zondag 28 juni 2020

Weekbericht 27 juni 2020

Afgelopen maandag begonnen we de week met een rit naar Weesp, we konden daar dankzij Stichting HRIF een heel erg mooie partij voedsel laden. We weten hoe hoog de nood is in Roemenië dus we hebben deze kans met beide handen aangegrepen, met dank aan de familie Veenstra.


Stichting Manna had voor ons uien verzameld en ook nog ander voedsel dus onze loods stroomde vol met veel en heel erg nuttige dingen. Om gelijk stappen te maken kwam op dinsdag de eerste Roemeense truck die we hebben geladen voor Henk Muller uit Deaj. Het laden ging vlot en nog voor de middag begon de chauffeur met zijn waardevolle lading aan de reis naar Roemenië. Vrijdagochtend is hij in Deaj aangekomen en is daar direct gelost.


Henk is vrijdag zelf met een groep van 36 personen naar Nederland vertrokken om deze mensen wat te laten verdienen met bessen plukken. Henk zelf is van plan om ongeveer 14 dagen in Nederland te blijven voor familiebezoek en andere zaken. We hopen dat het goed gaat, reizen heeft in deze tijd zijn beperkingen. Nederlanders bijvoorbeeld moeten als ze naar Roemenië gaan daar bij aankomst eerst veertien dagen in quarantaine. Het zou mooi zijn als alles volgens plan verloopt en deze mensen iets verdienen. De afhankelijkheid in heel veel branches van werkkrachten uit verre landen is en blijft laten we zeggen opmerkelijk.


Dan woensdag, misschien een beetje overmoedig maar er kwamen twee Roemeense trucks te gelijk laden. Bestemmingen Breaza en Botosani. Het laden ging goed, wel extra opletten wat waarin geladen moest worden en soms even puzzelen, maar het is gewoon goed gelukt. Om 13 uur waren ze allebei helemaal vol, na de lunch vertrokken de trucks. Er waren ook nog een paar ophaalklussen, na het lossen hiervan en wat opruimen zat het werk erop. 

Zowel in Botosani als in Breaza komen de trucks maandag aan om te lossen, Cristi, Csaba en Imola weten wat de inhoud is, het speciale voedsel gaan ze eerst zelf proberen. Het is simpel maar uitleg is nodig en verspilling zou zonde zijn. Het opruimen van de verpakkingen krijgt ook de nodige aandacht.


Onze groep vrijwilligers is een gemêleerd gezelschap, ieder heeft zo zijn eigen inbreng, graag willen helpen en iets doen voor een ander is de bindende factor. Mooi dat we dit zo kunnen doen met z’n allen en dat het al zo lang goed werkt. De Roemeense chauffeurs zijn vaak verbaast over wat er allemaal gebeurt. Sinds een aantal weken laat ik het weekbericht door Google vertalen in het Engels en stuur het per e-mail met alle foto’s naar onze contacten in Roemenië. Op die manier krijgen onze contacten ook meer inzicht waar ieder afzonderlijk mee bezig is. Het is altijd nuttig om deel te zijn van een netwerk. Er komen verbaasde en vooral positieve reacties op binnen.

De week hebben we vrijdag afgesloten met weer een rit naar Weesp om nog een vracht voedsel op te halen. We kunnen dus nog een heleboel mensen blij maken.


Esther Veenstra is druk met haar project voor mensen die het financieel moeilijk hebben van nieuwe passende kleding te voorzien. De missie van de stichting : Clothing4u zamelt nieuwe kleding in bij bedrijven/winkels om deze uit te delen aan mensen die onder de armoedegrens in Nederland leven. Zodat ook zij zich kunnen kleden met kleding waar zij zich mooi en waardig in voelen.
Zie voor meer uitleg haar website, clothing4u.nu. Het is een succes formule meer en meer mensen en gezinnen krijgen op deze manier mooie kleding. Behalve kerken en stichtingen maken ook steeds meer bewindvoerders gebruik van deze mogelijkheid. Denk je hé die mensen zouden ook geholpen kunnen worden is dit een mooie optie om wat te doen.

In Roemenië is het weer ook behoorlijk van slag, er is op sommige plekken behoorlijk veel wateroverlast. Toth Attila stuurde wat foto’s hiervan net als Cristi, Csaba vertelde er ook over soms plotseling hele zware plaatselijke buien met schade tot gevolg.


De oudste kinderen in Breaza zijn druk met hun vakantiebaantje, Bogdan is geüniformeerde bewaker/ gastheer bij een Carrefour winkel, hij is daar helemaal in zijn element met z’n vlotte babbel. Denise gaat weer als “manager” in de bramenoogst werken, door de vele regen is hier wat vertraging in gekomen. Madaline helpt bij het oogsten van tomaten in het grote kassencomplex even buiten Breaza. Catalin werkt als monteur bij een garagebedrijf. Alex is inmiddels een ervaren tractorchauffeur die weer bij een boer aan het werk gaat. Zo verdienen ze wat en ze steken er vast iets van op.

De opvang/opvoeding van de kinderen in Breaza bij Csaba en Imola heeft een mooi resultaat, een mooie toekomst ligt in het verschiet voor ze, de basis is er.

Op het blog van Imola staat een mooi stukje van Elena uit Urmenis, geeft inzicht in hoe hoog de nood daar is. Zo zijn er ontzettend veel mensen in de problemen, geen eten is voor je gezin is natuurlijk heel erg en zie dan maar eens een oplossing te bedenken. Goed dat er mensen als Elena zijn.


Verder veel nieuwe foto’s in een album gemaakt door Imola.


Reghina uit Ticau stuurt steeds berichten en foto's over wat ze doet in haar dorp. Ze wil graag meer doen en stelt onze bijdrage erg op prijs.

Hier de link naar foto's van Reghina.

Paul uit Getz bedankt ons ook voor de support die we geven met alles wat daarom heen hangt. Ook daar is alles anders en doet iedereen zijn best om er het beste van te maken. De bouw van het nieuwe gemeenschapshuis moet nog op gang komen, het blijkt lastig om een goede bouwer te vinden die voor het beschikbare budget de klus wil doen.

Volgende week woensdag komt geen truck laden. Wel is er een behoorlijke klus 4 á 500 setjes schoolmeubelen ophalen bij het Dalton college in Alkmaar. De eerste vracht kan op woensdag geladen worden en de tweede op donderdag. Theo de Jong van het Dalton college zorgt ook voor mensen om te laden. Als je in de gelegenheid ben kom a.u.b. helpen, Nico Groot HHW gaat het coördineren. Veel scholen in Roemenië hebben nog steeds heel slecht meubilair, de vraag is er. Blijft dat het lastig spul is om te vervoeren, Max Veenstra vertelde dat er op een keer een stapel omviel en dat hij het op z’n hoofd kreeg, geen prettige ervaring.

In het verenigingsgebouw Irene van de Hervormde Kerk in Broek op Langedijk staan tafels en stoelen op ons te wachten, kunnen we ook woensdag ophalen.

Jammer van de samenloop met deze klussen maar Jan, Maarten, Rob en Hesva gaan vijf dagen motorrijden in Duitsland, dit was al geboekt. 😅

Succes allemaal, stuur af een foto van de werkzaamheden voor het volgende weekbericht.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten