zondag 20 maart 2022

Weekbericht 11/22

De door Poetin ontketende oorlog maakt steeds meer slachtoffers en veroorzaakt ongekend veel menselijk leed. Meer en meer krijgen onze steunpunten en de mensen in Roemenië met deze nieuwe werkelijkheid te maken.

Onze stichting is al dertig jaar bezig met hulpverlening vooral aan het armste deel van de bevolking in Roemenië. We hebben daar vijf verschillende distributiepunten van waaruit hulpverlening in alle haarvaten van de maatschappij terecht komt. 

Tijdens een soort bliksembezoek samen met Nico Groot en Henk van den Heerik heb ik met eigen ogen weer kunnen zien en meemaken onder wat voor ongelofelijk slechte omstandigheden daar heel veel mensen leven. Daar bovenop de stroom vluchtelingen maakt het allemaal niet gemakkelijker.

Woensdag waren we op de boerderij in Marghita, een prachtig bedrijf met de doelstelling om werkgelegenheid te creëren. Daarnaast om als bron van hulpverlening te fungeren. Het sociale doel van dit prachtige bedrijf komt steeds meer naar voren, het is de bedoeling dit nog verder uit te bouwen.

Attila en zijn team van ongeveer 25 medewerkers staan steeds voor nieuwe uitdagingen. Niet alleen de normale risico’s zoals te natte of te droge periodes en onzekere prijsvorming van de producten zijn er nog meer bijgekomen. De prijs van kunstmest is bijvoorbeeld vier maal hoger, de lonen zijn fors gestegen de koopkracht van de mensen is ondanks de loonstijgingen afgenomen wat niet goed is voor de afzet. We hebben goede gesprekken gehad met de mensen die de leiding geven aan het werk op de boerderij. Attila Borsi is er de manager hij doet dit al vele jaren tot volle tevredenheid, meer betrokkenheid en inzet kan je niet verwachten. Ferenc is er de tweede man, ook iemand met kennis van zaken en veel inzet. Verantwoordelijk voor de kassen is Beni, hij gaat zich onder de huidige omstandigheden extra inspannen om tot goede resultaten te komen.

Tijdens onze bespreking kwam een truck vanuit Breaza aardappelen en groenten ophalen om daar te verdelen onder de arme mensen. Vrijwel tegelijkertijd kwam een truck volgeladen met nieuwe dekbedden uit Manchester lossen op de boerderij. We hebben gelijk wat meegegeven voor Breaza en omgeving. De dekbedden hebben we gekregen via stichting HRIF uit Weesp. 

In Getz is het mooi om te zien dat de naschoolse opvang weer het normale ritme heeft opgepakt. Net als op heel veel plaatsen zijn de problemen in de wijk waar Roma’s wonen groot. Paul en zijn team zoeken naar een meer structurele oplossing hiervoor. Door de naschoolse opvang zijn er forse verbeteringen in de educatie van de kinderen daar. Op weg naar volwassenheid is er echter meer nodig om later een goede positie in de maatschappij te verwerven. 

Paul vertrok donderdag met een bus vanaf de boerderij vol met “onze” spullen vanaf de boerderij naar een grensovergang tussen Hongarije en de Oekraine. Samen met andere gingen ze in een konvooi met hulpgoederen dit land in. 

Hier de link naar foto's van de boerderij.

Hier de link naar foto's van het transport vanaf de boerderij naar de Oekraine.

Vrijdag zijn we vanuit Breaza bij Toth Attila in Peris op bezoek geweest, de eerste kinderen wonen er nu, via de kinderbescherming komen ze daar terecht. Er zijn steeds meer kinderen waarvan de thuissituatie het onmogelijk maakt om daar te blijven en waar de kinderbescherming moet ingrijpen. Een levensgroot probleem, mooi dat Toth Attila het na al die jaren voor elkaar heeft gekregen dat zijn prachtige opvanglocatie kan gaan werken. Er wonen nu ook tijdelijk een aantal vrouwen en kinderen uit de Oekraïne die voor de oorlog op de vlucht geslagen zijn. Ze waren aan het helpen in de winkel met tweede hands goederen, ze hielden niet van stilzitten maar wilde graag wat doen.… Jammer dat het taalprobleem het zo moeilijk maakt om met ze in contact te komen. Google translate maakt overuren.

We bezochten daarna in het plaatsje Glodeni de wijk waar veel Roma’s wonen. Toth Attila helpt daar met naschoolse opvang, huisjes bouwen voor de meest erge gevallen en de mensen bijstaan. Het zijn er veel en de leefomstandigheden zijn daar ronduit slecht. Het is moeilijk om aan te zien hoe de vele kinderen daar leven en wonen. Een structurele oplossing moet van de overheid komen, dat komt echter niet of nauwelijks van de grond. 

Daarna gingen we naar de boerderij van Toth Attila in de heuvels nabij een bos. Een prachtige locatie om de wolhaar varkens te laten groeien. Bijzonder het idee om met de opbrengst hiervan een deel van de kosten van het weeshuis te kunnen betalen, het lijkt te gaan lukken. 

De volgende stop was bij Alejandro en Rozanne in Tirgu Mures waar we van een heerlijke lunch hebben genoten.  

Samen met Alejandro bezochten we daarna het dorpje Band. Henk Muller is daar met de lokale pastor Marin Poczo bezig de mensen uit de Roma wijk daar vooruit te helpen. Het ontvangst was prachtig in het lokale kerkje kinderen zongen onder leiding van Henk met zijn gitaar heel enthousiast een aantal liedjes. De uitdaging om deze kinderen een kansrijke toekomst te geven is enorm groot. Alejandro wil samen met Henk Muller, Marin Poczo en een team van Jeugd met een Opdracht de uitdaging aangaan. Kinderwerk, verbeteringen van de leefomstandigheden, scholing, genoeg te doen. Het zou geweldig zijn als dit gaat lukken.

Je ziet er dingen die je echt niet voor mogelijk zou houden, het kerkhof van deze Roma’s bijvoorbeeld heeft geen omheining kinderen rennen er over de graven. 

Van een enorm kinderrijk gezin is het huisje verbrand, de moeder is al een tijd geleden vertrokken en de vader is overleden. De gemeenschap is nu een huis voor aan het bouwen hen.

Dit waren heel in het kort onze ervaringen. Bij het zien van al deze dingen komen er emoties boven die inspiratie en kracht geven om met dit zinvolle werk door te gaan.

Hier de link naar foto's.

Vlak voor ons vertrek op dinsdag ging ik nog even snel langs de opslag in Broek op Langedijk waar twee trucks geladen werden met zeer bruikbare hulpgoederen. Er is stug doorgewerkt door het team vrijwilligers van stichting Promotie en in de loop van de middag was het klaar. De eerste truck is al gelost in Botsani, de tweede heeft vertraging opgelopen door motorpech in Duitsland en zal maandag worden gelost.

Hier de link naar het laden van de eerste truck.

Hier de link naar foto's van het laden van de 2e truck.

De bestemming, Cristi in Botosani, kan grote hoeveelheden aan. Stichting Promotie is de hoofdleverancier van de hulpgoederen, maar ook uit Denemarken en Oostenrijk komt hulp net als van lokale winkels en bedrijven. En groepje uit Denemarken die ruimhartig bijdraagt aan de nieuwbouw van Casa Ioana kwam ook met een busje hulpgoederen. Op de terugweg nemen ze vluchtelingen mee naar Denemarken. 

Om een idee te krijgen van het aantal vluchtelingen dat binnenkomt kijk dan naar  filmpje tussen de onderstaande foto's.

Afgelopen zaterdagmiddag was Cristi ook te zien op de Nederlandse TV in een uitzending van de EO. Tegenwoordig is terugkijken op verschillende manieren mogelijk.

Hier de link met toelichting naar foto's uit Botosani.

Regina uit Ticau is weer verder gegaan met hulpverlening op de normale manier. Belangrijk werk, ik schreef het al eerder juist in deze tijd van het jaar is het moeilijk.

Hier de link naar foto's.

Henk Muller is en blijft actief, het is een bijzonder mens die zich veel doet voor zijn medemens hij staat er midden tussen.

Hier de link naar foto's.

Nog een serie van bijzondere mensen.

Dan alle actie van Stichting Promotie de afgelopen week in Nederland, helemaal volledig zal het helaas niet zijn.

De JCI heerhugowaard is sponsor geworden van een transport naar Roemenië! 

Heel mooi binnenkort krijgen we bezoek iemand van deze vereniging. 

Op initiatief van Piet Dijkstra is bij de Aldi in Noord Scharwoude een succesvolle voedsel inzamelingsactie gehouden. De uitvoering deed Piet vooral samen met vrijwilligers van Dorcas (!), geweldig natuurlijk. De opbrengst 60 kratten van elk 25 kg levensmiddelen.

Jan Valk en de leden van motorclub Promotie zitten niet stil, er zijn veel levensmiddelen ingezameld, ik durf geen getallen te noemen maar het zijn honderden kilo’s. Sommige geven ook geld met de opdracht aan Jan, koop jij het maar. Leden van de motorclub uit Westzaan hebben de plaatselijke Hervormde Kerk bewogen een inzameling te houden voor onze activiteiten. Dit gaat nog verder, meerdere gemeentes uit de Zaanstreek gaan dit ook doen. Een bevriende motorclub uit Akersloot heeft een flink bedrag ingezameld en gaat inkopen doen bij de Sligro.

Oud collega’s van mij bij de Rabobank zitten ook niet stil we kunnen aardappelen ophalen en ook nog andere producten.

Verkade Zaandam deelt ruimhartig koek uit aan organisaties die hulp bieden aan de bevolking in de Oekraïne. We konden dit delen met de mensen die het vanuit Polen naar de Oekraïne brengen. Deze mensen kent Willem Twijnstra goed, donderdag kwam een truck laden om het naar Polen te brengen.

Hier de link naar foto's.

Een vrijwilliger van Stichting Promotie woonachting in  Den Helder weet allerlei mensen te inspireren om te geven. Den Helder doet goed mee!

Maandag komt een reporter van Rodi Media op bezoek lokaal zal er dan aandacht geschonken worden aan ons werk. 

Maandag kunnen we bij Budget Food in Middenmeer drie pallets babyvoeding ophalen.

Bij het Han Fortman college kunnen we maandag honderden hygiëne pakketten ophalen resultaat van een spontane inzamelingsactie.

Er komen volgende week twee trucks laden in Broek op Langedijk wanneer precies is nu nog niet duidelijk.

Dit is een zo goed mogelijke omschrijving van de gebeurtenissen waar we mee in contact kwamen de afgelopen week. Het zal niet helemaal volledig zijn.

De 4.200 pakketten die we gaan maken i.v.m. de paasviering gaan naar dezelfde doelgroep als altijd. Het armste deel van de bevolking in Roemenië dus. De organisatie is op stoom de inpakdagen zijn 31 maart en 1 april. 

  



  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten