zondag 4 augustus 2019

Weekbericht 28


-->
De afgelopen week was er geen transport naar Roemenië maar wel genoeg andere activiteiten. Op maandag stond er weer een hele mooie partij stoelen voor ons klaar bij het Horizon College in Purmerend. Op dinsdag zijn de laatste goederen opgehaald uit onze tijdelijke opslag in Zaandam daarna hebben we de sleutel kunnen inleveren. Op dinsdagmiddag nog matrassen ophalen in Wognum al weer een aardige start van de week.

Er gebeuren soms dingen in “onze branche” die je van tevoren niet kunt inschatten ook nu hebben we dat weer ervaren. Via ons netwerk bereikte ons de vraag of we (met spoed) een partij van 17.000 paar cloggs (88 pallets) een goede bestemming zouden kunnen geven. We hebben de deze klus samen met de familie Veenstra uit Weesp aangepakt. Op woensdag en donderdag is de partij naar de opslag van HiRF gebracht in Weeps en naar de onze in Broek op Langedijk. We kunnen hier weer heel veel mensen blij mee maken. 

Het kwam achteraf goed uit dat het ophalen van de bedden bij Magnushof even is uitgesteld.

Ondergetekende was van dinsdagmiddag tot zaterdagavond op reis in en naar Roemenië. Het eerste bezoek was aan Attila op de boerderij in Marghita, Csaba uit Breaza was gekomen om te helpen met vertalen indien noodzakelijk. De boeren in Roemenië hebben het moeilijk vooral door het extreem warme en weer met veel regen, vooral de regelmaat en enorme hoeveelheden in korte tijd geven problemen en misoogsten.

De oogst van de tarwe en het koolzaad is afgerond niet met het gewenste en verwachte resultaat maar gelukkig geen totale misoogst. De aardappelen die nu geoogst zijn brengen een goede prijs op. Door de vele regen kan nu niet verder geoogst worden. 

De hulpgoederen die we brengen vinden nog steeds gretig aftrek, de vraag is groot er zijn ook daar veel mensen en gezinnen die het moeilijk hebben. Paul uit Getz is actief op vele fronten en beschikt over een uitgebreid netwerk, het goed verdelen van de goederen is bij hem in goede handen. Hij maakt zich zorgen over de vergrijzing in het dorp, vooral jongeren trekken weg naar het buitenland e.o. een grotere stad. Het is een soort trend geworden jonge gezinnen lijken liever in een flatje te wonen in bijvoorbeeld Marghita dan in een leuk huisje in het dorp. De Roma bevolking blijft wel en groeit ook, het samengaan van deze groep met de andere bewoners is en blijft een lastig onderwerp.

Donderdagmiddag vertrokken Csaba en ik naar Breaza. De oudere kinderen die daar worden opgevangen zijn nu druk met hun vakantiebaantjes. Ze verdienen daar al een aardig zakcentje mee, Catilin werkt bijvoorbeeld als planken stapelaar op een houtwerf, hij doet dit goed en snel zodat zijn doel een - mooie telefoon  - al binnen handbereik is.

Denissa is aan de slag gegaan bij iemand die frambozen teelt, met veel tijdelijke mankracht moeten die in korte tijd worden geplukt en verkocht. Totale opbrengst in het korte seizoen is ongeveer 3.500 kg, ze worden aan winkels verkocht maar ook direct vanuit de boomgaard aan de mensen die langskomen (reclame via facebook). Denissa kan goed rekenen en deed dit werk perfect, ze heeft zich opgewerkt als directe verkoop assistent van de baas. Volgende week gaat hij op vakantie met zijn gezin en moet Denissa de zaak runnen, plukkers regelen, bepalen welk deel geoogst moet worden de verkoop, de incasso een hele verantwoording voor een meisje van 15 jaar oud. Ze glom van trots natuurlijk toen ze dit vertelde en ziet er niet tegenop.

Verder bezochten we instellingen waar onze spullen heengaan, dat onze acties nog steeds belangrijk zijn staat als een paal boven water.

Natuurlijk bezochten we ook Piu in zijn nu mooie huisje. Hij ziet er goed uit, hij heeft genoeg eten in de koelkast en zorgt goed voor zichzelf. Het huisje houd hij ook goed schoon, hij is dankbaar dat we dit gedaan hebben. De TV gaan ze binnenkort aansluiten en het erf vlak maken moet ook nog gebeuren, kleine dingen vergeleken met de oorspronkelijke situatie.

Mooi en heel nuttig dat we dit werk kunnen en mogen doen!!!

Komende week woensdag is er geen transport wel een paar ophaalklusjes.Geen opmerkingen:

Een reactie posten