zondag 11 oktober 2020

Weekbericht 42 / oktober 2020

Maandag 5 oktober begonnen we de week met het laden van een trailer met bestemming Botosani, we waren niet met een hele grote groep maar het ging vlot. Er stond nog aardig wat voedsel, kleding, meubels en medische artikelen. Het is weer een mooie lading geworden met nuttige goederen.

Hier de link naar foto's van het laden.

Op woensdag 7 oktober kwam de tweede truck laden deze met de bestemming Marghita en Ticau, helaas kwam hij pas om 11 uur. We konden de tijd eerst vullen met opruimen en sorteren. Het laden ging uiteindelijk vlot en om drie uur vertrok de truck naar Roemenië. Op zaterdag 10 oktober is er gelost in Marghita en aardappelen en groenten bijgeladen. Op maandag 12 oktober zal er worden gelost in Ticau. 

Hier de link naar foto's.

Op donderdag 8 oktober konden ze de truck lossen in Botosani, dit op twee verschillende locaties. De spullen die we gebracht hebben gaan weer snel alle kanten op, contactpersonen uit de dorpen komen het dit keer ophalen. Maandag 12 oktober gaat Cristi zelf nog een keer naar zijn “vaste klanten” in omliggende dorpen. Die maandag zou hij “leeg” kunnen zijn, zoveel vraag is er om hulp.  

Hier de link naar foto's.

Cristi heeft in een dorp niet heel ver van Botosani een nieuw contactpersoon, net als overal in Roemenië wonen er ook daar vaak Roma’s aan de rand van dorpen en steden.  Met een vrouw uit deze “wijk”  als contactpersoon kan Cristi ook daar nu hulp bieden. Het netwerk van Cristi blijft groeien, het is best veel wat hij weet te verstouwen en te regelen. Voor ons is het heel prettig om met hem samen te werken en te weten dat onze hulp op de goede plek terecht komt.  Vooral ook dankzij het organisatietalent en de inventiviteit van Cristi.  

Veel mensen leven in de dorpen van de opbrengst van hun tuin, aardappelen en mais zijn belangrijke producten voor hen. Helaas is door de extreme droogte deze zomer daar een slechte oogst. Behalve de problemen met Covid-19 en de “normale” problemen om rond te komen dus ook nog een slechte opbrengst uit de tuin. De kleine boeren daar hebben waarschijnlijk ook veel extra problemen hierdoor. 

Dankzij een royale gift van een kerkgemeenschap uit Denemarken kan Cristi de bouw van het nieuwe internaat binnenkort weer hervatten. Geweldig goed nieuws natuurlijk.

In Breaza zijn de bedden naar een bejaardenhuis gegaan in een dorpje niet ver daar vandaan. Toth Attila heeft de meeste meubels en het speelgoed gekregen, foto’s hiervan volgen nog. De opening van het kindertehuis in Peris komt steeds dichterbij.

Toth Attila stuurde wat foto’s van zijn boerderijtje in Glodeni waar hij een klein huisje heeft gebouwd voor de man die het allemaal gaat regelen daar met de varkens. Het is een speciaal soort varkens die goed buiten kunnen leven. 

Hier de link naar foto's.

Reghina uit Ticau stuurde weer wat foto’s van haar werk daar.

Hier de link naar foto's.

Henk Muller die inmiddels weer terug is in Nederland stuurde ook weer foto’s. Dakplaten en ramen die we daar gebracht hebben zijn gebruikt om een huisje te bouwen.

Hier de link naar foto's.

Om een indruk van te krijgen van hoe het leven van Roma’s eruit kan zien,  kunt u op You Tube een filmpje bekijken, het is gemaakt in 2011 maar nog steeds actueel. Het is o.a. nabij de beruchte vuilnisbelt van Cluj Napoca en van een schooltje in Tinca. Het filmpje is gemaakt door de stichting ProRomi, dit is de link naar hun website. https://proromi.nl/nl

Hier de link naar de video

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag staat een artikel over wat voor verschil het maakt waar je geboren ben, ik sluit het even bij, trek je conclusies.

Hier de link naar dit artikel

Woensdag 14 oktober gaan we de laatste ziekenhuisbedden laden die we nog op voorraad hebben met bestemming Breaza.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten