zondag 8 september 2024

Weekbericht 36/24

Deze keer eerst even een bericht over het weer, het onderstaande bericht las ik op een Roemeense nieuwssite.

 

De zomer van 2024 was officieel de warmste ooit gemeten in Roemenië. Minister van Milieu Mircea Fechet verklaarde dat de zomer van 2024 de warmste ooit was in de geschiedenis van de Nationale Meteorologische Dienst, het agentschap dat klimaatverschijnselen in Roemenië meet.

 

Fechet gaf aan dat er naast de recordtemperaturen ook steeds hevigere extreme weersomstandigheden worden geregistreerd.

 

"De algemeen directeur van de Nationale Meteorologische Dienst vertelde me net dat ze de berekeningen voor de afgelopen zomer heeft afgerond en dat we de zomer van 2024 kunnen uitroepen tot de warmste zomer in de geschiedenis van ANM-metingen, net zoals elke maand van deze zomer alle records van de afgelopen 100 jaar heeft gebroken, aangezien we al 120 jaar metingen uitvoeren bij het ANM", aldus de minister.

 

Naast hoge temperaturen en langdurige hittegolven bracht de zomer in Roemenië ook regen met zich mee.

 

Woensdag 4 september konden we weer een hele mooie vracht samenstellen voor Marghita. De truck kwam na de lunch dus in de ochtenduren konden we de nodige voorbereidingen treffen. Deze keer waren er niet veel ophaalklussen. Het ging allemaal goed, onze opslag begint meer lege plekken te vertonen. We vertrouwen erop dat er wel weer de nodige aanvulling komt. Er waren weer genoeg mensen om te helpen.


Hier de link naar foto's.

 

Reghina haar Opel Combo is verrassend snel weer gerepareerd, van stagnatie in het verdelen van de goederen was dus geen sprake. 

Hier de link naar foto's.


Gerrit van der Starre van stichting Emeth heeft een nieuwsbrief gemaakt over de activiteiten in Ticau en omgeving.


Hier de link naar de nieuwsbrief.

 


Marin uit Band stuurde ook weer foto’s van de maaltijden verstrekken. Separaat kreeg ik een filmpje over het overlijden van een vader van een arm gezin. De moeite waard om te bekijken.


Hier de link naar foto's.



Dit is dus het filmpje, even erop klikken en je kunt het zien.

 

Henk Muller is weer volop aan het rondtrekken geweest en maakt ons daarvan deelgenoot via zijn foto’s met een toelichting.


Hier de link naar foto's.


Joszi uit Tirgu Mures stuurde ook een paar foto's van de zomerkampen die hij heeft gehouden. Hij stuurde net na de deadline van de vorige keer een paar foto’s.


Hier de link naar foto's.


Gisteravond kwam er een serie binnen van de afgelopen week. Ze spreken voor zich volgens mij en geven een aardig inkijkje hoe het er daar aan toegaat.


Hier de link naar foto's.

 

Csaba uit Breaza is druk geweest met het verdelen van de goederen uit het depot in Breaza. Net als allerlei dingen uitzoeken voor ons die van belang zijn voor onze hulpverlening.

 

Viorel en Elena gaan elke week door met hun activiteiten, ze gunnen zich weinig rust. Dit keer ook met het helpen met de schooluitrusting voor de kinderen. Het nieuwe seizoen begint weer.


Hier de link naar foto's.









 

De bijeenkomst inclusief BBQ voor vrijwilligers en sympathisanten in Broek op Langedijk op 28 september gaat een waar evenement worden. We verwachten ruim 80 gasten, leuk om al deze mensen dan te ontmoeten.

 

Volgende week komt er geen nieuw bericht op dit blog, ik sla een keertje over met het schrijven ervan. De reden is onze motorvakantie, met 6 deelnemers uit Nederland en 4 uit Roemenië. Je kunt inmiddels spreken van een jaarlijkse traditie, het verste punt is dit keer Budva in Montenegro. Jan Valk is ook deelnemer. Jan heeft jaren voor de klas gestaan en heeft in de loop der jaren heel veel motorreizen georganiseerd. Toen we het binnen de groep eens waren over de bestemming, heeft Jan de routes inclusief de beschrijving gemaakt. Een knap staaltje werk, voor wie dit wil zien kan op de onderstaande link klikken. We knopen er ook nog een bezoek aan de boerderij in Marghita aan vast.


Hier de link naar deze beschrijving.

 

De volgende vrachtwagen gaan we laden op 25 september. Als er bij mij berichten binnenkomen die van belang zijn, deel ik ze op de groepsapp.

zondag 1 september 2024

Weekbericht 35/24

Huibert en ik zijn terug van de goed georganiseerde en leuke wandelvakantie in Beieren. We hebben mooi weer gehad, een aantal etappes waren door de afstand en de hoogteverschillen ronduit uitdagend. Ondanks dat haalden we elke dag zonder problemen de finish.

 

Nu weer de vele foto’s die de afgelopen week binnenkwamen in albums aan het plaatsen. Het contrast is groot tussen de welvaart hier en de werkelijkheid die de foto’s uit Roemenië weergeven.

 

Woensdag hebben onze vrijwilligers aardig wat ophaal klussen gedaan. De voorraad is goed op pijl met mooie bruikbare spullen.

 

Reghina uit Ticau is bij het wegbrengen in aanraking gekomen met een auto die voor haar reed en onverwacht stopte. Zelf is ze daarbij lichtgewond geraakt en de Opel Combo uit Limmen heeft een flinke schade opgelopen. Ze zoekt een oplossing, het uitdelen zal wel even stilliggen.


Hier de link naar foto's.

 

Joszi uit Tirgu Mures stuurde de vorige keer zijn foto’s te laat in voor de vorige editie. Het kwam doordat hij het druk had met de organisatie van zomerkampen in Praid, bekend van de zoutmijn. Altijd weer mooi om te zien dat kinderen eten krijgen etc.


Hier de link naar foto's.

 

Henk Muller heeft tot twee keer toe een bus vol opgehaald in Breaza. Hij was er heel blij mee en het is op veel plekken bij arme mensen terechtgekomen. Henk had ook weer een ontmoeting met beren, het liep goed af.


Hier de link naar foto's.

 

De trailer die we op 21 augustus hadden geladen in Broek op Langedijk is afgelopen vrijdag gelost in Breaza. Onze motoren staan dus ook klaar om vanaf 10 september mee op pad te gaan. Imola stuurde een fotoalbum van het uitdelen van de vracht daarvoor.


Hier de link naar foto's.

 

Marin en Eniko uit Band hebben ook weer goed werk gedaan. Het eten verstrekken is en blijft belangrijk, je ziet dat de kinderen en ook ouderen er blij van worden. Een lege maag omdat er thuis niets te eten is heel vervelend. Voor het gezin waar ik de vorige keer over schreef is het huisje bijna klaar.


Hier de link naar foto's.

 










Viorel  en Elena uit Deaj hebben weer eten gemaakt, brood gebakken en voedsel kunnen uitdelen. Het leven is hard voor deze mensen en kinderen groeien op onder omstandigheden die anno 2024 niet meer voor zouden moeten voorkomen. Jammer dat politici hier geen oog voor hebben, structurele verbeteringen komen zonder steun van de overheid heel moeilijk tot stand.

 

 Hier de link naar foto's.

 








Aanstaande woensdag gaan we laden voor Marghita. Begin volgende week nog even bezien wat er meer weg kan en waarheen.

 

Voor deelname aan onze indoor BBQ, c.q. het gezellig samenzijn in de loods te Broek op Langedijk op zaterdag 28 september is veel belangstelling. Aanmelden kan nog tot en met 8 september aanstaande.