zondag 17 januari 2021

Weekbericht 3 / 2021

Deze week bereikte ons het trieste bericht dat Wim Loos is overleden. Wim is jarenlang een trouwe vrijwilliger geweest. Hij heeft met zijn inzet o.a. voor meerdere goede doelen veel kunnen betekenen voor zijn medemens, er was hem niet snel iets teveel. We wensen Gerda en haar familie veel sterkte met de verwerking van dit verlies. 

De kaart die we ontvingen.

Maandag konden we in Zaandam goederen ophalen net als bij St. Manna in Alkmaar,  we zijn hier heel blij mee. Het is nu echt winter in Roemenië het sneeuwt er en het vriest er dat het kraakt. De foto’s en verhalen die we ontvangen veranderen hierdoor en zijn een aanmoediging om door te gaan met ons werk.


Op woensdag 13 januari is er een truck geladen met bestemming Peris en Breaza. Toth Attila gaat in Peris naast zijn nieuwe kindertehuis een kringloopwinkel openen, wij konden zorgen voor een mooi inventaris voor deze winkel. Verder zijn er veel voedingsmiddelen en allerlei lekkernijen geladen. Dezelfde dag konden we kleding ophalen in Egmond en nog wat andere spullen ophalen.

Hier de link naar foto's.

Cristi uit Botosani heeft een filmpje gemaakt en een nieuwsbrief geschreven. Ze missen daar de drukte die buitenlandse bezoekers veroorzaken. Onder normale omstandigheden komen er op vaste tijden arme mensen aan de poort van Casa Ioana die dan melk, brood en andere spullen krijgen. Nu dit niet meer mag, bezorgen de vader van Cristi en zijn schoonvader het nu aan huis, beiden zijn gepensioneerd, ze vinden het prachtig werk. Cristi denkt erover om nog meer van dit soort teams in te zetten bij het wegbrengen van o.a. de goederen die wij brengen. 

Hier de link naar het filmpje.

Hier de link naar de nieuwsbrief.

Toth Attila uit Reghin/Peris stuurde weer foto’s van het uitdelen net als een paar foto’s van zijn varkens. Hij vertelde tijdens een telefoongesprek nog een keer hoe belangrijk voedsel en andere hulp juist nu is. In de winter is er gewoon geen werk voor het grootste deel van de Roma gemeenschap daar, vaak is er dan geen eten op tafel en warmte in de simpele huisjes. Zelfs uitgebuit worden met slecht betaalde klusjes als dagloner is nu niet mogelijk! Het nieuw gebouwde kindertehuis in Peris kan in gebruik worden genomen. Het wachten is op de goedkeuring van de papierwinkel door overheidsinstanties, dit gaat in tempo slak. In Roemenië is de overheid net als en veel andere landen niet erg dienstbaar aan de inwoners van het land. Met de opbrengst van de kringloopwinkel, de teelt van groenten en het houden van de varkens hoopt hij genoeg inkomsten te genereren om de kosten van het kindertehuis te dekken. Er zijn nu al online verkopen van kleding etc., de mensen kopen online en komen het daarna ophalen. Geen webwinkel als Bol.com maar een eenvoudige versie, het werkt goed vooral omdat tegenwoordig vrijwel iedereen een smartphone heeft. 

Hier de link naar foto's.

Reghina stuurde ook weer mooie foto’s van haar acties. Gerrit de Boer uit Morra heeft een mooi filmpje gemaakt over de activiteiten van Reghina, dit t.b.v. een collecte van de plaatselijke kerk Morra-Lioessens ten gunste van haar werk. Een mooi initiatief van de mensen uit Morra.

Hier de link naar foto's.

Hier de link het filmpje van Gerrit de Boer.

in Getz krijgen gezinnen al langere tijd hulp d.m.v. het uitdelen van sandwiches de laatste foto’s van de lange serie zijn recent.

Hier de link naar foto's.

Ook in Marghita sneeuwt het, Attila de manager van de boerderij daar stuurde een paar plaatjes van het besneeuwde gastenverblijf, ik zou er graag weer een tijdje willen verblijven.. Voor het goed besturen van een boerderij heb je nogal wat vaardigheden nodig, het gaat Attila gelukkig goed af. Het jaar 2020 stelde hem extra op de proef, niet alleen  veroorzaakt door de “normale” dingen zoals het weer en de marktomstandigheden etc.. Nu kwam er als extra de corona problematiek nog bij, iets wat zijn leven niet eenvoudiger maakte. Attila heeft het allemaal in goede banen weten te leiden en hij mag trots zijn op het eindresultaat.Henk Muller stuurde ook weer foto’s met een toelichting. Het maakt weer helemaal duidelijk waarom we ook daar goederen heen sturen, wat een onvoorstelbare armoede.. Henk gaat binnenkort naar Breaza om weer nieuwe voorraad op te halen. 

Hier de link naar foto's.

In Breaza gaat het met kleine stapjes weer over naar normaal, de verwachting is de scholen in februari opengaan. Tot die tijd krijgen de kinderen die bij Csaba en Imloa wonen online onderwijs en komt de juf van het “privé” schooltje langs om les te geven. Op deze manier maken ze er het beste van voor de kinderen. Het lossen van de halve truck lading ging zaterdag snel, het uitdelen van de spullen zal vlot op gang komen. Dinsdag gaan we naar Weesp spullen ophalen, woensdag zijn er ophaalklussen en op een ongebruikelijke dag namelijk vrijdag gaan we laden voor Botosani. 

Als ik alle de foto’s en verhalen op dit blog weer op een rijtje heb gezet besef ik des te meer hoe bevoorrecht we zijn in ons landje. Laten we vooral de moed erin houden, er is ondanks alles, door het vaccin zicht op het einde van de misère met deze pandemie..

Voor nu houden we de covid-19 maatregelen in acht. 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten