zondag 29 september 2019

Weekbericht 35


Na een onderbreking van een week nu weer een nieuw bericht op ons blog. De oorzaak van deze onderbreking was de deelname van de schrijver van dit blog aan een motorrit door Roemenië. Het is een geweldig mooie reis geworden waar de deelnemers met veel plezier op terugkijken. Voor de geïnteresseerde hier de link naar een fotoverslag. met een toelichting.

Het werk is verder allemaal gewoon doorgegaan afgelopen woensdag is er weer een Roemeense truck geladen met bestemming Botosani. 

Inci en Domien uit Salard wilden graag bedden voor hun ouderen project hebben. Hier de link naar hun nieuwsbriefCristi wilde graag groenten voor de winter van de boerderij in Marghita ook i.v.m. de veel betere kwaliteit in vergelijking wat in Botosani op de markt te koop is. De truck heeft daarom een tussenstop gemaakt op de boerderij waar de bedden voor Inci en Domien gelost zijn en de groenten voor Cristi in Botosani is geladen. Dit is goed verlopen en ik ontving weer een uitgebreide dankbetuiging en foto’s uit Botosani. De groenten zijn alvast naar Botosani gebracht en maandag lossen ze de rest uit de truck.  Hier de link naar meer foto's.


De afgelopen zomer bezocht ik samen met Gerrit Beetsma Botsani en brachten o.a. een bezoek aan de oma die met haar twee kleinkinderen die in de container woont welke we daar een aantal jaren geleden gebracht hebben. Het erf was niet erg netjes vooral niet omdat restanten van het oude huis nog niet waren opgeruimd. We besloten om hiervoor een kleine firma in te schakelen die daarvoor het materiaal heeft. Afgelopen week is daarmee gestart het is volgens mij is het al behoorlijk ruim. Hier de link naar wat foto's.

 De 2e container die toen gebracht is staat nu leeg, de oorspronkelijke bewoonster hiervan is haar geluk elders aan het beproeven. Er komt een groep uit Nederland die de rest gaat opruimen. De 2e container gaat hier dan ook naar toe zodat oma met haar twee opgroeiende kleinkinderen meer leefruimte heeft.

Tijdens dezelfde reis bezochten we samen met Csaba en Imola ook John Fracker van de Amerikaanse stichting Our Life Mission. John heeft zich het lot aangetrokken van een groep zigeuners die langs een rivier wonen nabij Bistrita. Op het moment dat wij hen bezochten waren kort daarvoor hun schamele hutjes grotendeels weggespoeld en in de rivier verdwenen.

John heeft contact gezocht met de burgemeester om een betere leef plek voor hen te vinden. Wij zouden dan kunnen helpen met een tweetal twintig ft. kantoorunits die nu overcompleet bij het schooltje in Getz staan. Van de firma Hardeman uit Veenendaal hebben een enorme partij dakplaten gekregen om daarmee een overkapping te kunnen maken. Vorige week kwam alles bij elkaar, er is toestemming verkregen van de gemeente om een betere plek in gebruik te nemen. Direct daarna is Csaba met John in overleg gegaan hoe het transport en het plaatsen van de containers zou moeten plaatsvinden. Uiteindelijk is er besloten om een flinke betonen plaat te laten storten, een kraan te huren en een kleine truck voor het vervoer over het laatste stukje onverharde "weg". De betonnen plaat is klaar en woensdag komt de truck met twee containers aan uit Getz en worden de kantoorunits naar hun plek gebracht. Daarna gaan ze een houten frame maken waar de dakplaten overheen komen. Een hele vooruitgang in vergelijking met hoe het was. De opwinding is nu al groot onder de toekomstige bewoners begreep ik. 


Het team van (www.stichtingromana.nl) waar Henk Muller deel van uitmaakt en die zich o.a. bezighouden met hulpverlening aan zigeuners die aan de rand van Tirgu Mures wonen, gaan ook een deel van de dakplaten en het hout dat we hebben gebracht gebruiken. Dit om plastic hutjes te vervangen voor eenvoudige maar toch betere behuizing. Mooi dat we hier aan kunnen bijdragen. Woensdag gaan we weer een truck laden met bestemming Breaza en er zijn weer ophaalklussen.

1 opmerking: