zondag 10 december 2023

Weekverslag 49/23

Dinsdag 5 december konden we onze voorraad aanvullen met mooie en bruikbare goederen. Op woensdag 6 december was de truck die kwam laden voor Breaza mooi op tijd in Broek op Langedijk, ook nog met dubbele bemanning. Er was veel stapel en overpak werk dus er moest flink aangepakt worden. Het was koud in de loods dus dat hielp om op temperatuur te blijven. Om 13:00u vertrok er een hele mooie lading naar Breaza.

Er waren nog ophaal klussen, gelukkig waren er weer genoeg vrijwilligers om te helpen. Zonder de inzet van al deze mensen zou het gewoon niet lukken.

Hier de link naar foto's van het laden

Het uitdelen van de kerstpakketten in Roemenië komt ondertussen goed op stoom.


Reghina uit Ticau stuurde foto’s. Warm eten uitdelen op een tafeltje langs de weg, voedsel uitdelen en de kerstpakketten uitdelen. Een huisje laten bouwen ter vervanging van een heel erge bouwval. Het is allemaal betekenisvol werk, in deze tijd van het jaar is het extra belangrijk om iemand als Reghina in je midden te hebben.

Hier de link naar foto's.

Hulpverlening aan Oekraïne is erg lastig op het moment, de regels aan de grenzen zijn verscherpt. De procedures zijn ingewikkeld, er zijn protesten van Poolse chauffeurs etc. etc.. Juist nu is hulp nodig, maar de instroom stokt. Het weer werkt ook niet mee, nat, koud en in  de bergen is er veel sneeuw. Ondertussen is het einde van deze krankzinnige oorlog lang niet in zicht. Een droevige en uitzichtloze situatie voor heel erg veel mensen.

Vanuit het depot in Botosani, kwamen tot voor kort Igor en zijn vrienden uit Oekraine, heel regelmatig de door ons gebrachte goederen ophalen. Op dit moment is dat helaas niet mogelijk, het geeft geen goed gevoel. 

Cristi deelt de pakketten in en rond Botosani. Cristi bedankt ons via een bericht voor onze inspanningen, samen met een uitleg over de situatie ter plaatse. Ik heb er Google translate even op losgelaten.

Hier de link naar Cristi zijn verhaal.

Hier de link naar foto's.

Csaba en Imola hebben het nu echt druk, de trucks met hulpgoederen komen achter elkaar binnen. De truck die we afgelopen woensdag hadden geladen is daar vrijdagmiddag al gelost. De volgende gaan we aanstaande woensdag laden. Het brengt heel wat teweeg, daar. Hun contacten kunnen meer doen dan voorheen, zo bereiken we meer en meer mensen die een steuntje goed kunnen gebruiken. 

Imola heeft hierover geschreven op hun blog. Onderstaand, net als van Cristi, het vertaalde bericht.

Hier de link naar haar bericht.

Hier de link naar foto's.

Henk Muller is even in Nederland i.v.m. de begrafenis van een goede vriend. Het werk in Roemenië staat daardoor niet stil, Marin stuurde een aantal foto’s van de uitgifte van goederen. De voorraad in Breaza is goed op peil dankzij de truck die we woensdag hebben geladen voor deze bestemming. Ongetwijfeld gaat een deel daarvan naar Band en omgeving. Henk is ook een deel van zijn contacten langs gegaan. Hoe weet ik niet, maar hij heeft een Ford Transit gekregen voor het werk in Roemenië. Er is een probleem met de motor, in Roemenië kunnen ze dat wel fiksen volgens Henk. De Ford komt naar Broek op Langedijk en in januari gaat hij in een truck met hulpgoederen naar Roemenië. Zelf heb ik de stille hoop dat er iemand in onze kring de oplossing voor het motorprobleem kan vinden.

Hier de link naar foto's.

In Floresti heeft Marien Kroon een begin gemaakt met het uitdelen van de kerstpakketten. Hij stuurde een paar foto’s van het uitdelen aan Roma families in de wijk Pata Rat. Dit is in de directe nabijheid van de beruchte vuilnisbelt van Cluj Napoca. 

Hier de link naar foto's.


Toth Attila uit Peris is druk met van alles en ook met het uitdelen van de pakketten. 

Hier de link naar foto's.

Uit Getz ontving ik weer een serie foto’s van kinderen in de naschoolse opvang daar. Het geeft een goed gevoel dat er positieve veranderingen zijn te zien. We doen ons werk niet voor niets of zonder resultaat. 

Hier de link naar foto's.

Als laatste het indrukwekkende weekverslag van Viorel en Elena. Een geweldige prestatie, huisjes bouwen in Haranglab, heel erg eenvoudig maar droog, vrij van ongedierte en het is warm te stoken. Het is voor deze mensen een enorme vooruitgang. Brood bakken, pakketten uitdelen en een maaltijd voor de dakloze in Tirgu Mures. Niet te vergeten het kinderprogramma. Het is nogal wat, goed dat we dit ondersteunen. Csaba en Imola spelen hier een belangrijke rol in als onmisbare tussenschakel. 

Hier de link naar de foto's met toelichting

De voorraad is onverwacht behoorlijk toegenomen afgelopen donderdag en vrijdag, een positieve ontwikkeling. In plaats van één truck kunnen we er twee laden aanstaande woensdag. Er gaat er één naar Botosani en de tweede krijgt drie bestemmingen Marghita, Floresti en Breaza.

Volgens mij worden hier veel mensen blij van, al zullen velen van hen geen idee hebben hoe dit kan en wat daar allemaal achterzit.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten