zondag 18 juli 2021

Weekbericht 29/21

 Dit bericht schrijf ik vanuit Breaza midden in de tiendaagse reis
door Roemenië samen met Nico Groot. 


Tijdens onze vliegreis hebben we weinig last of hinder ondervonden van de corona maatregelen, we zijn allebei volledig gevaccineerd en hebben het bewijs hiervan mee. Niemand vroeg hiernaar ook niet naar de drie extra formuleren die we thuis moesten invullen. 


We bezochten als eerste Attila, de manager van de boerderij in Marghita we konden in deze
oogstperiode weer een paar mooie staaltjes van zijn vakmanschap zien. De gewassen stonden er goed bij de oogst vaan het koolzaad was al klaar en is goed gelukt, de tarweoogst was in volle gang en bijna klaar. Een hele mooie opbrengst van zeer goede kwaliteit, heel mooi om te zien allemaal.Het leven in Roemenië gaat langzaam terug naar normaal de corona pandemie heeft er echter behoorlijk “ingehakt”.


In Getz is komt het broodbakken in de container nu goed opgang na een leerproces van enige tijd, ze weten er smakelijk brood te produceren. De bouw van het nieuwe gemeenschap huis gaat gestaag verder, voordat de opening kan plaatsvinden duur het nog wel even. De hoop/verwachting is dat na de zomervakantie de naschoolse opvang weer kan starten. 


We hebben er een paar mooie dagen gehad wel even een overgang wat temperatuur betreft overdag bijna 40 graden en ’s nachts ook zeker niet koud.


Vrijdag zijn we naar Breaza samen met Csaba via Ticau naar Breaza gereden. Bij Reghina hebben we even koffie gedronken ze waren daar allemaal ontzettend blij met wat we doen.


Daarna via een mooi pontveer verder naar Breaza, ook daar kregen we een warm welkom en waren ze blij dat we ervaren na zo’n lange onderbreking. We slapen nu met z’n tweeën in ons oude clubhuis wat door Csaba omgetoverd is naar een prachtig comfortabel chalet. Slapen lukte de eerste nacht niet erg vanwege de warmte met als klap op de vuurpijl om 4 uur een kakelende haan naast de deur. Hij ziet er mooi uit maar is nu wel in ballingschap bij de buren.


Zaterdag brachten we een bezoek aan Toth Attila in Peris in het nieuwe kindertehuis, het is vrijwel klaar net als de meer dan extreme papierwinkel. In Roemenië zijn ze overtuigt van het belang dat alles op papier moet kloppen. Attilla kan boeiend vertellen over alle gebeurtenissen ter plaatse het is goed om zulke mensen te kennen om zo iets meer te gaan begrijpen de dingen die er gebeuren en welke relatie ze met elkaar hebben. Daarna bezochten we het varkensproject nabij Glodeni, dit is niet direct na het dorp of de Roma gemeenschap met zo’n 1.000 inwoners, maar een stuk verder midden in de prachtige natuur heeft hij daar 8 ha land. Om er te komen is een avontuur op zich, het project zal direct het hart stellen van mensen die terug willen naar een diervriendelijke en natuurlijke manier van varkens houden. We waren er van onder de indruk. 


Daarna gingen naar Deaj en hadden een ontmoeting met Fiorel en zijn vrouw, ook daar weer een gastvrije ontvangst en veel verhalen hoe het daar allemaal reilt en zeilt. Mooi om te zien en ze doen er goed werk, in hun winkel zijn ze uit geloofsovertuiging gestopt met de verkoop van drank en sigaretten. Goed om ze ontmoet te hebben.


Het werk in Broek op Langedijk gaat verder, de verpakkingsactie in Amsterdam is gelukt en er zijn weer diverse goederen binnengebracht. Aanstaande dinsdag gaat Rob en ? Bedden halen in Amsterdam, woensdag staat er een flinke partij bij de kledingbank in Egmond en ook bij Dorcas in Schagen kunnen we spullen ophalen.

Hier de link naar foto's.

Morgen gaan we naar Botosani en donderdag weer naar Nederland.

1 opmerking:

  1. Wat een prachtig reisverslag en wat een mooie positieve verhalen , dank je wel !

    BeantwoordenVerwijderen