zondag 3 april 2022

Weekbericht 13/22

Dinsdag 29 maart begonnen we met de voorbereidingen van de pakketten actie. Onze opslag stond nog behoorlijk vol met bestaande voorraad, gelukkig mochten we tijdelijk gebruik maken van het pand van de buren om daar deze voorraad op te slaan. Het overplaatsen was nog in volle gang toen de eerste truck met levensmiddelen van de Spar uit Waalwijk binnenkwam. Kort daarna kwam de Dozenhal uit Ermelo met de lege dozen en kwam de tweede truck van de Spar de rest brengen. De timing klopte perfect, Jan Valk had weer uitgedacht waar de spullen het beste konden staan etc.. Aan het eind van de dag was alles in gereedheid voor de productie van 4.200 pakketten met vooral levensmiddelen. De inkopen voor de catering de komende dagen waren ook gereed net als de opstelling van de tijdelijke kantine.

Hier de link naar foto's.

Woensdag 30 maart nog even hier en daar bijstellen wat proefdraaien en nog wat ophaalklussen organiseren, het ging voorspoedig.

Donderdag 31 maart, toch altijd een beetje spannend, hoeveel mensen komen er en wat staat ons te wachten zo’n dag. Ondanks de kou met zelfs de sneeuwval kwamen er tussen de 90 en 100 mensen enthousiast meewerken. De organisatie klopte, de vrijwilligers hielpen allemaal goed mee en aan het einde van de dag waren er 2.600 pakketten gemaakt. 

Hier de link naar foto's.


Vrijdag 1 april kwamen er iets minder mensen, ongeveer 70 schatten we. Er kwam een Roemeense truck laden met bestemming Botosani. We moesten een beetje improviseren om alles goed te laten verlopen, vanwege de kou achter gesloten deuren. Prima gelukt, om 12 uur vertrok de truck met 15 pallets pakketten (600 dozen), 4 ton wortelen veel kleding en nog wat meubels naar Botosani. De wortelen hebben we gekregen van de Fa. Hiemstra uit Middenmeer, deze gaan grotendeels naar steden in de Oekraïne. De laatste pakketten liepen om 12:30 u van de band. De lunch was nog uitgebreider dan normaal, dit vanwege de heerlijke snacks die we kregen van onze overburen, Hekos.nl. De inpakkers gingen na de lunch naar huis de opruimploeg ging nog even door om 15 uur was de klus klaar,  --

                      - Iedereen bedank voor de medewerking! -

Hier de link naar foto's.

De komende twee weken gaan de pakketten naar onze depots in Roemenië van waaruit distributie naar mensen die dit het meest nodig hebben zal plaatsvinden. Het is helaas een beetje eentonig verhaal maar door de gierende inflatie daalt de beperkte koopkracht van de mensen daar steeds verder. De mensen die het toch al niet breed hadden komen nog meer in de knel. De vraag om hulp groeit hard helaas.

Bij Cristi is Botosani is de truck die we vrijdag 23 maart geladen hadden in Broek op Langedijk daar op dinsdag 28 maart gelost. In deze truck zat vooral veel voedsel en dat van heel erg goede kwaliteit. Via allerlei voedselacties hadden deze basis levensmiddelen gekregen. Het overladen in busjes van Roemeense organisaties die het de Oekraïne inbrengen begon direct. Het is werkelijk ongelofelijk hoeveel mensen deze ritten aandurven, de verste ging dit keer naar Charkov, een rit van bijna 1.000 kilometer (enkele reis). De foto’s geven een indruk van hoe dit gaat. Cristi vertelde dat de instroom van vluchtelingen sterk is afgenomen en dat er weinig achterblijven in de regio daar, de meeste reizen verder.

Hier de link naar foto's.

Hier de link naar Google maps van deze route

Van Max Veenstra ontving ik filmpjes hoe het daar toegaat met voedseldistributie, ook uit Charkov. Als de nieuwsberichten kloppen is de kans groot dat deze bizarre oorlog daar nu gaat oplaaien. 

Hier de link naar foto's.

In Breaza zijn ze maandag begonnen met de distributie van de voorraad daar. Het depot stond vol met de lading die er op vrijdag 25 maart is gelost.

Hier de link naar foto's.

Toth Attila uit Peris stuurde weer een heleboel foto's met een bedankje met de toelichting dat voedsel nu zo belangrijk is. Ook een bedankje voor de bananen die Henk Muller gegeven heeft na zijn inkoop bij een bananenrijperij. De foto's van Attila laten wel de mensen goed zien maar helaas niet van hoe ze wonen.

Hier de link naar foto's.

Vandaag ontving ik foto's van de herbouw van de verbrande huizen in Apalina, de verwachting is dat het volgende week klaar is. De mensen hebben uit verschillende bronnen, waaronder de gemeente hulp gekregen in de vorm van bouwmateriaal. Met veel zelfwerkzaamheid is het herstel nu bijna klaar. Toth Attila heeft zich er flink voor ingezet om dit te regelen(!).

Hier de link naar de foto's.

Op woensdag 30 maart is de truck die we vrijdag 23 maart hadden geladen aangekomen in Marghita. De pootaardappelen zijn dus op de bestemming net als de hulpgoederen. Attila heeft direct een transport naar Reghina in Ticau georganiseerd van de door ons gebrachte goederen en aardappelen en groenten van de boerderij. Zelfs verse radijs uit de kas zag ik.

Mooi om te zien hoe goed dit functioneert.

Hier de link naar foto's van het lossen op de boerderij en het transport naar Reghina.

Hier de link naar foto's van Reghina.

Henk Muller blijft in actie, via het depot in Breaza heeft hij weer de nodige
goederen gekregen om uit te delen. Henk staat midden tussen de mensen die hulp nodig hebben. De foto's met een toelichting geven een aardige inkijkje wat er allemaal gebeurt in dorpen met een grote Roma populatie. In het dorpje Band komt dankzij de inzet van o.a Henk en de plaatselijke Pastor Marin een hekwerk om de Roma begraafplaats. Stichting Promotie kon hier dankzij sponsors ook aan bijdragen. 

Hier de link naar foto's, met toelichting van Henk.

Het is de bedoeling om volgende week twee trailers te laden. De datum waarop dit kan staat nog niet vast, zoals ik al eerder schreef is het moeilijker dan een maand geleden om een truck te vinden voor een transport naar Roemenië. De harde kern van onze vrijwilligers moeten de laatste maanden de de handen flink uit de mouwen steken. De omstandigheden maken het noodzakelijk en al de mensen die we er mee helpen zijn er dankbaar voor. 


  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten