woensdag 12 november 2014

Ik hoop niet dat dit voor vrijwilligers ook van toepassing is.

Nieuws

Vrijstelling code 95 verdwijnt

De vrijstelling voor Code 95 verdwijnt. De uitzondering voor Nederlandse chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955, wordt in de loop van 2015 geschrapt, zo heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu KNV, TLN en EVO laten weten. De uitzondering zou namelijk in strijd zijn met de Europese richtlijn 2003/59.
Opleidingsbranche vreest te veel uitstel nascholing code95 Nederlandse chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955 hoeven onder de huidige regelgeving geen verplichte nascholing te volgen. Zij krijgen bij het verlengen of vernieuwen van hun rijbewijs automatisch de zogenoemde code 95 bijgeschreven. Deze code bewijst dat chauffeurs hebben voldaan aan hun nascholingsverplichting. Het gevolg van de aangekondigde wijziging, is dat de genoemde groep beroepschauffeurs de code 95 niet meer automatisch krijgt bijgeschreven. Elke chauffeur die de code 95 nog niet op zijn rijbewijs heeft staan bij invoering van de wijziging, moet vanaf dat moment alsnog aan de nascholingsverplichting van 35 uur voldoen.
Voldaan aan verplichting
Chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955 kunnen tot de komende wijziging nog wel gebruikmaken van de vrijstelling. Zij kunnen dit doen door voor de definitieve wijziging hun rijbewijs te verlengen of te vernieuwen. Iedere beroepschauffeur (C en/of D rijbewijs ) moet hoe dan ook per 10 september 2015 (D) of 10 september 2016 (C) aan kunnen tonen (code 95) dat hij of zij aan de nascholingsverplichting heeft voldaan. Wat kunnen chauffeurs doen? Bij het verlengen van het rijbewijs wordt de geldigheid van het rijbewijs met vijf jaar verlengd, een chauffeur moet hiervoor wel een medische keuring ondergaan. Bij het vernieuwen van het rijbewijs blijft de geldigheid van het rijbewijs gelijk, alleen de code 95 wordt bijgeschreven. Er is geen medische keuring nodig. De code 95 is bij een vernieuwing geldig tot de datum waarop het C/D rijbewijs geldig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten