zondag 19 april 2020

Weekbericht 17 april 2020

Op het nippertje is het ons gelukt om nog voor de Orthodoxe paasviering  alle 4.500 goedgevulde paaspakketten in Roemenië te krijgen. Dit jaar valt dit paasfeest een week later dan Pasen bij ons. Door de bijzondere omstandigheden is het transport van de pakketten anders gelopen dan de bedoeling was,  we zijn blij dat het gelukt is. Overal zijn de pakketten juist nu meer dan welkom.

Maandagmorgen 13 april heeft de truck die eerst op zaterdag in Marghita had gelost de pakketten kunnen afleveren bij Marien Kroon in Floresti. Ook Marien was er heel blij mee.
 Hier de link naar een paar foto's.

Reghina uit Ticau heeft haar pakketten ook kunnen uitdelen. Hier de link naar foto's.

Van Cristi ontvingen we een nieuwsbrief, het gaat goed met zijn gezin en de kinderen uit Casa Ioana. Ook daar zijn het onzekere tijden.


Toth Attila uit Reghin had de leiding over een begrafenis in Apalina. Er waren heel veel mensen aanwezig die de regels zeker niet in acht namen. Politie en mensen van het leger hielden toezicht. Attila moest zich later verantwoorden op het politiebureau, hij was bang om een hele dikke boete te krijgen maar het is bij een goed gesprek gebleven.

Dinsdag 14 april hebben we met een klein groepje een Roemeense truck geladen. Henk Muller had in Gravenzande twee heaters en een olietank gekocht voor hun kassenproject in Deaj. Nico en Siem hebben dit opgehaald, we hadden nog wat levensmiddelen op voorraad en op maandag hebben we nog een extra pallets met voedsel gekregen. Van St. Manna kregen dinsdag een partij aardappelen en uien, heel erg welkom in Roemenië. Op de route naar Deaj waar de thuisbasis is van Henk Muller kom je langs Minis, waar Pieter Pieter Nagel woont en werkt, de pakketten voor Pieter konden dus ook mee. Alles met elkaar een welkome en waardevolle vracht.


Dit waren ook de laatste pakketten die nog in Broek op Langedijk stonden, Pieter is direct begonnen met het uitdelen.


Na het lossen in Minis is de truck doorgereden naar Deaj en daar vrijdagmiddag gelost. Henk is direct aan het het uitdelen begonnen. 


In Nederland doen de voedselbanken goed werk om de mensen die dat nodig hebben van eten te voorzien. Het kost veel extra inzet en improvisatie maar ze houden de boel draaiende. In Roemenië zijn wel gaarkeukens maar lang niet overal, voedselbanken zijn er niet.

Onze contactpersonen in Roemenië willen ook graag hun medemensen helpen nu die geen of tekort geld hebben om eten te kopen. Zelfs sommige lokale politiemensen, geven geen bonnen meer maar proberen eten te regelen voor de armen, heel bijzonder.    

Aardappelen bijvoorbeeld gaan in Nederland naar de koeien omdat ze vrijwel niets meer waard zijn, in Roemenië zijn ze nog relatief duur. Transport naar Roemenië is het probleem niet. De eerst volgende vracht gaat naar Breaza de mensen uit het netwerk van Csaba en Imola willen het heel graag verdelen.  Er staan weer nieuwe berichten op hun blog.

fazakasimola-csaba.blogspot.com

De aankomende week gaan we dus extra ons best doen om eten te verzamelen. Denk even mee, iedere tip is welkom. Stichting Manna steunt ons initiatief en gaat ons ook helpen.
  
Nogmaals weet je een partijtje voedsel, heb je een goede tip neem contact met ons op.

Maarten Koel
0628941795
koelmaarten@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten