zondag 22 mei 2022

Weekbericht 19 en 20/22

Vorige week geen update, nu een samenvatting van twee weken over waar we in Broek op Langedijk mee bezig zijn geweest en wat er met de door ons gebrachte hulpgoederen in Roemenië en de Oekraïne is gebeurd.  

Op woensdag 11 mei is er een truck geladen in Broek op Langedijk en deze is gelost in Breaza op vrijdag 13 mei. Het is vlot verlopen en de lading is verdeeld onder verschillende lokale hulpverleners in de wijde omgeving van Breaza. Imola heeft haar blog bijgewerkt dit geeft daar een goede indruk van. Elena, sociaal werker uit Urmenis, schrijft o.a. over het ontzettend lage inkomen van veel mensen. Een uitkering van € 30 ,- per maand en wat kinderbijslag, haast niet voor te stellen. Daarnaast soms nog een beetje inkomen als dagloner, dit vaak in de vorm van voedsel. Heel veel mensen moeten het er anno 2022 mee doen.

fazakasimola-csaba.blogspot.com

Hier de link naar foto's.

Op dinsdag 12 mei is een truck met aardappelen, wortelen en uien vanaf de boerderij in Marghita aangekomen in Botosani. Het is vrijwel direct overgeladen in een hele serie busjes uit de Oekraïne en uit Roemenië en daarmee weggebracht de Oekraïne in zelfs tot Charkov. In het bijgaande fotoalbum geeft een goed beeld hoe dit gaat. Heel nodig en nuttig dat we op deze manier hieraan kunnen bijdragen. 

Hier de link naar foto's.

Hier de link naar Google maps.

De link naar foto's van andere acties.

Toth Attila uit Peris stuurde van de activiteiten daar. Zaterdag 21 mei was er een druk bezochte yard sale. De opbrengst is voor het kindertehuis, we konden wat geschikte spullen sturen hiervoor. Het was ook tijd voor wat ontspanning, kun je zien op de foto’s.

Hier de link naar foto's.

Reghina uit Ticau heeft ook niet stilgezeten, ook zij gaat stug door met haar hulpverlening.

Hier de link naar foto's.

Leven op het vuil sorteercentrum van Tirgu Mures.
 Alle foto’s en verhalen samenvatten, gemaakt door Henk Muller, van twee weken is haast niet te doen. Een poging, op de foto’s is te zien dat in het dorpje Band door Henk een opruimactie is georganiseerd, geweldig gedaan. In hetzelfde dorp zijn ze druk met huisjes opknappen die waterschade hadden opgelopen. Ook foto’s van een schoonmaakactie in Deaj, mooi om te zien. Een groep mensen uit Nederland heeft in Band een mortuarium gebouwd, dit op het kerkhof waar kortgeleden een hek geplaatst is. Het huis voor de familie die door brand zijn getroffen is heel mooi geworden. De groenten en aardappelen van zaden en poters uit Nederland groeien goed. 

Hier de link naar foto's.

Viorel is druk aan het bakken geweest, de afbakbroodjes waren een succes. Mooi om te zien ook dat dat de kinderen weer een maaltijd hebben gekregen in het schooltje dankzij Viorel en zijn team. De inzet van deze mensen is ontzettend belangrijk om het leven in deze dorpen een beetje leefbaar te houden.

Hier de link naar foto's.

Ronald Wolthuis en zijn team van St. Phoneo zijn druk met voedseltransporten vanuit Roemenië de Oekraïne in. Vanaf de boerderij in Marghita zijn er door Ronald en zijn team aardappelen en uien o.a. naar Ternopol gebracht. De week daarvoor waren ze o.a. in Odesa.

Hier de link naar foto's.

Op dinsdag 17 mei konden we onze voorraad etenswaren aanvullen, juist nu heel belangrijk. Woensdag 18 mei hebben we in Broek op Langedijk een Roemeense truck kunnen laden met hele mooie spullen vooral ook etenswaren die voor een belangrijk deel de Oekraïne in zullen gebracht worden. Dit was alweer de 25e truck met hele nuttige en waardevolle hulpgoederen dit jaar. We konden in Dokkum bij Content b.v. 14 pallets gordijnstof ophalen. Deze gaan naar een aantal naaiateliers in Roemenië, een ander deel gaat via St. HRIF uit Weesp naar een naaiatelier in Irak. Verder waren er de normale ophaalklussen. 

Hier de link naar foto's.

Aanstaande maandag vertrekt de derde door St. HRIF bestelde truck met aardappelen en uien vanaf de boerderij in Marghita weer naar Halmeu. Mooi dat we in dit samenwerkingsverband dit kunnen realiseren. De organisatie hiervan door Attila de manager van de boerderij is perfect.

Het is nog een beetje spannend of er genoeg vrijwilligers komen helpen bij het “leeghalen” van de RAI op 1 juni en met het sorteren de dagen erna. Lees nog even de oproep in het vorige bericht. Degene die zich hebben aangemeld ontvang in de loop van de week een e-mail met meer uitleg. Zijn er vragen of opmerkingen bellen is sneller, mijn nummer is: 0628941795.

Woensdag 25 mei gaan we laden voor de bestemming Breaza. Verder gaan we voorbereidingen treffen voor de voedsel ophaalacties in Amsterdam op 1 juni.

De komende week staat ons nog een verrassing te wachten, daarover meer in de volgende update. 

 Geen opmerkingen:

Een reactie posten