zondag 6 maart 2022

Weekbericht 9/22

Het is dit keer een lastige opgave om de gebeurtenissen en activiteiten die in de afgelopen week plaats hebben gevonden kort en bondig samen te vatten. Toch doe ik een poging omdat het juist nu belangrijk is dat we iets van ons laten horen.

De gevolgen voor onze stichting van de door de kwaadaardige Vladimir Poetin ontketende oorlog zijn groot. Als buurland van de Oekraïne is Roemenië betrokken geraakt met de opvang van een ongekende stroom vluchtelingen. Terwijl de grote hulpverleningsorganisaties nog druk aan het vergaderen waren is er door onze stichting en onze contactpersonen ter plaatse, direct actie ondernomen. 

In Botosani doet Cristi heel goed werk waarbij hij niet alleen steun krijgt van ons maar vooral ook van de mensen om hem heen en sponsors uit meerdere landen.

De afstand vanaf Botosani naar grensplaats met de Oekraine Siret is slechts 60 kilometer. De opslagplaats en het netwerk van Cristi is nu plotseling ook belangrijk bij de opvang en hulp aan vluchtelingen.  

Hij heeft bezoek gehad van de directeur en een cameraman van de E.O., ze hebben genoten van een maaltijd in Casa Ioana. Cristi heeft een vertaler geregeld en voor begeleiding naar een grensplaats. Of er iets is opgenomen in hun rapportage over het vele goede werk van Cristi en zijn team weet ik niet, het was vooral gericht op het werk van E.O. metterdaad denk ik. 

Hier de link naar foto's en een rapportage uit de Telegraaf.

Gelukkig hebben we al jarenlang een hele goede relatie met Cristi en steunen zijn werk van harte. De huidige problemen zijn niet zo maar voorbij en hulp op langere termijn zal nodig blijven. Dankzij de vrijgevigheid van onze sponsors konden we Cristi direct dekens laten kopen net als babyvoeding en andere spullen die dringend nodig waren. 

Van alles wat hij meemaakt schrijft elke avond een verslag zie de onderstaande link, het is indrukwekkend. Neem de tijd en ga de verhalen lezen. Zijn berichten heb ik door Google laten vertalen.

Hier de link naar foto's en de verhalen.

Na veel gedoe waren er woensdag 2 maart uiteindelijk twee Roemeense trucks met  trailers beschikbaar om te laden in Broek op Langedijk. De eerste heeft de bestemming Breaza gekregen en de tweede Botosani. Twee trailers laden op een dag zoals wij dat doen, namelijk vierkant vol, is een behoorlijke klus. Onze voorraad was gelukkig goed op peil, we konden veel etenswaren mee sturen, dit is altijd belangrijk maar nu extra.

Hier de link naar het laden voor Botosani.

Hier de link naar foto's van het laden voor Breaza.

De truck in Breaza is vrijdagmorgen al gelost. Imola en Csaba waren zeer te spreken over de kwaliteit, zelfs de vers producten zoals de tomaten en bananen waren nog in goede conditie. De verdeling zal plaatsvinden onder de arme mensen in de regio, voor hulp aan vluchtelingen is de afstand te groot om effectief te zijn. In deze tijd van het jaar heeft onze “doelgroep” het extra zwaar. Het geld en het eten is vaak op, het is koud er is geen werk en de woonomstandigheden zijn slecht. Imola sprak haar zorgen er ook al over uit dat deze mensen niet moeten worden vergeten. Ze waren al in het zorgcentrum in Deda geweest met o.a. de groenten en bananen. De mensen daar keken hun ogen uit, bijvoorbeeld tomaten en verse groenten in de winter is voor hen ongewoon.

Er staat een nieuw bericht op het blog van Imola en Csaba.

Henk Muller blijft nog tot 1 april in Roemenië en stuurde weer veel foto’s over zijn hulpverlening. Voor de tuinen van de mensen daar kunnen we binnenkort weer pootaardappelen ophalen in Slootdorp en Henk kan in Breaza zaaizaad uitzoeken die we via Co Ligthart hebben gekregen. Goed om te zien dat het broodbakken met door ons gebrachte broodmix van Koopmans ook verder gaat.

Hier de link naar foto's.

Toth Attila uit Peris is druk met de herbouw van de afgebrande huizen in Peris. Een inspireerde man die veel goed werkt doet. Door de prijsstijgingen die in Roemenië eerder hoger zijn dan lager als bij ons, komen steeds meer mensen in de problemen. Ook hij heeft vluchtelingen opgevangen

Hier de link naar foto's.

Reghina is gaan het helpen in grensplaats Sighetu Marmației ruim 100 kilometer van haar woonplaats, ook daar stromen de vluchtelingen de grens over.

Ronald Woldhuis met zijn team van Phoneo haalt ook mensen op en brengt voedsel zelfs de Ukraine in. Er is een opvang in Reghin en in Cluj Napoca, hoeveel mensen daar nu zijn weet ik nu niet. 

Hij heeft veel goede plannen en ideeën. We zijn het eens geworden dat hij zijn expertise en lokale kennis goed zou kunnen delen met grotere hulpverleningsorganisatie. Deze hebben vaak een goed geoliede sponsor wervingsafdeling en beschikken daardoor over een ruime voorraad financiële middelen. Om die nu en op de juiste manier in te zetten is niet zo eenvoudig als het lijkt, lokale expertise is dan ontzettend belangrijk. De eerste stappen zijn gezet door Ronald, we proberen hem te helpen met deze zoektocht.

Hier de link naar foto's.

Niet alleen onze stichting, maar ook Max Veenstra van St. HRIF uit Weesp en Jan Pilkes van St. Caritas Ukraina-Holland uit de Rijp zijn zonder lange vergaderingen direct begonnen met het versturen van hulpgoederen.

Jan Pilkes en zijn team doen met stichting Caritas Ukraine-Holland wat ze kunnen. Jan beschikt over de juiste vergunningen, documenten en het allerbelangrijkste de juiste stabiele/betrouwbare mensen in de Ukraine om de hulpgoederen te ontvangen en te verdelen. Elke week twee trucks schat ik en ze gaan door. Zaterdag hebben we wat van onze voorraad overgeheveld naar die van hun in De Rijp.

Max Veenstra van Stichting HRIF uit Weesp, regelt echt heel veel transporten naar zijn contacten in de Oekraïne en Polen. Vanuit Weesp 5 trucks, via zijn partners vanuit Zwitserland 6 trucks, vanuit Duitsland 2 en vanuit Frankrijk 5 dit in de afgelopen week. Vrijdag schreef hij een kort berichtje; ik ben bekaf...

Bewonderenswaardig volgens mij en goed om met deze mensen te kennen en mee te mogen samenwerken, vooral onder de huidige omstandigheden is dit belangrijk.

Maandag gaan we weer een truck laden die naar Botosani gaat en dinsdag de volgende met bestemming Marghita. Drie dagen achter elkaar zijn er flinke ophaalklussen. We mogen dus nog even doorgaan.

Jan Valk heeft via de motorclub MC Promotie een voedselactie op poten gezet. We gaan dit in Langedijk ook doen, Piet Dijkstra heeft al een actie opgezet in de Allemanskerk. Als u denkt ik wil ook helpen. Inleveren aan de Dulleweg 20 in Broek op Langedijk kan elke dag van 7:00 u tot 19:00 u.  

Dit is het wel zo ongeveer, tussen al het vreselijke nieuws is het positieve de grote bereid van mensen om een ander te helpen, niet alleen hier maar ook in Roemenië.

Hieronder de oproep van Jan Valk. voorzitter van de motorclub en oprichter van onze stichting (ongeveer 30 jaar geleden).


                                               Afbeeldingsresultaat voor stichting promotie voedselpakket INPAKKEN

 

KRANKZINNIGE OORLOG IN OEKRAINE

 

ENORME VRAAG NAAR VOEDSEL. HELP ONS

 

De oorlog in de Oekraïne is zijn tweede week ingegaan en het einde is nog lang niet in zicht. Door het oorlogsgeweld groeit de vluchtelingenstroom gigantisch. Het aantal vluchtelingen kan oplopen tot 10 miljoen. Deze week hebben we 2 trailers grotendeels gevuld met voedsel naar opvangplekken in Roemenië gestuurd. Volgende week vertrekken er weer 2 trailers grotendeels gevuld met eten.

 

GEEF ETEN, ETEN, ETEN!!

 

Onze contacten in Roemenië bellen de stichting Promotie dagelijks met het verzoek om eten. Daar is grote behoefte aan. Daarom doen we een oproep aan onze leden en anderen om eten te schenken. Hoe meer eten we ontvangen, des te meer vrachtwagens kunnen we naar de opvangcentra sturen. Door onze jarenlange ervaring is het vervoer geen probleem.

 

PRODUKTEN DIE WE HET HARDST NODIG HEBBEN ZIJN:

 

MEEL

SPAGHETTI

MACARONI

SLA- OF ZONNEBLOEMOLIE

SUIKER

POTTEN OF BLIKKEN GROENTE

VLEES IN BLIK

BLIKKEN OF PAKKEN SOEP

 

                                                                                                                                               VERZAMELADRESSEN: SCHOOLPAD 1 IN ZAANDIJK EN  

                                                    DULLEWEG 20 IN BROEK OP LANGEDIJK 


KOM IN ACTIE EN HELP MEE EEN HUMANITAIRE RAMP TE VOORKOMEN.

 



 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten