zaterdag 26 maart 2022

Weekbericht 12/22

De hulpverlening aan de slachtoffers van het oorlogsgeweld in de Oekraïne is goed op gang gekomen. Vele organisaties uit binnen en buitenland werken op volle kracht om zoveel mogelijk hulp te kunnen bieden aan mensen in nood.

Met onze relatief kleine stichting zitten wij ook niet stil. We doen er alles aan om zoveel mogelijk goederen naar onze depots in Roemenië te sturen, met stip boven aan staat de behoefte aan etenswaren.. 

Maandag 21 maart begonnen we met het ophalen van 6.5 ton pootaardappelen in de Wieringermeer bij Jeroen Popkema. Hiervan is 1,5 ton bestemd voor huishoudens in en rond Breaza en niet te vergeten in Deaj. Henk Muller daar stimuleert de mensen in die omgeving al een aantal jaren een tuin aan te leggen. Vorig jaar is dit succesvol verlopen mede dankzij de Spunta pootaardappelen die wij daarvoor beschikbaar konden stellen. We hebben voor dit seizoen al veel zaaizaad kunnen geven voor deze tuintjes. Het zijn stapjes op weg naar het in ieder geval gedeeltelijke zelfvoorzienend zijn. 

Bij Budget Food in Middenmeer konden we drie pallets met diverse levensmiddelen ophalen. Een mooi gebaar van dit bedrijf.

Bij stichting Manna in Alkmaar stond een mooi partijtje aardappelen en uien klaar voor transport. Jac Smit steekt veel tijd en energie in om alles te regelen voor deze organisatie. 

Hier de link naar hun website. 

Dinsdag 22 maart is er een truck geladen met bestemming Breaza. Het is een hele mooie en zinvolle lading geworden. Vrijdagochtend 25 maart is daar gelost, aanstaande maandag begint de distributie.

Hier de link naar foto's van het laden,

Hier de link naar foto's van het lossen.

Imola heeft weer iets op haar blog geschreven. Ook in Breaza is de drukte anders en intenser dan onder normale omstandigheden. 

fazakasimola-csaba.blogspot.com/

Woensdag zijn we druk geweest met een aantal ophaalklussen, opruimen en uitzoekwerk in de loods. De komende week gaan we 4.200 levensmiddelen pakketten maken en dat vergt de nodige voorbereiding.

Donderdag was het mooi weer en ben ik even op de motor naar Weesp gereden om wat bij te praten met Max Veenstra en zijn familie van stichting HRIF. We hebben een leuk en inspirerende gesprek gehad. Het is werkelijk ongelofelijk wat ze daar in Weesp allemaal doen, steeds weer iets nieuws met snelle aanpassingen aan gewijzigde omstandigheden. De ervaring van Max en zijn uitgebreide netwerk zet heel veel goede dingen in beweging.

Hier de link naar hun berichten op facebook.

Hier de link naar foto's van voedsel verstrekking in de Oekraine.


Het vinden van trucks die hulpgoederen naar Roemenië willen/kunnen vervoeren is een stuk lastiger geworden, er is nu meer vracht naar Roemenië dan vanuit Roemenië. De prijs van een transport stijgt ook daardoor hard. Het is uiteindelijk gelukt om op het laatste moment twee trucks te vinden die in Broek op Langedijk konden laden. Dit keer kwam er ook een Poolse truck, nog nooit eerder was dit het geval.

Vrijdagmiddag 26 maart kwamen ze ongeveer gelijktijdig aan. De truck met bestemming Botosani hebben we eerst voor een kwart gevuld met kleding, dekens en lakens. Daarna is hij naar Jack Wagenaar gereden in Oudkarspel, van wie we vijfduizend kilo consumptie aardaardappelen hebben gekregen. In Broek op Langedijk konden we de truck verder volladen.

Hier de link naar de website van dit mooie bedrijf.

Om ongeveer half zes hadden we de twee trucks vierkant vol met mooie spullen. De ingezamelde levensmiddelen en de hygiëne pakketten gaan naar Botosani en vandaar uit gaat het de Ukraine in. Cristi zal er extra aandacht aan besteden. 

Hier de link naar foto's laden voor Botosani.

Hier de link naar foto's van het laden voor Marghita.

Dit jaar hebben we al 17 trucks met hulpgoederen kunnen versturen.

Henk Muller stuurde ook weer foto’s van al het werk wat hoe doet. Het zaaien in de tuintjes is begonnen en volgende week gaan de Spunta pootaardappelen de grond in verwacht ik. In de kassen van Viorel zijn ze ook weer aan het werk, het gaat net even anders dan wat in Nederland gewoon is.

Hier de link naar foto's.

Het depot van Cristi in Botosani is zoals ik al eerder schreef een belangrijk distributie punt geworden voor hulp aan vluchtelingen en bewoners van de Oekraïne. De foto's in het album spreken voor zich.

Hier de link naar foto's.

Stichting Phoneo uit Reghin is druk bezig met de opvang van mensen uit de Oekraïne en het verzamelen van hulpgoederen in Nederland en het transport tot in de Oekraïne. 

Hier de link naar hun berichten op facebook.

Willem Twijnstra stuurde foto’s van het lossen van de beschuit en andere koekjes die we konden geven aan zijn vrienden van artosfundacja.org.pl/. Deze organisatie heeft in Polen een opslagplaats en vandaar uit gaat het de Oekraine in.

Hier de link naar foto's.

Attila is op de boerderij in Marghita druk met het voorjaarswerk, volgende week verwachten ze wat regen, iets waar ze naar uitkijken, het is er op dit moment te droog. Hulpverlening met producten van deze boerderij zal toenemen.

Ruud de Waard van Rodi Media kwam op bezoek, hij heeft een stukje geschreven over het werk van onze stichting.

Hier de link naar een artikel uit het Nieuwsblad Dijk en Waard. 

Volgende week hebben we weer een uitdaging op het programma staan, we gaan de 4.200 paaspakketten maken.

Dinsdag opruimen van de loods en aankomst van de levensmiddelen van de Spar en idem de lege dozen van de Dozenhal uit Ermelo.

Woensdag alles opstellen en het klaarzetten van de pallets met goederen aan de rollenbaan.

Donderdag en vrijdag gaan we samen met naar we hopen heel veel vrijwilligers de dozen inpakken. Vrijdag hebben we dan een voorraad van 4.200 pakketten met voornamelijk levensmiddelen en hygiëne producten. Deze gaan zo snel mogelijk naar onze depots en contacten in Roemenië. Door de vele problemen waar het armste deel van de bevolking mee te kampen heeft is de vraag nog een stuk groter dan normaal.

Goed dat we dit met z’n allen kunnen realiseren. Het is mooi om mee te maken op hoeveel steun we hiervoor van bedrijven, particulieren, verenigingen, scholen en onze reguliere partners kunnen rekenen.

























Geen opmerkingen:

Een reactie posten