zondag 20 november 2022

Weekbericht 46/22

We konden woensdag 16 november vooraf aan het laden nog spullen ophalen, er waren vier ophaalploegen actief met grotere en kleinere klussen. Het laden van de eerste truck met kerstpakketten begon na de lunch. Alles ging goed, het is een hele mooie lading geworden met 1.160 pakketten en een heleboel andere spullen. Maandag 21 november komt hij aan in Breaza.

Hier de link naar foto's van het laden.

Cristi stuurde veel foto’s van het wegbrengen en uitdelen van de aardappelen en groenten van de boerderij in Marghita (zie het vorige weekbericht).  Er staan ook foto’s tussen van een huis dat verbrand is in een dorp nabij Botosani. Er woonde een gezin met vijf kinderen.


De gaarkeuken in Tsjernivtsi die Nico
en ik afgelopen zomer bezochten.
 
De situatie in de Oekraïne is voor miljoenen  mensen onvoorstelbaar zwaar. De gewetenloze crimineel uit Moskou laat belangrijke energie infrastructuur kapotschieten zodat miljoenen mensen in het donker en de kou zijn komen te zitten. 

We proberen zoveel mogelijk voedsel en kleding  via het depot van Cristi te verspreiden in de Oekraïne.  Attila van de boerderij in Marghita en Cristi doen  enorm hun best om dit te doen slagen. We zijn voor  een de gaarkeuken in Tsjernivtsi waar dagelijks meer dan 2.000 mensen afhankelijk van zijn inmiddels bijna de hoofdleverancier geworden. Een behoorlijke verantwoordelijkheid, vooral nu de winter is begonnen.

          Hier de link naar foto's.


Reghina uit Ticau heeft is druk geweest met het opknappen van huisjes die we vorig jaar hebben kunnen laten bouwen. Er is ook voedsel gebracht, het is geen nieuwtje dat dit heel belangrijk is. Aanstaande woensdag we de pakketten laden voor Ticau en krijgt ze ook 1.700 kilo aardappelen van de boerderij.

Hier de link naar foto's.In Breaza zijn ze druk geweest met de opslag leeg te maken. Er zijn daar ook groenten en aardappelen en meel van de boerderij gebracht. Een lokaal bedrijf (Agro sprint) uit Breaza had een lege vrachtwagen in Oradea en heeft gratis deze partij vanaf de boerderij in Marghita naar het depot van Csaba en Imola gebracht. Het uitdelen is direct begonnen.

In weekbericht 38 deelde ik een fotoalbum van een gezin dat in vervallen huisje in de buurt van Urmenis was komen wonen. Elena de sociale werker daar heeft zich het lot van deze mensen aangetrokken. 


Belangrijk punt was helpen het huisje bewoonbaar maken, gelukkig konden wij ons dit dankzij onze sponsors veroorloven. Hetzelfde super bouwteam als die het huisje van de herder en zijn gezin hebben gebouwd, zijn nu hiermee aan de slag. Volgende week is het klaar. De coördinatie is in vertrouwde handen, namelijke die van Csaba Fazakas. 


Hier de link naar foto's van de renovatie

Toth Attila stuurde foto’s van de geweldig maisoogst dit jaar. Hoe het verder gaat met de Afrikaanse varkenspest in die regio weet ik (nog) niet.

Hier de link naar foto's.

Henk Muller uit Band blijft doorgaan, binnenkort gaat hij verhuizen naar een ander huis in de buurt. Van wat hij allemaal tegenkomt op zijn pad stuurde hij weer foto’s en een toelichting.

Hier de link naar foto's.

Het werk van Viorel en Elena uit Deaj neemt aan belang toe. Het verstrekken van maaltijden en het brood bakken is nu ontzettend belangrijk. Het meel van de boerderij heeft Csaba direct gebracht. Een deel van de energiekosten nemen wij voor onze rekening. Van 500 kg meel maakt Viorel 900/1000 broden de energie kost € 250,-.  

Hier de link naar foto's.


Gerard-Jan en Miranda Schuur maken een rondreis in Roemenië langs verschillende projecten. Afgelopen woensdag zijn ze uit Broek op Langedijk vertrokken. Onderstaand een fotoverslag met toelichting van hun belevenissen tot nu toe.


Aanstaande woensdag 23 november gaan we twee trucks laden met vooral kerstpakketten.

Vooraankondiging: Na een onderbreking van twee jaar houden we op vrijdag 13 januari 2023 een nieuwjaarsreceptie in de brandweerkazerne van Heerhugowaard. Sympathisanten en vrijwilligers zijn van harte welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten