zondag 13 maart 2022

Weekbericht 10/22

De activiteiten van onze stichting zijn in een enorme stroomversnelling terecht gekomen, het waarom grijpt je gewoon naar de keel. Wat één persoon met zijn absurde gedachten kronkels kan aanrichten heb ik nooit voor mogelijk gehouden. 

De stroom vluchteling vanuit de Oekraïne naar Roemenië is nu echt opgang gekomen. De verwachting is het onvoorstelbare aantal van 500.000.

Hier de link naar een artikel uit de Groene Amsterdammer. 

De vorige keer schreef ik al dat het depot van Cristi in Botosani een echte hotspot is geworden bij de hulpverlening aan deze vluchtelingen. Dagelijks heb ik contact met hem, hij is een belangrijke coördinator geworden. De meeste mensen willen verder Europa in reizen, ze blijven in de opvangcentra in de regio slechts kort. Wat eten en slapen en dan weer verder, het reizen per trein is vrij, die zitten dus overvol. Voor de shelters is veel voedsel en drinken nodig en ook babyspullen. 

De truck die we maandag geladen hebben in Broek op Langedijk is er donderdag in record tempo gelost en naar de opvangplekken gebracht met  bestelwagens. 

Een deel is met een kleine vrachtwagen de Oekraïne in gebracht naar de plaats Mamalyha in de nacht gaat een ander het nog verder brengen naar Harcov. De risico’s die deze mensen durven nemen zijn niet gering. Op een paar filmpjes die ik van Cristi ontving hoor je schoten op de achtergrond.

Hier de link naar foto's, van het laden.

Hier de link naar foto's van Cristi.

De truck die we dinsdag geladen hebben is daarna overgeladen in Tsjechië in een Roemeense truck en zaterdag aangekomen in Marghita. Direct zijn er twee bestelbussen geladen die goederen gebracht hebben naar Reghina in Ticau. Reghina staat met een kraampje spullen aan de grens om eerste hulp te verlenen aan vluchtelingen die in Sighetu Marmației de grens overkomen. We konden hiervoor wat geld beschikbaar stellen.

Hier de link naar foto’s van Reghina

Over de verdere distributie van de truck lading zijn we in overleg met Attila en Paul. Via Max Veenstra van stichting HRIF komt er maandag vanuit Engeland een trailer vol met dekbedden aan in Marghita. Geweldig natuurlijk dat dit allemaal mogelijk gemaakt is. Het is nog steeds koud in Roemenië s ‘nachts vriest het er behoorlijk. Net als in de Oekraïne maakt dat het nog zwaarder voor de mensen daar. We gaan de dekbedden op een verstandige manier verdelen en zorgen dat ze goed terecht komen.

Hier de link naar foto's van het laden voor Marghita

Hier de link naar foto's van het lossen .

Henk Muller stuurde veel foto’s van zijn nuttige werk.

De link naar foto's en toelichting serie 1

Henk stuurde zoveel foto's en info ik heb het gesplitst, je mag het eigenlijk niet missen.

De link naar serie 2 van Henk en Viorel.



Toth Attila heeft vluchtelingen opgevangen in het weeshuis in Peris. 

De eerste twee (wees) kinderen wonen er nu ook. De plaatsing loopt via de kinderbescherming, volgens mij is het daar ook druk. Hij heeft een Cristi ontmoet, ze staan samen op een foto.

Hier de link naar foto's.

Elena uit Urmenis, heeft vanuit Breaza spullen gekregen om te verdelen, goed werk.

Hier de link naar foto's.

Pieter Nagel uit Minis belde en stuurde een serie foto's.

Hier de link naar foto's.

Volgende week komen er twee trucks laden, allebei naar Botosani. De eerste komt waarschijnlijk maandag in de loop van de dag. Dinsdag kunnen we deze laden.

Het is ongelofelijk met wat voor hartverwarmende acties er hier allemaal gebeuren. Van mensen, bedrijven en organisaties krijgen we enorm veel heel erg goed bruikbare goederen binnen. Ook via onze bankrekening komt er geld binnen waarmee we kunnen helpen. Heel hartelijk dank daarvoor, de bank vermeld alleen de naam van de afzender en geen adres, een individueel bedankje lukt daardoor niet altijd.

Het Actie Agri team van de Rabobank heeft contact met hun klanten, de eerste resultaten zijn er al 5 ton kool uit HHW noord worden klaar gemaakt. Er zit meer in de pijplijn.

Hier een bericht uit Egmond

De motorclub MC Promotie onder leiding van Jan Valk is in de Zaanstreek een inzamelpunt geworden, met mooie resultaten.

Piet Dijkstra zit niet stil aan de Voorburggracht, het is een inzamelpunt geworden, een kennis heeft kool beschikbaar gesteld. Ook heeft hij het voor elkaar gekregen dat we bij de Aldi in Noord Scharwoude vrijdag en zaterdag een inzamelactie mogen opzetten. De meeste supermarkten reageren terughoudend op dit soort verzoeken.

De motivatie van het St. Promotie team om nog meer en nog vaker de handen uit de mouwen te steken is groot. 

Het is vrijwel zeker dat ik iets vergeet te vermelden in deze hectische periode, bij voorbaat mijn excuses daarvoor. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten