zondag 11 juli 2021

Weekbericht 28/21

In de voorbije week zijn er maar liefst drie vrachtwagens met hulpgoederen gelost in Roemenië. Het is mooi om te zien en te horen wat we daarmee teweeg gebracht hebben. Op maandag 5 juli waren ze zowel in Breaza als in Botosani druk met lossen van de twee trucks die we de week daarvoor in Broek op Langedijk hadden geladen.

Woensdag 7 juli hebben we in Broek op Langedijk  vlot en zonder problemen een truck met hulpgoederen geladen. Op vrijdag 9 juli is deze alweer gelost in Marghita en Ticau. Verder zijn in drie ritten bij St. HIRF in Weesp hulpgoederen geladen en naar Broek op Langedijk gebracht. Er waren meer ophaalklussen, bijvoorbeeld in Den Helder, Lutjebroek, Zaandam en Egmond.

Hier de link naar foto's.

Een mooi resultaat, veel mensen hebben hiermee een steuntje in de rug gekregen. De mensen waar wij samen met onze partners naar omkijken kunnen dit goed gebruiken, foto’s en verhalen van hen maken dit wel duidelijk.

De zomer is voor arme mensen een betere periode dan de winter maar het leven is in Roemenië voor veel mensen verre van gemakkelijk. Door de Covid-19 ellende is hun minimale koopkracht vaak nog minder geworden, met alle gevolgen van dien. Volgens een rapport van de Wereldbank (gemaakt voor Covid-19) leeft nog altijd zo’n 15% van de Roemeense bevolking onder de armoedegrens. Dat zijn zo’n 3,5 miljoen mensen, die moeten leven van minder dan 200 euro per maand. 

Iets wat er ook regelmatig gebeurt, ouders emigreren naar het buitenland en laten hun kinderen achter in Roemenië. Het is onduidelijk hoe die kinderen overleven". Een op de zeven kinderen groeit op in grote armoede.

Wat wij doen met onze directe vorm van hulpverlening helpt, je kunt stellen, het zijn maar druppels op een gloeiend plaat, maar toch zonder deze druppels was de plaat nog veel heter.


Henk Muller stuurde weer foto’s met een toelichting, die zoals we gewend zijn een goed inzicht geven in de situatie in en rond Deaj. Belangrijk ook de pogingen om het aardappel en groenteteelt de mensen zelfredzaam te maken, de resultaten zijn bemoedigend.

Hier de link naar foto's.


Een gehandicapte jongen uit Deda
heeft een rolstoel gekregen.
Uit Breaza kwamen ook foto’s binnen van de activiteiten daar. De schoolresultaten van de kinderen die bij Csaba en Imola wonen zien er goed uit. Iets waar de juf van hun naschoolse opvang ook belangrijk aan heeft bijgedragen. In dit lastige schoolseizoen met allerlei beperkingen en ook thuis leren is dit een geweldige prestatie. Kinderen opvoeden en iets bijbrengen is geen eenvoudige taak maar geeft veel voldoening als het goed met ze gaat.

Reghina uit Ticau is direct na ontvangst van de goederen uit het transport van vrijdag op zaterdag pakketten gaan maken en met uitdelen begonnen. De beelden spreken voor zich. 

Hier de link naar foto's.

Attila uit Marghita stuurde wat foto’s van het oogsten op de boerderij en het lossen van de truck.

Hier de link naar foto's.


                                                                                

Net als altijd is Cristi uit Botosani ook weer druk geweest met zijn bouwproject en hulpacties.

Hier de link naar foto's.

Aanstaande woensdag komt er geen truck om te laden. Wel is er een flinke partij goederen in Amsterdam die anders verpakt moet worden en zijn er een paar ophaalklussen. Via een persoonlijk whatsapp bericht stuur ik de vraag aan onze vrijwilligers om te helpen met uitleg over de werkzaamheden.

Voor de vrijwilligers organiseren we jaarlijks een BBQ en kunnen daarvoor rekenen op de gastvrijheid van Jaap en Geeske Ligthart, binnenkort gaan ze verhuizen. Op 14 augustus zijn we echter nog een keer welkom op hun adres aan de Nijverheidsweg 4 1751 HG  Schagerbrug. Aanmelden voor deze gezellige middag/avond kan door een e-mail te sturen naar info@stichtingpromotie.nl. Voor de catering is het belangrijk dat we weten hoeveel mensen we kunnen verwachten. Mijn advies, laat dit niet aan je voorbijgaan, het is altijd gezellig en een mooie kans elkaar op een informele manier te ontmoeten.

Volgende week komt er waarschijnlijk een kort weekbericht vanuit Roemenië. Na een onderbreking van anderhalf jaar vertrek ik samen met Nico aanstaande dinsdag voor een tiendaagse rondreis naar onze mensen ter plaatse in Marghita, Breaza en Botosani.

Plotseling schiet het aantal besmettingen door Covid-19 enorm omhoog nu vooral onder jongeren zonder vaccinatie. Volgens mij zijn onze vrijwilligers ondertussen allemaal gevaccineerd en zijn dus relatief veilig. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten