zondag 8 mei 2022

Weekbericht 18/22

Nog steeds is er geen einde gekomen aan het oorlogsgeweld in de Oekraïne. Het is haast niet te bevatten wat daar allemaal gebeurt, het lijkt erop dat voor de dictator Vladimir Poetin mensenlevens niets waard zijn. 

Al vanaf de start van deze donkere periode sturen we zoveel als we kunnen hulpgoederen ten behoeve van de slachtoffers hiervan, vooral in de vorm van levensmiddelen. Met zijn depot is Cristi uit Botosani belangrijke schakel bij deze vorm van hulpverlening. De afgelopen dagen is hij zelf met een hulptransport de Oekraïne in geweest, hij heeft er foto’s van gemaakt en een toelichting erbij geschreven. Een groot probleem begint de schaarste aan dieselolie te worden. Door alle vernielingen van depots en raffinaderijen zijn er tekorten, vanuit Roemenië brengen tankauto’s dieselolie het land in. Dankzij een gift uit Amerika heeft Cristi levensmiddelen kunnen kopen bij een groothandel in Botosani, dit tegen inkoopsprijs. 

Hier de link naar foto's.

Hier de link naar foto's van de ingekochte voorraad.

Attila heeft een truck met aardappelen, wortelen en uien verzonden naar Halmeu, van waaruit het naar verschikkende plaatsen de Oekraine in gebracht gaat worden. Het is project dat Max Veenstra/ stichting HRIF ondersteunt. Voor de volgende twee truck ladingen, ieder met 14 ton aardappelen, 4 ton wortelen en 4 ton uien ten behoeve van de hulptransporten van Cristi en Ronald Wolthuis, is Attila nog bezig met inkopen op de groothandelsmarkt in Oradea. 

Hier de link naar foto's.

Attila tussen het koolzaad op de boerderij in Marghita,
het staat er goed bij.

De link naar nog een paar foto's van Attila.

De truck die we woensdag 4 mei in Broek op Langedijk geladen hebben heeft op vrijdag 6 mei eerst in Marghita een deel gelost en daarna de rest in Breaza. Maandag begint de verdeling. De vele pallets met afbakbroodjes komen goed van pas verwacht ik, op verschillende plekken zijn mogelijkheden om ze te bakken en daarna te verdelen. Bijvoorbeeld in de oven van Viorel in Deaj. De aardappelen en uien van St. Manna zullen ook gretig aftrek vinden.

Hier de link naar foto's van het laden.

Een paar foto's van het lossen in Breaza.

Henk Muller is na het herstel van zijn longontsteking weer enthousiast aan het werk gegaan. In het dorpje Band wil hij graag iets doen om de door stortregens ondergelopen hutjes weer bewoonbaar te maken. Dankzij onze sponsors kunnen we hem daarmee helpen. Er zou nog veel meer moeten gebeuren in deze gemeenschap, Henk bruist van de ideeën. De activiteiten van Henk brengen iets op gang, het stemt de mensen tot nadenken en geven hoop op een betere toekomst. 

Hier de link naar foto's.



Inci en Domien uit Salard hebben een verslag geschreven over het uitdelen van de pakketten.

Hier de link naar dit verslag.

Aanstaande woensdag gaan we laden voor Breaza, vooral ziekenhuisbedden.

Stichting Promotie heeft een bijzondere klus aangenomen die ons veel voedsel kan opleveren.

Samen met de stichting Zending over Grenzen uit Almere mogen we na afloop van een levensmiddelen beurs in de RAI de stands daar “leeghalen”. De verwachting is dat dit drie trailers met levensmiddelen gaat opleveren. Juist nu kunnen we dat erg goed gebruiken.

Op 1 juni begint dit event om 14:30 u met het uitdelen van flyers aan de standhouders en vanaf 17:00 u tot 21:00 u gaan we dan in teams beginnen met verzamelen en de vrachtwagens laden.

In totaal hebben we ongeveer 60 vrijwilligers nodig die dag. Later in de week is er uitzoekwerk in Broek op Langedijk.

Zou jij ons ook willen helpen op woensdag 1 juni of later in die week? Zo ja reageer dan even op dit bericht. We zorgen dan dat je meer gedetailleerde informatie ontvangt. Het is voor ons de eerste keer dat we dit doen, de mensen van Zending over Grenzen met ervaring zijn er allemaal enthousiast over. Het is een bijzondere belevenis met een mooie opbrengst voor het goede doel.

Aanmelden kan bij een Jan Valk, Rob Booden, Maarten Koel en via een e-mail aan 

stichtingpromotie@gmail.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten