zaterdag 17 oktober 2020

Weekbericht 43 / oktober 2020.

Het was een relatief rustige week voor ons, op woensdag een truck geladen en een paar ophaalklussen gedaan, dat was het wel ongeveer.

Een aantal van onze vrijwilligers heeft ervoor gekozen om thuis te blijven vanwege de toename van het aantal Covid-19 gevallen. Een begrijpelijke keuze de meeste van ons zitten in de “risicogroep” net als hun partner.  We houden ons aan de door de overheid voorgeschreven maatregelen en rekenen erop dat ieder van ons die ook in acht neemt. De stelling; het zal allemaal wel meevallen, heeft zijn kracht nu wel verloren.

De truck die we woensdag geladen hebben is vrijdagmiddag gelost in Breaza. Alles ging soepel en zonder problemen. De spullen zullen weer snel hun weg vinden naar hun eindbestemming. In Breaza zijn er geen corona gevallen, in de wat verdere omgeving wel. De scholen zijn nog gewoon open alles functioneert net als hier min of meer normaal maar met beperkingen. 

Hier de link naar foto's.

Met Elena uit Urmenis gaat het helaas niet zo goed, ze heeft een herseninfarct gehad en is opgenomen in een ziekenhuis in Tirgu Mures. Vrijdagavond is Elena daar geopereerd, de doktoren ontdekten een sub craniaal hematoom. Hoe dit afloopt is nu nog ongewis.

Toth Attila heeft wat foto’s gestuurd van het uitdelen van rugzakjes, van de meubels etc.,  die we gebracht hebben voor o.a. zijn kindertehuis in Peris. Als het opengaat dan komt alles nog een keer in beeld.  

Hier de link naar foto's.

Maandag is er een mooie vracht gelost bij Reghina in Ticau, het verdelen van de goederen is vrijwel direct begonnen. Ze wil ook graag nog meer huisjes waterdicht maken, we hebben nog dakplaten van Hardeman hiervoor in Broek op Langedijk. Een huisje in het bijzonder heeft mijn aandacht getrokken, dit door de slechte staat maar ook de mooie ligging aan het water. 

Zoals ik al eerder schreef ondersteunen we de activiteiten van St. Emeth, de hoofdsponsor van Reghina haar werk in Ticau en omgeving, dit al jarenlangVia Gerrit van der Starre, de voorzitter van deze stichting ben ik meer te weten gekomen over de bewoners van dit lekkende huisje.

De man heet Cristi, zijn bijnaam is in het Roemeens Orb, wat blind betekent. De meeste zigeuners onder elkaar hebben een bijnaam. Hij is nl. aan één oog blind en kan mede daardoor niet werken. Dit nog afgezien van het feit dat zigeuners in Roemenië vaak met de nek worden aangekeken en daarom lastig werk kunnen vinden. 

Het is een goede familie, hij en zijn vrouw zijn beide 40 jaar oud en zij hebben 4 kinderen, de oudste is 10 en de jongste is nog een baby. Zij krijgen een sociale uitkering van €. 50.- per maand via het gemeentehuis. Daar moeten ze het mee doen, daarom zijn zij ook heel erg blij met de hulp die zij via Reghina ontvangen.

Het huisje is natuurlijk behoorlijk krakkemikkig, maar het ergste is vanzelfsprekend een lekkend dak. Het zou een zegen voor hen zijn als het dak niet meer zou lekken. Het dakoppervlak is 48 m2 en alles is zo verrot dat al het houtwerk, incl. plafond moet worden vernieuwd. 

Er is een timmerman wezen kijken en hij kan het maken voor de som van €. 550.-. Ik realiseer mij dat dit best een flink bedrag is, maar het resultaat is dat deze familie deze winter droog zit.  En dat is toch ook heel belangrijk.

Het houtwerk en de arbeidskosten van de eerste vier huisjes heeft stichting Emeth kunnen financieren, voor het opknappen van meer huisje ontbreken hun helaas de middelen. Ik hoop dat het ons lukt om met hulp van sponsors de benodigde € 550,- “ te vinden” voor dit huisje. Deze mensen in een droog huisje laten wonen voor de winter dat zou toch moeten lukken. 

Hier de link naar foto's van het uitdelen.

Hier de link naar de laatste nieuwsbrief van St. Emeth.

Cristi uit Botosani blijft ook hulpgoederen uitdelen en werkt aan zijn tweede opslag om deze meer geschikt te maken voor goederen ontvangst. Er is op de nieuwe plek ook ruimte voor kleinvee zoals kippen en ook de kinderen uit Casa Ioana kunnen er heerlijk spelen en hebben er iets te doen. Bezig zijn en blijven is op elke leeftijd belangrijk.

Hier de link naar foto's.

Vanaf de boerderij zijn er veel groenten en aardappelen verzonden naar bijvoorbeeld tehuizen in de buurt. We denken erover om met de kerstpakketten actie ook aardappelen te gaan laten uitdelen. Wellicht niet zo feestelijk een zak aardappelen maar wel heel erg nuttig en we hebben al een heleboel spullen op voorraad om het op te leuken. De plannen hoe we de pakketten actie gaan organiseren moeten nog even rijpen maar het staat vast dat een mooie actie gaat worden. Onze contactpersonen in Roemenië zijn dit jaar extra belangrijk om de actie te laten slagen, gelukkig willen ze zonder uitzondering graag meewerken, dit ondanks de lastige omstandigheden.

Hier de link naar een paar foto's.

De komende week gaan we in Utrecht goederen sorteren en ophalen die daar tijdelijk zijn opgeslagen t.b.v. St. HIRF, het Leger des Heils en onze stichting. Woensdag gaan we laden voor Botosani, vooral ook bouwmaterialen. Cristi heeft veel nodig voor zijn nieuwbouwproject, en mensen die in een simpel hutje wonen met verder helemaal niets, zelfs geen vloer maar gewoon modder, kunnen van alles gebruiken. Soms is de toepassing een ongebruikelijke, het perspectief van deze mensen is ook totaal anders dan de onze. Hun situatie echt inbeelden lukt haast niet.



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten