bezochten Csaba, Jaap, Charles en de Pastor weer het huis van Ghizela. De situatie was te erg om foto's van te maken. De bedden waren verkocht, behalve die van de criminele broer. Ghizela lag weer op de aftandse bank, nu vlakbij de tochtige buitendeur met ook nog honden op haar "bed". Er gingen ook nog verhalen dat ze misbruikt zou worden door haar broers en tegen betaling door anderen. 

Elk redelijk denkend mens zal tot de conclusie komen dat dit niet kan, er moest iets gebeuren. Het bleek complex allemaal maar de oplossing is gevonden.

1 opmerking:

  1. Goed om te lezen dat het voor Gizela zo is afgelopen ,het is geweldig werk van iedereen die zich hier voor heeft ingezet ,maar het is onbegrijpelijk dat dit soort situatie voortkomen in Europa terwijl er met een goede wil van uit Brussel wat aan kan worden gedaan,maar dat gebeurt niet die hebben het te druk met zichzelf..

    BeantwoordenVerwijderen