zondag 25 juli 2021

Weekbericht 30/21

Mooie plaatjes kun je in Roemenië genoeg maken, dit is in Deaj.

Het tweede deel van de reis samen met Nico was ook weer een mooie en interessante beleving. Op zondag gingen we op visite bij Eleana en Nelu in Urmenis, mensen die  we al lang kennen en veel betekenen voor de mensen in hun omgeving. De tafel stond vol met heerlijke dingen waar we uitgebreid van konden genieten. De zoon en schoondochter waren ook op bezoek en we hebben uitgebreid wetenswaardigheden kunnen uitwisselen. Het was  weer flink warm, maar op dit mooie plekje op het terras onder de bomen was het goed toeven.

Maandag zijn we op pad gegaan naar Botosani, ook daar stond ons een gastvrije ontvangst te wachten gingen er veel verhalen over tafel. We bezochten de nieuwe los plek met, prima voor elkaar een heel goed punt voor op en overslag. Ook op de kinderen wat vertier te bieden is het een prima plek.

Dinsdag gingen we eerst naar de Roma familie die via Cristi een koe hadden gekregen, zij geeft goed melk en krijgt een prima verzorging. Deze familie denkt ook om andere en is in dit dorpje betrokken bij het uitdelen van hulpgoederen. Toen ik te kennen gaf dat de morellen aan een boom daar erg lekker waren ging de hele familie plukken en kregen we een paar grote zakken mee.
Cristi heeft een fijne neus om gezinnen in problemen te vinden en daar hebben we er een aantal van bezocht. Als vanzelf ontstaan er dan allerlei bijzondere ontmoetingen en gesprekken. Voor zijn projecten krijgt hij veel steun uit allerlei landen, niet alleen voor de bouw van het nieuwe internaat maar ook voor andere hulpverleningsacties. Goed is ook om te zien dat er een soort voedselbank idee ontstaat en dat overschotten van bedrijven goed benut worden. Ons afscheidsdiner bij Cristi en Aline was heerlijk, Aline kan heel goed koken ze had er veel werk van gemaakt. Een bijzonder en ondernemend stel die doen wat ze kunnen om andere te helpen en niet te vergeten hun kindertehuis waar nu 21 kinderen goed te leiden, bepaald geen klein dingetje. 

Woensdag gingen we weer naar Breaza, we brachten daar nog even een bezoek aan Edward en Ildiko en kregen inzicht in de renovatie van de kerk, veel werk en omdat het een monument is geen eenvoudige opgave. Ildiko vertelde enthousiast over de dorpen waar ze sinds enige tijd voorganger is. Goed dat we deze visite gebracht hebben. We hebben de zes nieuwe kinderen die nu ook bij Csaba en Imola in Breaza wonen "in het echt" leren kennen. Het zijn hele lieve kinderen, de ouders zijn Roma’s die laten we zeggen niet van de oppassende soort zijn. Hele slechte huisvesting etc.et., geen veilig thuis voor kinderen. In Breaza krijgen ze de kans om uit deze vicieuze cirkel te geraken. Imola en Csaba hebben inmiddels veel ervaring opgedaan en zullen er alles aan doen om ze goede toekomst te geven. Iets waar elk kind recht op heeft maar in deze wereld vol ongelijkheid is de harde werkelijkheid voor miljoenen kinderen helaas anders.

Verder stond Madeline in de schijnwerper, voor het toelatingsexamen van de Universiteit  in Cluj heeft Madeline een tien gekregen(!). Ze gaat chemie studeren en als ze dit hoge niveau weet vast te houden krijgt ze allerlei privileges, ze kan dan bijvoorbeeld met lagere kosten deze studie volgen. Denisa doet het ook heel goed op school en haalt goede cijfers. Met haar vakantiewerk maakt Denisa lange dagen in een soort fastfood restaurant in Reghin, veel “collega’s” haken af omdat het te zwaar is. Denisa ziet het juist als een uitdaging om het te volbrengen en zet door. We hebben ook even een bezoekje gebracht aan het restaurant en waren onder de indruk van de enthousiaste en leuke manier waarop zij het deed. 

Donderdag was de terugreis dit ging zonder problemen en om 18:00 uur waren we weer thuis. We hebben geen hinder ondervonden van Covid maatregelen, nu de cijfers in Nederland weer zo hard stijgen zijn er wel weer nieuwe inreisbeperkingen. Zonder volledige vaccinatie is het heel lastig, je krijgt dan te maken met quarantaine maatregelen.

De link naar foto's van onze reis.

Toth Attila stuurde een aantal foto’s en onderschreef nog eens het belang van hulp aan deze mensen.

Hier de link naar foto's.

Reghina stuurde foto’s van haar activiteiten, dit keer vooral ook van de door haar georganiseerde kinderkampen.

De link naar foto's.

In Langedijk stond het werk vooral in het teken van ophaalklussen, volgens mij allemaal gelukt.

Woensdag 28 juli is het de bedoeling dat we een truck voor Botosani laden, Cristi maakt echter de aantekening dat dit lastig kan worden. Roemeense chauffeurs moeten nu een test kunnen overleggen of gevaccineerd zijn, dat zijn ze lang niet allemaal.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten