zondag 27 december 2020

Weekbericht 53 / december 2020

De afgelopen week was het toch nodig om een “last minute booking“ te maken en een truck te laten komen. Stichting Manna uit Alkmaar kon ons tal van mooie producten beschikbaar stellen, veel etenswaren en allerlei - lekkere dingen -. Om dit te laten staan tot in januari 2021 was geen optie. Op maandag is dit duidelijk geworden en maandagmiddag stond er al een truck voor de deur. Er staan altijd wel ergens Roemeense trucks op lading te wachten en speciaal zo vlak voor de kerstdagen willen de chauffeurs graag naar huis. 

Er waren dinsdag genoeg mensen beschikbaar om de trailer te laden. Eerst naar Alkmaar om bij St. Manna de spullen op te halen en daarna laden. Om ongeveer 14:00 uur was truck nummer 57 / 2020 geladen. Deze mooie vracht gaat voor de helft naar Csaba en Imola in Breaza en de andere helft gaat naar Henk Muller in Deaj.

Maandag 28 december vertrekt de chauffeur vanuit zijn woonplaats Beiuș naar Breaza en Deaj om zijn trailer te lossen, de ontvangers zullen er blij mee zijn.

Hier de link naar foto's van het laden.

Woensdag zouden we onze opslag opruimen, Max Veenstra van HRIF gooide echter roet in het eten. Hij zocht hulp om een trailer met bedden en matrassen te laden bij een hotel in Amsterdam. Deze gaan uiteindelijk naar een project dat HRIF al twintig jaar ondersteunt in de Oekraïne. Het was even doorzetten maar mede dankzij de hulp van zes van onze vrijwilligers was de truck in ruim twee uur helemaal vol. 

Donderdag kwamen er een aantal pallets met zonnebloempitten binnen via een contact van Henk Muller uit Rotterdam. Het is o.a. in Roemenië een populaire lekkernij en nog voedzaam ook.

Er komen steeds meer foto’s en verhalen binnen over het uitdelen van de kerstpakketten etc., het geeft een goed beeld waarom onze hulp nodig is. 

Dit jongetje op een foto van John Fracker, in het bericht op dit blog van vorige week, had geen schoenen en bijna geen kleren aan en ook nog veel verdriet. Daar is in ieder geval verbetering in gekomen, we gaan proberen meer te weten te komen over de omstandigheden waaronder hij leeft. Wellicht kunnen we iets meer doen, helaas zijn er heel veel kinderen die zo leven, echter soms raakt iets een gevoelige snaar. 


Pieter Nagel stuurde dit bericht en een nieuwsbrief, interessant om te lezen. Pieter neemt geen blad voor de mond en stelt op Nederlandse wijze onverbloemd ook misstanden aan de kaak. 

Hallo Maarten, 

Het was een vreemd jaar, aan de andere kant ook een gezegend jaar. Ook dankzij jullie hulp zijn wij altijd weer in staat om te blijven helpen. Het laatste  transport was echt goed. Wij hebben al heel veel uitgedeeld. Zijn bezig met de laatste loodjes om van de week nog kerstpakketten weg te brengen. De jeugd heeft ook veel gehad aan de kerstspullen en hebben er mooie geschenkjes van gemaakt voor de eenzame ouderen.

Ook bedankt aan al jullie medewerkers, jammer dat wij er niet zoveel meer thuis kunnen ontmoeten. Doe ze de hartelijke groeten.

Lieve groeten van ons uit Minis.

Gezegend kerstfeest en een voorspoedig en gezond nieuwjaar.

Petra en Pieter Nagel.

Hier de link naar de nieuwsbrief.

Ilja Witte van Stichting Phoneo stuurde een mooie slide show van hun activiteiten en het uitdelen van de pakketten en aardappelen. Dit geeft een goede indruk waar St. Phoneo onder leiding van Ronald en Pauline allemaal mee bezig is, dat is veel en goed werk.

Hier de link naar deze presentatie.

Reghina uit Ticau gaat maar door, hoogtepunten deze week het plaatsen van acht kacheltjes, pakketten uitdelen en een kerstfeest organiseren. Geweldig, wat een inzet en organisatie talent.

Hier de link naar foto's.

In Botosani is Cristi en al zijn mensen druk met het maken en wegbrengen van pakketten, mooi om te zien hoe dit gaat. 

Hier de link naar de eerste serie.

Hier de link naar de tweede serie.

Imola uit Breaza heeft een update geplaatst op haar blog. 

fazakasimola-csaba.blogspot.com

Henk Muller heeft ook weer foto’s gestuurd, in dit jaargetijde is het daar voor veel mensen niet leven maar overleven. Kou, geen eten en gebrek aan aan van alles het is gewoon erg dat dit anno 2020 op deze schaal in Europa bestaat. 

Hier de link naar foto's.

Op Wikipedia staat veel interessante informatie over Roemenië, ook over de alom aanwezige Roma's.  Volgens de officiële cijfers wonen er 621.000 in Roemenië, de Raad van Europa schat dit aantal echter op 1.850.000, dat is ongeveer 10% van de bevolking. Als de regering niet met serieuze plannen komt om de problematiek rond deze bevolkingsgroep aan te pakken, zullen de problemen in de toekomst alleen maar groter worden. Behalve Wikipedia zijn er ook andere informatiebronnen die interessant zijn.

Bijvoorbeeld deze.

Zo is een bewogen jaar bijna ten einde. Ondanks de lastige omstandigheden zijn de activiteiten van St. Promotie in aangepaste vorm doorgegaan. Dankzij onze sponsors, de vrijwilligers in Nederland en de hulpverleners in Roemenië, hebben we veel mogen betekenen voor kwetsbare mensen in Roemenië. Huisjes waterdicht maken, het verstreken van kleding, voedsel en nog veel meer nuttige zaken, allemaal basisbehoefte die juist nu erg belangrijk zijn. 

Veel dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen. 

Woensdag gaan we opruimen, een auto laden is onwaarschijnlijk, maar je weet het maar nooit. In 2021 gaan we in ieder geval weer verder met dit mooie en dankbare werk.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten