zondag 24 november 2013

Een bericht uit Breaza

Even een berichtje uit Breaza, het is hier nu zondagmorgen (24-11).

We hebben tot op dit moment een mooie reis gemaakt, op maandag bereikten we zonder problemen het Paprika hotel in Hegyesalom. Dinsdag sliepen we in Bistrita en op woensdag kwamen we rond het middaguur aan in Botosani.

Een hartelijk welkom viel ons ten deel, vol trots liet Cristi de veranderingen zien bij Casa Ioana het hele gebouw is nu goed geïsoleerd, via allerlei acties heeft hij sponsors gevonden die dit mogelijk hebben gemaakt. Samen met de kinderen is er gelost, we hadden ook een ontmoeting met Klaske Bosma uit Vanatori. De kinderen uit dit kindertehuis zijn overgeplaatst naar een ander kindertehuis, om allerlei redenen kon zij het niet langer bolwerken. Andere plannen zijn in ontwikkeling.

Cristi krijgt steeds meer steun vanuit zijn netwerk, zo zat de vriezer vol met vlees gekregen van een organisatie uit Oostenrijk, krijgt hij elke week 100 liter melk van een Amerikaanse organisatie en komen er binnenkort mensen uit Oostenrijk op bezoek om hem te helpen bij zijn projecten. Hij gaat samen met hen de kerst vieren ook met een maaltijd samen met de kinderen. En idem gaan ze een maaltijd organiseren voor de ongeveer 100 daklozen die rond de vuilcontainers van Botosani leven. Het lukt hem ook steeds beter sponsoring te vinden voor de opvang van kinderen er zijn nu mogelijkheden te groeien van 16 naar 20 kinderen. Het aantal  kinderen dat in problemen raakt doordat hun ouders niet voor hun kunnen e.o. willen zorgen groeit maar door en is dit een reddingsboei voor nog eens vier van hen.

Dit is Anna de dochter van 14 jaar oud.
Demonstratie schoenen maken.
Donderdag bezochten we het huis waar Elena en haar vijf kinderen woont in Urgeni, via Cristi steunen we haar al langere tijd. Inmiddels is ze verhuist naar een ander huis en is er een nieuwe man in haar leven gekomen. Niet echt een vooruitgang maar wat er aan te doen? In Botosani bezochten we een jonge vader met een handicap (spastisch) een echte doorzetter ie ondanks dat goed voor zijn gezin zorgt. De driewieler die hij via ons heeft gekregen is goed terecht gekomen.

We bezochten in een ander dorp een familie bestaande uit een moeder en twee kinderen, haar man is veel te jong aan een ziekte overleden. De paar koeien en varkens die ze hadden zijn verkocht om de kosten van de dokters te kunnen betalen.  De voorganger van de plaatselijke kerk is actie gestart om deze familie te helpen zodat ze een nieuwe koe en een paar varkens kunnen kopen. Ook wij gaan overleggen of we hier aan kunnen bijdragen. Het is een zeer arme streek daar het dorp is vlakbij het drielandenpunt Roemenië, Moldavië en de Oekraïne.

Het is mooi om mee te maken dat Cristi zoveel mensen helpt.

Vrijdag bezochten we samen met hem vlakbij Sucevea een boerderij welke is opgezet door Metoieten uit Amerika. Behalve de stallen en schuren is een bakkerij, een werkplaats een zuivelfabriek waar ze ook ijs maken, een kerk, een school en gebouwen voor de opvang van weeskinderen. Een paar jaar geleden is alles over genomen door investeerders uit Europa. Wij hebben een uitgebreide en zeer interessante rondleiding gehad van de (Franse) directeur. We bezochten ook nog een winkel van hen.Dit is de link naar hun website

Bij Imola en Csaba is het ook weer goed toeven, het gaat goed met hen, Imola verwacht haar tweede kindje in maart 2014. Met de opvang de kinderen gaat het ook goed ze krijgen veel aandacht en begeleiding vooral ook met huiswerk. Nu ze ouder worden beseffen ze steeds beter hoe groot het verschil is in hun thuissituatie en hoe het in Breaza gaat.


Zaterdagavond hebben we heerlijk gegeten bij de plaatselijke dominee en zijn vrouw en allerlei ontwikkelingen n en rond Breaza kunnen bespreken.

Vanmiddag gaan we de kinderen ophalen en morgenochtend om 4 uur beginnen we aan de thuisreis.

Hier de link naar de foto's

Maarten Koel en Jaap Ligthart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten