maandag 14 april 2014

Pakketten uitdelen in Breaza

Gisteren in de namiddag zijn we thuis gekomen van een vijfdaagse reis naar Roemenië met als hoofdthema het uitdelen van de Paaspakketten in Breaza.

Eenzaam en verdrietig


Voor de deelnemers, Piet Dijkstra, Gerda Loos, Maarten Koel, Monique Witkamp en Ina Wielinga is dit een bijzondere ervaring geweest. De ontvangst en het verblijf bij Ildiko en Edward in de pastorie van Breaza was zeer gastvrij net als bij Csaba en Imola van de kinderopvang Casa Jannie in Breaza.


Dankbaar dat we dit doen
We besloten om donderdag op twee plaatsen tegelijk pakketten te gaan verdelen. Zelf was ik bij het uitdelen van de pakketten in Breaza, het gaat daar vooral om ouderen alleenstaande mensen met een mini pensioen waarvan vaak de kinderen in het buitenland wonen of elders in Roemenië. Gezinnen met een gehandicapt kind, ouderdomskwalen, we zijn het allemaal tegengekomen, de armoede druipt er vaak vanaf. Wel zijn er verschillen, sommige werken tot op zeer hoge leeftijd erg hard om de boel netjes te houden en te maken wat ervan te maken valt. Andere laten het erbij zitten, een beetje schoonmaken bijvoorbeeld zou ook al helpen. Het is een wereld van verschil als kinderen in de buurt wonen die willen en kunnen helpen.

De teamleden die pakketten zijn gaan uitdelen in Urmenis, samen met Csaba en de sociaal werkster van dit dorp, Elena, liepen enige vertraging op. Een vreselijke lapzwans die ik persoonlijk goed ken (het is de vader van Denisa) is weer vader geworden. Een zigeunermeisje met een geestelijk een beperking is door hem net moeder geworden maar kan onmogelijk voor haar kind zorgen en de lapzwans wil er niets mee te maken hebben. Via Elena komt in zo'n geval de kinderbescherming dan in actie. Moeder en kind wonen nu voor zes maanden in een opvanghuis. Daarna gaat het kind waarschijnlijk naar een opvanghuis en de moeder (?). Geen leuk begin maar wel de harde realiteit In en rond Urmenis wonen heel veel arme gezinnen en er zijn kleine zigeunergemeenschappen met alle bijbehorende problemen. De burgemeester daar doet samen met zijn “rechterhand” Elena gelukkig goed zijn best om dingen te veranderen.

Donderdagavond zijn we in de Pizzahut van Breaza samen met de kinderen uit Casa Jannie gaan eten, gezellig en veel verhalen over de gebeurtenissen van die dag.
Vonden ze mooi.

Vrijdag zijn we samen met Ildiko pakketten gaan rondbrengen, vooral aan mensen die in het thuiszorgprogramma vallen, dus oud en ziek, mooi om deze mensen een klein beetje te helpen. Voor ons is het een goede motivatie om door te gaan met maken en uitdelen van de pakketten. In de namiddag hebben we de kinderen van Casa Jannie naar hun ouders gebracht, het weekend zijn ze meestal daar. Mooi om te zien dat het met de kinderen goed gaat, bij een paar van hen is er thuis gelukkig ook een meer stabiele situatie ontstaat. Bij een paar andere jammer genoeg juist weer niet, ik hoop dat dit mee gaat vallen. Verbazingwekkend hoe flexibel kinderen hiermee omgaan.

Vrijdagavond hebben we heerlijk gegeten bij Edward en Ildiko en nodige wetenswaardigheden kunnen uitwisselen, een leuke avond.

Zaterdag zijn we bij Carin op bezoek geweest in het plaatsje Peris, Carin richt zich vooral op het helpen van de zigeunerfamilies en dan met name op de kinderen. Op school leren ze niet veel, door de hulp van Carin hierbij gaat dit een stuk beter. Mooi om te zien hoe Carin hier met veel inzet aan werkt. De 100 pakketten die ze gaat uitdelen komen zonder twijfel op een goede plek terecht. hier de link naar haar website, wel eerst even registreren.

In Petela bezochten we een project van Phoneo, het inmiddels bij velen bekende Casa Anna. Jorrit en Ellen waren en er samen met hun twee kinderen om en gaven uitleg over hun mooie project, nabij de zigeunerwijk van Petela. Hier zijn ook pakketten gebracht maar omdat de wijk heel groot is en niet iedereen een pakket heeft gekregen was het beter om de wijk zelf niet te bezoeken. hier de link naar hun website

Zaterdagmorgen ben ik samen met Piet nog even in de ligfietsen fabriek van Jan Wijnen geweest, we hebben de houtzagerij bezocht en een tomatenkweker, interessante ontmoetingen. De dames zijn met Imola aan winkelen geweest en hebben hier veel plezier aan beleeft (?).

De avond zijn we goed door gekomen bij Imola en Csaba, waar het goed toeven is.

De terugreis is voorspoedig verlopen om 19 uur weer thuis, we hebben een mooie reis gehad.
hier de link naar meer foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten