zondag 27 februari 2022

Weekbericht 8/22

We hebben een bijzondere week achter de rug. In de planning stonden al uitzonderlijk veel ophaalklussen voor maandag en dinsdag. Daar kwamen dinsdag en woensdag nog drie trailers vol bij, werkelijk ongelofelijk.

Om dit allemaal uitgezocht en gesorteerd te krijgen was nog wel even een uitdaging, woensdag 23 februari is er hard gewerkt door de vaste kern van onze vrijwilligers. Jan Valk, de oprichter van St. Promotie had hiervoor direct een plan gemaakt. Na het oplossen van wat opstart probleempjes kwam het goed op gang. Voor afgelopen vrijdag hebben we een beroep gedaan op onze parttime vrijwilligers en met in totaal bijna 40 mensen hadden na een lange dag vrijwel alles uitgezocht en omgepakt. Geweldig dat dit gelukt is, veel dank daarvoor.

Hier de link naar foto's.



Gedurende de dag kwamen er steeds meer berichten binnen op mijn telefoon met vragen over hulpgoederen en geld om de vluchtelingen uit de Oekraïne te helpen. En indien mogelijk de mensen in het land zelf.  Max Veenstra van stichting HRIF uit Weesp is direct in actie gekomen en gaat vanuit een opslagplaats in Polen hulpgoederen verspreiden en ook slaapplekken regelen voor de mensen die Polen bereiken. 

Hier de link naar foto’s van Max.

Hier de link naar zijn vraag om hulp.

Cristi uit Botosani gaat helpen in Siret, de grensplaats met de Oekraïne hij stuurde er
beelden van en een kleine toelichting. De afstand Siret Botosani is 60 kilometer, Cristi heeft vrienden in de Oekraïne en de mogelijkheid om hulp te bieden. In een latere update berichte hij over de heropening van een al jaren gesloten grens overgang bij Rădăuţi-Prut. De Prut is een rivier die in het noorden de grens vormt tussen Roemenië en Oekraine. Ook daar heeft Cristi zijn contacten. Aanstaande donderdag gaan we voor hem laden. Met Max Veenstra gaan we afspraken maken over de hulp via Polen.

Hier de link naar foto's van Cristi

Toth Attila wil graag bouwmaterialen ontvangen voor de herbouw van de afgebrande huizen in Apalina. Hij stuurde ook een verzoek op hulp ten behoeve van de vluchtelingen.

Hier de link naar foto's.

Ronald Wolthuis vertelde dat er een grote groep van zijn vrienden uit Oekraïne onderweg waren naar Reghin. Hoe dit is afgelopen wist ik nog niet, gisteravond stuurde Ronald echter een video van wat ze doen. Goed om te zien ze gaan zelfs de Oekraine in en hij spreekt zijn blijdschap uit over de gastvrijheid van de Roemeense bevolking voor de vluchtelingen en de hulp die ze bieden. 

Hier de link naar het video bericht van Ronald.

Willem Twijnstra een vrijwilliger die regelmatig met zijn truck hulptransporten doet als hij een aantal maanden in Nederland is stuurde tot mijn verrassing ook een oproep.Het gaat om vrienden van hem uit de Oekraine die in Polen een depot zijn gestart om vandaar uit te helpen. Willem is op dit moment ice road trucker in Canada.

Hier de link naar de activiteiten van Willem zijn vrienden.

Rozanne en Alejandro uit Broek op Langedijk zijn al weer enige tijd in Cluj Napoca, Alejandro is met een groep van youth with a mission om te helpen. Uit ons depot in Breaza hebben ze goederen meegekregen hiervoor. Ze zijn naar Sighetu Marmației gegaan.

Hier de link naar een paar foto's en zijn verslag.

De gebeurtenissen in de Oekraïne zijn gruwelijk. We willen daarom graag gehoor geven aan de oproep om hulp van onze mensen ter plaatse en onze partners. 

De "normale' activiteiten gaan ook door.

Henk Muller stuurde foto’s van zijn werk in Deja en omgeving.


Hier de link naar foto's.

Reghina uit Ticau stuurde weer foto’s en berichten

Hier de link naar foto's.

Donderdag dus laden voor Cristi en als het lukt woensdag voor Breaza. Het lijkt wel lastiger dan normaal om een truck met trailer hiervoor te vinden.

Als iemand aan een partij normale matrassen van 90/ 200 kan komen zou dat mooi zijn hier is veel vraag naar. We zouden ook een partij nieuwe kunnen kopen hier of in Roemenië. Onze mogelijkheden zijn natuurlijk niet onbeperkt. 

De kosten van een hulptransport stijgen, vooral ook door de stijgende dieselprijzen. De grens van onze mogelijkheden komt daardoor helaas eerder in zicht. 

Juist nu willen we onze mensen die klaar staan om de mensen op te vangen uit de Oekraine daar niet met lege handen te laten staan. Uw hulp is welkom en komt goed terecht.


Stichting Promotie 

Noord Scharwoude

Iban NL48RABO 0146 7573 78










Geen opmerkingen:

Een reactie posten