zondag 6 december 2020

Weekbericht 50 / december 2020.

 Op dinsdag 1 december hebben we weer een hele mooie partij hulpgoederen (o.a. veel etenswaren) geladen, dit keer met bestemming Botosani. De truck kwam om negen uur voorrijden en met een groepje van vijf mannen was hij om 12:15 u geladen en kon vertrekken naar Botosani, een rit van bijna 2.400 kilometer. De truck is daar op vrijdag 4 december aangekomen en gelost. Dat ging weer vlot en goed georganiseerd, direct daarna was er een vracht te laden in Suceava. Dit weekend is de chauffeur thuis bij zijn gezin in de buurt van Sibiu, zijn plan was om dan een varken te slachten. Er zijn te weinig varkens voor de jaarlijkse traditionele slacht net voor de kerstdagen. De prijs is daarom goed voor degene die varkens te verkopen hebben vertelde Csaba uit Breaza. 

De link naar foto's van het laden.

Op woensdagochtend 2 december is erop de boerderij in Marghita 19.000 kg aardappelen en 4.000 kg wortelen geladen dit keer met bestemming stichting Phoneo in Reghin. De truck arriveerde daar dezelfde dag aan het begin van de avond, met vereende krachten hebben de teamleden van Phoneo gelost. Het uitdelen is al op gang gekomen, telefonisch heb ik even contact gehad met Ronald over deze actie. Hij was er erg enthousiast over, vooral onder de huidig omstandigheden zijn deze producten meer dan welkom. Van het pakketten maken en uitdelen volgt t.z.t. een rapportage.

Hier de link naar foto's.

In totaal hebben we de laatste maand meer dan 100.000 kg aardappelen en een kleine 10.000 kg wortelen van de boerderij in Marghita kunnen laten wegbrengen naar verschillende verdeelpunten. Met de pakketten actie moest het dit jaar allemaal anders,   het verdelen van de producten van de boerderij in Marghita is daar onderdeel van geworden. Geen luxe maar wel voedzame producten net als een brood, je zult je maar honger hebben en je gezin geen eten kunnen geven. Heel mooi dat dit mogelijk gemaakt is en dat hierdoor zoveel voedsel voor door armoede getroffen mensen beschikbaar is gekomen. 

Het maken van de kerstpakketten daar voor het dorp Chet is in volle gang er zijn er al 400 klaar, het moeten er 600 worden! Paul stuurt nog meer foto's.

Hier de link naar foto's.

Woensdagmorgen 2 december was er niet veel te doen in onze opslag in Broek op Langedijk. Wel waren er klussen voor twee ophaalploegen, die nog aardig wat te verstouwen hebben gekregen. Er is ook geholpen met een inpakactie van cadeautjes in Weesp een actie van Esther Veenstra voor haar project clothing4u.nu. Het zijn mooie ervaringen om mensen te helpen die het minder goed getroffen hebben.

Maandag 30 november is Reghina uit Ticau direct begonnen met het uitdelen van de spullen die op zaterdag gebracht zijn. Pakketten maken en ook nog even huisjes waterdicht maken met de golfplaten die we gebracht hebben. Ongelofelijk wat een energie om dit allemaal in zo’n korte tijd te doen. Reghina stuurde weer veel foto’s, het geeft een goed beeld van de armoede daar. Ik schreef het al eerder te echte oplossing moet van de Roemeense overheid en de EU komen. De droeve constatering is dat dit armoede probleem en alles wat daarmee samenhangt heel laag op het prioriteiten lijstje staat van de geachte politici. 

Deze twee onder een kap is voorzien van een nieuw dak met dakplaten van Hardeman uit Veenendaal. De mensen zijn er blij mee, droog en warm, het is een stap vooruit. Waarom zoveel mensen onder vergelijkbare omstandigheden moeten leven anno 2020 blijft een lastig te beantwoorden vraag. We blijven er maar niet te lang bij stilstaan en doen wat we kunnen binnen de ons gegeven mogelijkheden.

Hier de link naar foto's.

Zaterdag zijn ze in Botosani begonnen met het maken van de kerstpakketten, veel van spullen die wij gebracht hebben en aangevuld met etenswaren gekocht in een winkel. Hiervoor heeft Cristi uit meerdere landen “subsponsors”. Het inpaksysteem heeft Cristi gekopieerd van ons, alleen de rollenbaan ontbreekt. Ze gaan weer veel mensen blij maken, maandag begint het uitdelen, het gaat een drukke week worden. 

Hier de link naar foto's.

Ook in Breaza staat alles in het teken van de pakketten actie, de goederen gaan naar de verschillende contactpersonen die er zelf pakketten van maken. Het is een komen en gaan van bestelauto’s met goederen. Voor de mensen in Breaza maken ze samen met de kinderen de pakketten, gaat allemaal goed. Elena en Nelu met hulp van nog een paar anderen gaan pakketten wegbrengen in en rond Urmenis. Het uitdelen van pakketten daar zou voor veel mensen uit Nederland een eyeopener kunnen zijn dat we het hier nog niet zo slecht hebben. Om deze tijd van het jaar vaak in de kou met modder en sneeuw op de erfjes in de armoedige huisjes met gebrek aan van alles en de mensen waar het omgaat ontmoeten is een hele ervaring.  

fazakasimola-csaba.blogspot.com/

De link naar foto's van Toth Attila.

De covid-19 problemen zijn in Roemenië nog lang niet achter de rug, het zorgstelsel kraakt in al haar voegen. Er stond deze week een artikel in de Volkskrant over deze misère dat ik graag even deel.

Hier de link naar dit artikel.

Graag wil ik iedereen nog een keer bedanken die onze hulpverleningsacties mogelijk maken, onze vrijwilligers, de sponsors en de hulpverleners in Roemenië. Met elkaar bereiken we duizenden mensen die hulp nodig hebben, dankzij ieders inzet gebeuren er betekenisvolle dingen voor deze mensen. Armoede went nooit is een bekende uitdrukking en een waarheid als een koe. Nu de winter en daardoor de kou de overhand heeft gekregen hebben veel mensen het heel erg moeilijk, met dit jaar als extra de gevolgen van de pandemie. 

Aanstaande woensdag zijn er ophaalklussen, we hebben geen voedsel meer op voorraad,  we gaan geen truck laden. Max Venstra stuurt binnenkort nog wel een truck naar Gherla in Roemenië. Maandag gaan we daar wat voor brengen en halen dan gelijk weer spullen op bij de familie Veenstra van St. Hrif in Weesp. 

De regels zijn nog steeds hetzelfde kom niet onaangekondigd naar onze opslag, we blijven werken met kleine groepjes. 1 opmerking: