zaterdag 24 augustus 2024

Weekbericht 34/24

Het gaat geen lang verhaal worden deze keer. Dit omdat ik samen met onze jongste zoon Huibert bezig ben aan een wandelvakantie in Beieren. We zijn vandaag aangekomen in Treuchtlingen en morgen, 25 augustus beginnen we aan de eerste etappe. 

Woensdag 21 augustus was er tijd om op te ruimen en we konden een gedeelte van onze goederen beschikbaar stellen aan Jan Pilkes. Vrijdag 23 augustus vertrok dit met een transport vanuit de Rijp naar Oekraïne. 

Om twee uur 's middags kwam er een trailer laden met bestemming Breaza. Het is een hele mooie, waardevolle en bruikbare lading met ook veel levensmiddelen geworden. I.v.m. onze jaarlijkse motorvakantie in Roemenie gingen ook de motor van Rob, net als die van mij op transport. Ook weer een mooi vooruitzicht voor mij en de overige deelnemers hieraan.

Hier de link naar foto's

Hier de link naar Facebook over het transport van Jan

Henk Muller heeft weer allerlei activiteiten in gang gezet, mooi om te zien. Hij was ook bezig met hout voor de winter. Goed van hem, hier nu vast mee te beginnen, het is nu minder duur dan in de winter. De tijd dat hout stoken eenvoudig en goedkoop was, is verleden tijd.

Hier de link naar foto's.

Reghina uit Ticau idem, ze is blij met ons en de spullen die ze krijgt. Niet alleen uit Broek op Langedijk maar ook van de boerderij in Marghita. 

Hier de link naar foto's

Vanaf de boerderij gingen de rugzakjes die Miranda had georganiseerd, samen met aardappelen en groenten naar de bestemming in Rontau. Een arm dorp niet ver van het luxe kuuroord Baile Felix nabij Oradea. Door de naschoolse opvang en andere activiteiten gaat het langzaam beter daar. Voor de mensen die al wat langer meelopen, Dwight Delong is ook bij dit project betrokken.

Hier de link naar foto's.

Marin en Eniko zijn ook weer druk geweest. Ook deze week is er een huisje in aanbouw, dit keer voor een man die zes jaar in de gevangenis had gezeten omdat hij een lammetje had gestolen. Een zware straf voor deze arme sloeber, lijkt op ernstig geval van klassenjustitie. Zijn moeder en Marin hebben voor de kinderen gezorgd, de moeder was elders, maar komt weer terug als het huisje klaar is.

Hier de link naar foto's.

Toth Attila uit Peris deelde foto's van een doopdienst. Daarna ging Attila met zijn familie een weekje naar de Zwarte Zee.

Hier de link naar foto's.

Viorel en Elena uit Deaj hebben net als iedere week ook nu niet stilgezeten. Het is en blijft betekenis vol werk wat deze mensen verrichten.

Hier de link naar foto's.

Aanstaande woensdag komt geen trailer laden maar er zijn wel ophaalklussen. Op woensdag 4 september gaan we voor de bestemming Marghita laden.

Groeten uit Treuchtlingen.


zondag 18 augustus 2024

Weekbericht 33/24

Vakantietijd of niet, de inkomende en uitgaande goederenstroom in onze opslag in Broek op Langedijk gaat gewoon door. We zijn daar blij mee dat we dit dankzij sponsors, vrijwilligers en sympathisanten kunnen doen. Dat de welvaart en het welzijn van mensen slecht verdeeld is over de bewoners van onze planeet is geen nieuwtje. Dat we een klein beetje kunnen helpen met het overhevelen van onze welvaart naar mensen die het minder goed getroffen hebben, is alleen maar mooi.

Afgelopen woensdag kwam Jorg Bredderman bij ons laden. Al jarenlang brengt hij hulpgoederen naar Oekraïne en Moldavië. Het is de bedoeling om deze vracht naar een kamp met vluchtelingen uit Oekraïne in Moldavië te brengen. In Moldavië is de controle aan de grens strenger dan Oekraïne, hij was nog een beetje aan het dubben wat hij zou doen. Dat deze hele mooie bruikbare lading op de goede plek terechtkomt is wel zeker.

 Hier de link naar een paar foto's.




Eerder schreef ik over het laden van aardappelen en groenten van de boerderij in Marghita. Jorg deelde een aantal foto's van het uitdelen ervan in Oekraine. De beelden spreken voor zich. De mensen snakken naar de einde van het zinloze oorlogsgeweld en een beetje een normaal leven. 

Hier de link naar deze foto's.

De trailer die we op woensdag 8 augustus in Broek op Langedijk hadden geladen is op vrijdag 16 augustus gelost in Breaza. Csaba en Imola zijn 10 dagen op vakantie, het vaste los team heeft het allemaal goed geregeld. Geen foto’s deze keer.

Reghina van Ticau heeft spullen van de boerderij en heeft ook eten kunnen kopen dankzij St. Emeth. Er zijn bijbellessen gegeven en er is royal uitgedeeld, de mensen in haar omgeving zullen blij met haar zijn.

Hier de link naar foto's. 

Henk Muller is weer thuis in Roemenië en volop bezig met allerlei activiteiten. Csaba uit Breaza heeft tijdens zijn afwezigheid een partij etenswaren gebracht die zijn uitgedeeld. 

Hier de link naar foto's.

Toth Attila uit Peris deelde foto’s van een zomerkamp en van een doopdienst, mooi om te zien.

 Hier de link naar foto's.


Viorel en Elena blijven ook goed werk doen, kinderen eten geven is toch wel het minste wat er moet gebeuren. Vooral kinderen in de groei eten veel, als ikzelf net zoveel zou eten als onze kleinzoon van 15 jr. zou ik in no time meer dan 100 kg wegen. 

 Hier de link naar een paar foto's.






Marin en Eniko hebben ook weer hard gewerkt, het huisje met wateroverlast vanuit een bron is bijna klaar. Een hele verbetering voor deze mensen. Eten maken is ook weer goed gelukt, volgens mij.

Hier de link naar foto's.


Hoe dat de maaltijdvoorziening in Tirgu Mures gaat bij Joszi blijft bijzonder, maar het werkt. Met hulp van de overheid zou het allemaal nog veel beter kunnen, maar toch geeft het een sprankje hoop op een betere toekomst.

 Hier de link naar foto's.

Aanstaande woensdag gaan we een trailer laden voor Breaza. Jan Pilkes van Caritas uit De Rijp komt een deel van onze voorraad ophalen voor zijn volgende transport naar Oekraïne.




zondag 11 augustus 2024

Weekbericht 32/24

De trailer die we op woensdag 31 juli in Broek op Langedijk hadden geladen is op dinsdag 6 augustus in Marghita gelost. Soms duurt het transport met een trein wat langer maar deze keer ging het dus vlot. De goederen zullen snel hun weg vinden naar de mensen waar we naar omkijken.


Hier de link naar een paar foto's. 


Rob en ik waren die dag op pad om onze voorraad weer aan te vullen, dit is goed gelukt.


Woensdag 7 augustus hebben we een trailer geladen die naar Breaza gaat, het lossen zal waarschijnlijk gebeuren op maandag 12 augustus. Omdat de voorraad goed op pijl was ging het laden ook vlot en ging er weer een trailer met mooie waardevolle spullen naar Roemenië.


Hier de link naar foto's.

 



Donderdag konden we nog een mooie partij ophalen zodat onze voorraad nog steeds goed op peil is met de juiste spullen.

 

Net als hier hebben veel mensen in Roemenië op dit moment vakantie. Het aantal berichten en foto’s die ik heb ontvangen is daardoor ook minder dan normaal.

 

Reghina uit Ticau heeft weer goederen ontvangen van het laatste transport, aangevuld met aardappelen en groenten van de boerderij. Ze is direct gaan verdelen, arme mensen genoeg daar.


Hier de link naar foto's.

 

Marin en Eniko uit Band hebben weer gekookt voor kinderen en ouderen. Een arm gezin met een zieke vader hadden in hun gammele huisje ook nog te kampen met wateroverlast uit een bron. Dankzij onze sponsors konden we hulp bieden bij het opknappen van dit huisje.


Hier de link naar foto's.

 



Van Gerrit van der Starre ontving ik een bericht afkomstig van de NOS. Het geeft een beeld van het leven van Roma’s in Europa. Er zou wat vaker aandacht voor moeten zijn.


Hier de link naar dit artikel.

 

Joszi uit Tirgu Mures stuurde een rapport over de activiteiten voor de kinderen uit een sloppenwijk van Tirgu Mures. Gewoon goed werk en mooi dat we dit project kunnen ondersteunen. Van het werk in wat in de afgelopen week is gedaan ontvingen we weer foto's en een kleine toelichting. 


Hier de link naar dit artikel.


Hier de link naar foto's.



Viorel en Elena uit Deaj stuurde ook weer een berichtje over wat ze gedaan hebben voor de mensen in hun omgeving en dan vooral ook uit Haranglab. Heel belangrijk om deze mensen daar te helpen goed dat Viorel en Elena dit doen, ik heb er veel respect voor. 


Hier de link naar foto's.

 









Aanstaande woensdag komt Jorg Bredderman laden voor het volgende transport naar Oekraïne. 

zondag 4 augustus 2024

Weekbericht 31/24

Woensdag is er weer een trailer met waardevolle goederen verzonden naar Roemenië, dit keer ten behoeve van de projecten die we vanuit Marghita ondersteunen. Het laden kon beginnen na de lunch en ging uitermate vlot. De ochtend konden we goed benutten met het ompakken en stapelen van onze voorraad en het ophalen van goederen. Ondanks de vakantietijd waren er toch zeker 10 vrijwilligers in actie.


Hier de link naar foto's.

 





Donderdag kwam er een trailer lossen met heel goed bruikbare spullen en konden we ook nog een mooie lading ophalen in Amsterdam. Onze voorraad is goed op peil met nuttige en vooral eetbare goederen. Goed dat we op deze manier de welvaart vanuit Nederland een beetje overhevelen naar heel arme mensen in andere landen.

 

Henk Muller stuurde foto’s van zijn avonturen met de evangelisatiecampagne rond de Eiffeltoren.


Hier de link naar foto's.

 

Marin en Eniko deden hun job ook deze week weer. Mooi dat we hiermee kunnen helpen.

 

Hier de link naar foto's.


Joszi uit Tirgu Mures was vorige week te laat met het inzetten van zijn fotoverslag om nog te kunnen plaatsen op dit blog. Deze keer een dubbele aflevering. Ook daar waren er zomerkampen, heel goed voor deze kinderen. 


Hier de link naar foto's van week 30


Hier de link naar foto's van week 31.

 








De truck die we geladen hebben voor Oekraïne ten behoeve van het project van Jorg Bredderman is volgens mij daar aangekomen. Het is de bedoeling dat hij op maandag 5 augustus op de boerderij in Marghita aardappelen komt laden en deze ook weer naar Oekraïne brengt.

 

Reghina uit Ticau is druk met kinderkampen. Er zijn op veel plekken in Roemenië dit soort activiteiten leuk en belangrijk voor deze kinderen.


Hier de link naar foto's.

 

Ook Toth Attila uit Peris heeft veel kinderen blij gemaakt met activiteiten tijdens zomerkampen. Er is brand geweest bij de kassen ten behoeve van groententeelt, gelukkig is dankzij de brandweer de schade beperkt gebleven.


Hier de link naar foto's.





 

In het depot van Csaba en Imola in Breaza is het steeds een komen en gaan van mensen die hulpgoederen komen ophalen. Het meel van de boerderij gaat naar een aantal lokale bakkerijen die er brood van bakken. Dit komt dan bij de mensen terecht waar we met z'n allen naar omkijken. Het is klein begonnen, met onze Kees als bakker. Het groeit op een andere manier als we eerst voor ogen hadden maar gaat de goede kant op.


Hier de link naar foto's van het broodprogramma.


In Getz gebruiken ze de bakcontainer heel regelmatig.


Hier de link naar foto's van de bakkerij container.

 

Aanstaande woensdag gaan we weer een truck laden, deze gaat naar Breaza. Rob en ikzelf hebben dinsdag een ophaal klus.