zondag 27 september 2020

Weekbericht 40 / september 2020.

 Het was de afgelopen week iets rustiger dan het gemiddelde van de laatste tijd. We konden de werkzaamheden concentreren op woensdag. Die dag hebben we een truck geladen met bestemming Breaza , dit met vooral ziekenhuisbedden. Op zaterdagmorgen is deze daar aangekomen en gelost, de ziekenhuisbedden gaan naar ziekenhuizen in Tirgu Mures, maandag worden ze opgehaald. Alle andere spullen zullen ook weer snel hun weg vinden. Siem heeft woensdag in Tiel meubels geladen en in Enschede chocopasta. 

Hier de link naar foto's van het laden en lossen.

De eerder gebrachte schoolmeubelen zijn op hun bestemming aangekomen, de scholen kunnen ze nu extra goed gebruiken. Er is weer een aantal dagen online onderwijs, de schoolgebouwen worden gebruikt voor de lokale verkiezingen zondag. Volgens de “peilingen” zou het kunnen zijn dat er na zestien jaar een andere burgemeester komt in Breaza. Voor online onderwijs moeten alle kinderen een eigen laptop hebben, in veel gezinnen is dit financieel niet haalbaar. 

De link naar een paar foto's uit Breaza.

In Botosani is de truck maandag gelost die we de week daarvoor geladen hebben, ze waren er weer heel blij mee. Bij het uitdelen in een dorp nabij Botosani sprak iemand Cristi aan om te vragen van welke politieke partij hij was. Deze man verdacht Cristi ervan dat hij de verkiezingen van zondag wilde beïnvloeden. Met de groenten en aardappelen van de boerderij in Marghita voor Casa Ioana waren ze heel blij, ze zijn druk aan het inmaken. De laptoppen uit Denemarken zijn in gebruik genomen en komen goed van pas. Het lijkt erop dat alle kinderen ICT’er gaan worden. Van een groothandel uit Iasi heeft Cristi weer een mooie partij etenswaren gekregen. 

De link naar foto's uit Botosani.

Henk Muller stuurde weer een heleboel foto’s. Henk zijn reis naar Roemenië is probleemloos verlopen. Hij kan dit keer niet lang in Roemenië blijven, hij gaat weer naar Nederland om te werken bij hetzelfde bedrijf als deze zomer. Door omstandigheden hebben ze Henk daar even heel erg nodig om het werk rond te krijgen.  

Hier de link naar foto's.

Reghina uit Ticau stuurde ook weer foto’s. 

De link naar foto's uit Ticau.

Pieter Nagel stuurde foto’s van het ophalen in Marghita van de ziekenhuisbedden voor Tinca. Ze hebben ook wat groenten meegekregen.

De link naar een paar foto's.

Paul uit Getz stuurde een update van de activiteiten daar.

De link naar foto's van het sandwichprogramma. 

Hier de link naar foto's van een uitdeelactie.

Het brengen van al de goederen zorgt ervoor dat onze contactpersonen niet met lege handen staan als hulp nodig is. In Nederland is een graadmeter van armoede de sterk stijging van het aantal mensen dat een beroep moet doen op voedselbanken. In Roemenië zijn geen voedselbanken zoals wij die kennen, de hulpverleners die wij in Roemenië ondersteunen ontvangen dezelfde signalen, de vraag om hulp neemt alleen maar toe. 

De kerstpakketten actie gaan we dit jaar anders doen vanwege het coronavirus. We vinden het onder de huidige omstandigheden niet verantwoord om met een grote groep mensen deze pakketten te gaan samenstellen. Het is haast onmogelijk om het werk onder 100% veilige omstandigheden te laten verrichten. Ontzettend jammer natuurlijk dat we dit besluit hebben moeten nemen. Aan voorspellingen wanneer waag ik mij niet maar we gaan zeker de pakketten actie in de toekomst weer oppakken. 

We zorgen er samen met onze contactpersonen in Roemenië voor, dat er toch pakketten beschikbaar komen, voor de mensen waar het omgaat. Aan de exacte invulling hiervan werken we nog, maar dat we er toch weer een mooie hulpactie van gaan maken staat vast.

Volgende week woensdag gaan we weer ziekenhuisbedden en levensmiddelen laden met bestemming Breaza. Dinsdag kunnen we in Bergen 6 ziekenhuisbedden ophalen en in Alkmaar is een partij op te halen. 

Soms kom je tijdens een zoekactie op de computer oude bestanden tegen die mooie herinneringen oproepen. In 2002 schreef ik een verslag van een reis naar Bulgarije, die ik graag nog een keer deel.

Hier de link naar dit bestand.


1 opmerking:

  1. Mooie en indrukwekkende reizen gemaakt naar Bulgarije eerst met Jaap Koning en later met Rob Boode

    BeantwoordenVerwijderen