zondag 18 februari 2024

Weekbericht 7/24

We hebben de afgelopen week een trailer verzonden die een deel van het traject naar Breaza per trein gaat afleggen. Dit gaat om het stuk van Keulen naar Arad de trailer ging in Keulen op de trein en in Arad pikt een andere trekker hem weer op voor het laatste stuk naar Breaza. 

We willen hier ervaring mee opdoen en zo de drukte en controles aan de grens Hongarije/ Roemenië ontlopen.  

Woensdag 14 februari ging het laden van deze trailer voorspoedig, er was flink wat ompakwerk en we konden een prachtige gevarieerde trailer met hulpgoederen laden. De chauffeur moest even wat langer wachten op zijn papieren, Mission & Relief uit Zevenhuizen produceerde nog extra documenten. Om 13:30u ging de chauffeur op weg naar de terminal in Keulen. Waar de trailer op dit moment is weet ik (nog) niet, begin volgende week horen we hier meer over.

Hier de link naar foto's.

Er waren nog wat ophaalklussen, dit was ook het geval op maandag net als afgelopen vrijdag. Het magazijn is dus nog goed gevuld. De komende week gaan we er twee laden, er gaat er een naar Marghita en Jan Pilkes komt laden voor Oekraïne. 

Jan heeft foto’s gedeeld van het uitdelen van o.a. de eerdere twee vrachten uit Broek op Langedijk. Hulp is daar veel en hard nodig, er gebeuren daar de meest vreselijke dingen, het leed van veel mensen is onbeschrijfelijk.  Het is goed dat we Jan Pilkes met zijn stichting Caritas onder deze uitzonderlijke omstandigheden kunnen helpen met het bevoorraden van de mensen uit zijn netwerk. 

Hier de link naar foto's.


De laatste weken zijn er heel veel goederen naar Breaza gebracht. Het is daar een komen en gaan van mensen die andere helpen. Csaba en Imola doen hun uiterste best om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. Ze zijn zich er goed van bewust hoeveel moeite en geld het kost om dit vanuit Broek op Langedijk te regelen. De contactpersonen waar ze mee samenwerken weten dit ook en de meeste van hen rapporteren hier regelmatig over e.o. sturen foto’s. Dit is belangrijke informatie voor ons om een plan te trekken en van afstand te kunnen beoordelen waar we hulp heen sturen.

Hier de link naar foto's.

Csaba vertelde mij dat het zorgcentrum in Deda de deuren had moeten sluiten zonder de voedselhulp via ons. Het is haast niet te geloven maar de Roemeense overheid het zover laat komen. Ze zijn heel goed in het bedenken van allerlei regels die het functioneren van zo’n centrum heel lastig maken. Waar ze niet goed in zijn is het zorgen dat er voldoende middelen binnen komen om de boel draaiende te houden. Het geld dat ze toezeggen komt standaard altijd te laat. 

Reghina uit Ticau stuurt elke week foto’s en aan alles kun je merken dat ze nabij is voor mensen in problemen.

Hier de link naar deze nieuwsflits.

Marin en zijn vrouw uit Band hebben maandag en vrijdag weer gekookt voor ongeveer 120 kinderen en volwassen. Ongelofelijk hoe dat allemaal gaat, maar het is wel heel belangrijk werk. Dagelijks komen er mensen en vooral ook kinderen aan de deur, - we hebben geen eten thuis, help ons -. Ze doen dit zoveel als mogelijk is en gelukkig komt er vanuit Breaza van alles binnen. De laatste tijd zijn er veel koekjes en dat vinden ze lekker, je hoeft het niet te koken en het stilt de honger. Voor gezinnen maken ze tasjes met diverse etenswaren, zolang de voorraad strekt. De bouw van een tweede huisje gaat snel, de familie werkt zelf ook mee.

Hier de link naar foto's.

Het eerste huisje is helemaal klaar.

Het tweede huisje gaat ook snel.

Henk Muller stuurt veel foto’s gemaakt in een ruime cirkel rond zijn woonplaats. Hij heeft er oog voor en komt een veelheid van mensen met problemen tegen. Het lukte me niet hier een album van te maken deze keer.

Attila uit Marghita heeft ook veel werk te verzetten, het is ongelofelijk zacht voor de tijd van het jaar. De tijd van zaaien en planten is aangebroken, veel werk in de kassen ook. Een vroege oogst brengt vaak net iets meer op. 

Hier de link naar een paar foto's.

In Breaza zijn Imola en Mark weer thuis, Mark herstelt goed, hij krijgt nog drie keer een pijnlijke injectie. Het ziekenhuisverblijf was niet leuk, overvol en de omstandigheden waren uitstekend om geen oog dicht te kunnen doen. 

Viorel en Elena uit Deja hebben weer een enorme prestatie neergezet, bijvoorbeeld hebben ze maar liefst 500 broden gebakken. 

Hier de link naar foto's.

Woensdag gaan we laden voor Marghita. Jan Pilkes komt weer met z’n eigen laadploeg om de trailer die naar Oekraïne gaat te laden. Wanneer deze komt is nog niet helemaal duidelijk, de grenzen zijn weer een probleem, dit keer door boze Poolse boeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten