zondag 22 oktober 2023

Weekbericht 42/23

Maandag 16 oktober is de truck die in het weekend door Attila op de boerderij is geladen vol met aardappelen, uien, wortelen en andere groenten gelost in Botosani. De bedoeling was dat een deel naar Igor in Oekraïne zou gaan. Het is nog steeds onzeker of dit gaat lukken, dit vanwege de verscherpte controles aan de grens met Roemenië / Oekraïne. In verband met corruptiebestrijding zijn er nog meer regels die het extra moeilijk maken om hulpgoederen naar dit land te vervoeren.

 

Cristi heeft al een deel naar arme mensen in dorpen in de omgeving gebracht, naar een kindertehuis, naar een bejaardenhuis en in Casa Ioana kunnen ze het ook goed gebruiken. De kosten voor dit soort opvangtehuizen rijzen de pan uit. Het minimumloon is weer met 10% omhoog gegaan, de energiekosten blijven stijgen etc.etc.. De inkomsten houden hier vaak geen gelijke tred mee. Cristi was deze week ook nog onaangenaam verrast door een erg hoge elektriciteitsrekening. Of deze rekening klopt is nog de vraag, maar snel betalen is wel nodig.


Hier de link naar foto's. 

Woensdag konden we weer een truck laden, dit keer met bestemming Breaza. Het was dit keer een combinatie die normaal in gebruik is om hangend kleding te vervoeren. Veel inhoud maar een “beperkt” laadvermogen. De chauffeur en de truck eigenaar vroegen regelmatig om dit goed in de gaten te houden.

 

Verder waren er weer verschillende ophaal klussen, er waren weer veel vrijwilligers actief. Er vertrok weer een mooie vracht goed bruikbare goederen naar Roemenië.


Hier de link naar foto's.

 

Vrijdag is deze truck zonder problemen de grens over gekomen en zaterdagochtend is er gelost in Breaza. Er was direct al veel belangstelling voor de lading, de opslag zal niet lang vol blijven. Csaba vertelde dat de mensen zich nu al zorgen beginnen te maken over de komende winter. Het is voor velen erg moeilijk om voldoende eten en warmte in huis te houden. Gas, elektra, brandhout is erg duur net als de levensmiddelen. 

 

De bouw van het huis voor Kata in Bichis begint maandag, er komen voor twee of drie weken vijf bouwvakkers die dit prefab huis in elkaar gaan zetten. Deze mensen mogen daar in de pastorie overnachten. Eduard en Csaba gaan de bouw begeleiden en controleren. Ongebruikelijk voor Roemenië is de betaling in termijnen achteraf, dus geen voorschot bijvoorbeeld.

 

Het huis van de moeder van Imre dat verbrand is gaan ze herbouwen. Csaba en Imola hebben overleg gehad met de burgemeester. Het lijkt erop dat de gemeente de herbouw gaat regelen c.q. betalen. De moeder met haar nog thuiswonende kinderen woont nu bij buren en heeft ontzettend veel kleding gekregen. Ook wat geld van mensen in haar omgeving. Als er nog iets nodig is, staan we natuurlijk klaar om te helpen.


Hier de link naar foto's.


Album aangevuld met nieuwe foto's.

 

Reghina uit Ticau is druk met ruimhartig uitdelen van de goederen die daar gebracht zijn. Veel mensen hebben daar hulp gekregen dankzij haar.


Hier de link naar foto's.

 

Henk Muller en Marin uit Band zijn ook weer druk geweest met bouwen, uitdelen van hulpgoederen en een kinderprogramma. Henk schrijft ook over de zorgen van de arme mensen daarover de komende winter. Vooral over het gebrek aan brandhout. Achter het huis van Marin komt een soort gemeenschapshuis annex opslag voor hulpgoederen en andere activiteiten. De bouw hiervan is begonnen.

 

 Hier de link naar foto's.

 

Viorel en Elena uit Deja doen elke week weer goed werk, gelukkig kunnen we ze daarbij steunen en bereiken via hen een deel van de allerarmste bevolkingsgroep van Roemenië.


Hier de link naar foto's.
Toth Attila uit Peris stuurde een serie foto’s over een deel van zijn activiteiten in de afgelopen week.

 

Hier de link naar foto's.


Aanstaande woensdag 25 oktober gaan we een truck laden die eerst naar Marghita gaat en daarna naar Breaza. 

 


 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten