zondag 31 januari 2021

Weekbericht 5 / 21

Op maandag konden we bij St. HriF 10 pallets met afbakbroodjes ophalen, we moesten ze wel eerst even ompakken. Jan en Maarten waren daarom vroeg in Weesp aan het werk, Siem kwam het later ophalen. Hij kwam niet met een halve vracht naar Broek op Langedijk tijdens het lossen bleek dat er nog veel meer inzat. O.a. blikken met bonen in tomatensaus, Henk Muller was er heel blij mee. Voor onze verdeelpunten in Roemenië waren het heel goed bruikbare producten. 

De familie Veenstra zit niet stil in Weesp, het bruist er altijd van de activiteiten en ideeën, inspirerende mensen die andere ook tot actie aanzetten. Dat zo’n klein groepje mensen zoveel radartjes in beweging weten te krijgen en op die manier heel veel mensen in nood een helpende hand bieden is gewoon geweldig. 

Hier de link naar hun facebook pagina.

De auto die we dinsdag zouden laden voor Botosani was er maandag al, hij moest dus even wachten. Dinsdagmorgen stond de truck die we woensdag voor Henk Muller uit Deaj zouden laden er ook al. Met een relatief klein groepje hebben we de handen even flink uit de mouwen gestoken en hebben we op dinsdag beide trucks geladen. Hele mooie en bruikbare spullen, vooral de etenswaren zijn nu belangrijk. Ik schreef het wel vaker kou en honger is een hele vervelende combinatie.  

Heerlijke aardappelen uit Marghita.
De truck voor Botosani heeft een tussenstop gemaakt op de boerderij in Marghita daar is een
deel gelost met bestemming Reghina Ticau. Dit is door Ferencz Boros met zijn kleine vrachtwagen weggebracht samen met aardappelen. Hij moest een paar keer rijden maar voor nu was dit de beste oplossing. Reghina weer helemaal blij dat ze door kan gaan met haar hulpverlening. Ze blijft foto’s en berichten sturen dat ze blij en dankbaar is met wat we doen. Dit is wederzijds, zonder goede en betrokken mensen ter plaatste hebben onze activiteiten geen zin.

In de Botosani truck zijn weer aardappelen en wortelen geladen een mooie samenwerking met Mr. Attila van de boerderij in Marghita. Vrijdag is alles gelost in Botsani en deels weer verder op transport gegaan naar dorpen in de omgeving. Ook Cristi stuurde weer een serie dankbetuigingen. 

Hier de link naar foto's.

Hier de link naar foto's van Reghina.

In Deaj bij Henk Muller is alles met de handkracht gelost en dat was veel. Henk stuurde weer foto’s met een korte toelichting bij de vele plaatjes. Het uitdelen beperkt zich niet tot het dorp Deaj en omgeving maar zijn actieradius is veel groter. Dit keer is hij ook in Biertan geweest, een dorpje met een rijke geschiedenis en bekend om zijn kerkburcht (weerkerk) die staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Jammer dat er niet meer bewaard blijft van gebouwen uit die tijd. 

Hier de link naar info over Biertan.

De foto’s van Henk spreken voor zich de groep mensen waar hij zich om bekommerd heeft het
zwaar en sommige extra zwaar. Kinderen in Deaj zijn blij met een paar oude trapskelters ze rijden de hele dag heen en weer.

Hier de link naar foto's.

Hier de link naar foto's van het laden en lossen.


Phoneo stuurde ook foto’s van het uitdelen van aardappelen en andere etenswaren, ook constateren dat de nood hoog is.

Hier de link naar foto's.

Pieter Nagel stuurde ook foto’s van het uitdelen van goederen in Minis en omgeving, ook daar hebben veel mensen hulp nodig.

Hier de link naar foto's.

Toth Attila heeft via Breaza dakplaten gekregen om een schuur waterdicht te maken bij zijn complex in Peris. Goed dat we iemand met ideeën en initiatieven kunnen helpen met het realiseren van zijn doelen. 

Hier de link naar foto's.

Bij de bouw van het nieuwe internaat door Cristi uit Botsani krijgt hij steun uit Denemarken, het lijkt erop dat hij hier weer verder kan met bouwen in 2021. Van BMN bouwmaterialen uit Delft hebben we een truck lading vol met allerlei soorten bouwmateriaal aangeboden gekregen. Het is de bedoeling dat aanstaande dinsdag een Roemeense truck dit komt laden in Delft en direct doorgaat naar Botosani. Cristi kan wellicht niet alles zelf gebruiken voor de nieuwbouw maar zeker wel een deel hiervan en dat geeft weer een besparing.

Imola deed een oproep om meubilair te brengen voor mensen die hun huis in brand is gevlogen. Het dak schijnt weer provisorisch gedicht te zijn het is in het dorp waar John
Fracker woont, Viile Tecii vlakbij Bistrita. Woensdag gaan we een truck laden met bestemming Peris en Breaza, we laden dan meubels kleding en wat etenswaren. Helaas is hiervan onze voorraad behoorlijk geslonken, we hopen dat hier nog verandering in komt. In ieder geval kunnen Imola en John het door brand getroffen gezin dan helpen met meubels en kleding.
Goed dat we ook onder deze omstandigheden door kunnen gaan met dit werk, het geeft veel mensen in problemen weer een sprankje hoop. Geen opmerkingen:

Een reactie posten