zondag 20 februari 2022

Weekbericht 7/22

De afgelopen week is weer snel voorbij gegaan, er gebeurde van alles, niet alleen hier maar ook in Roemenië. Het begon zondagavond al met een naar bericht van Toth Attila. Er was een brand uitgebroken in de zigeunerwijk Apalina nabij Reghin. Een ramp voor de betrokkenen, onderstaand de link naar de foto’s. 

Toth Attila is in gesprek met de burgemeester van Reghin om een oplossing te vinden voor de her-huisvestiging van deze mensen. De vraag van ons uit hoe en waarmee kunnen we helpen (?), is aan hem gesteld.

Hier de link naar de foto’s.

Van de reis van Miranda en Gerard-Jan heb ik inmiddels veel foto’s binnen gekregen.  O.a. van de projecten die ze samen met Csaba en Imola uit Breaza hebben bezocht. Volgens mij is het een reis geworden die veel indruk gemaakt heeft, de foto’s geven er al een goed beeld van. Na hun thuiskomst zal er nog veel over gesproken worden verwacht ik. 

Hier de link naar foto's.

In het zorgcentrum in het plaatsje Deda niet ver van Reghin, zijn mede dankzij de spullen die wij daar gebracht hebben veel verbetering gerealiseerd. Er is daar goede leiding en er zijn betrokken werknemers, de bewoners zijn bij hen in goed handen. Zonder de steun die Csaba en Imola kunnen bieden met de spullen die wij er brengen, zouden ze het niet  redden vertelde de directeur aan Imola. De gemeente heeft ze gekort op hun budget, juist nu de prijzen enorm stijgen. 

Hier de link naar foto’s van Imola.

Het is bij Csaba en Imola voor de kinderen die bij hen wonen wat noemt een warm nest, aan zorg, liefde en aandacht geen gebrek, het contrast met hun thuissituatie is groot. De oudere kinderen helpen graag in de keuken, op de foto pizza's maken van het broodmeel wat we gebracht hebben.




Woensdag 16 februari is het laden in Broek op Langedijk van de Roemeense truck (nr.7) goed gegaan. De bestemming was Botosani met een tussenstop op de boerderij in Marghita waar vrijdag 18 februari aardappelen, uien en wortelen zijn bijgeladen. Zaterdagmiddag 19 februari is de trailer gelost in Botosani. Er zitten weer goed bruikbare spullen tussen, als bijzondere lading zelfs een pallet spekkoeken gekregen van onze overbuurman Hekos. Dat we aardappelen konden laten ophalen in Marghita is natuurlijk ook heel mooi. Dit basisvoedsel kunnen ze nu heel goed gebruiken.

Hier de link naar foto's van het laden.

De ophaalploeg was woensdag als laatste binnen na een rit naar Hoorn, Den Helder en Egmond. Mooi dat we dit elke week allemaal weer voor elkaar komt dankzij de inzet van een relatief klein groepje vrijwilligers.

Cristi uit Botosani is druk met de bouw, de verdeling van hulpgoederen het zorgdragen dat het goed gaat met Casa Ioana, zijn familie etc.etc. een echte multitasker.

Hier de link naar foto’s van Cristi.


Henk Muller en Virorel uit Deaj hebben Miranda en Gerard-Jan ook op bezoek gekregen, behalve in Deaj zijn ze ook in het dorpje Band geweest. Ook hiervan is er een interessante fotoserie.

Hier de link naar foto's.




In het dorp Getz, vlakbij de boerderij in Marghita draait de naschoolse opvang weer op volle toeren. Paul stuurde er een berichtje over, Attila stuurde een paar foto's van het aardappelen laden.

De link naar foto's.

Het werk wat we met z’n allen doen is nog steeds voor veel mensen van groot belang. Na al die jaren zou je het willen dat het minder nodig zou zijn. Helaas is dit echter door allerlei oorzaken niet het geval. Voor een echte oplossing kom je bij de politiek in Boekarest en Brussel terecht en dat is voor ons een onbegaanbare weg. Het is dus belangrijk dat we blijven doorgaan met dit betekenisvolle werk.

Aanstaande maandag gaat een klein groepje opruimen in de loods en hebben we een pittige ophaalklus te doen, dinsdag nog een keer. Woensdag gaan we laden voor Breaza ook in deze rit maakt de truck een tussenstop op de boerderij in Marghita om er aardappelen, wortelen en uien te laden. Mooi om mee te maken dat de manager van de boerderij Attila dit zo goed regelt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten