zondag 1 mei 2022

Weekbericht 17/22

De afgelopen week is er geen vrachtwagen geladen in Broek op Langedijk. Wel is donderdag onze voorraad aangevuld met een mooie partij voedsel en hebben we van Stichting Manna de toezegging gekregen dat we een partij aardappelen en uien kunnen ophalen. Aanstaande woensdag gaan we dus weer laden, de truck gaat naar Breaza en maakt eerst een tussenstop in Marghita.

De verschrikkelijke oorlog in de Oekraïne is nog steeds vol aan de gang en niemand kan voorspellen wanneer en hoe hier een einde aankomt. Het aantal slachtoffers loopt in de duizenden en van miljoenen mensen staat het leven volledig op z’n kop. 

Samen met een aantal van onze contactpersonen in Roemenië lukt het ons om op behoorlijke schaal hulp bieden aan de vluchtelingen uit de Oekraïne en de vele duizenden ontheemden in de Oekraïne. 

Vanuit het depot in Botosani is het een komen en gaan van busjes die goederen komen ophalen om de Oekraïne in te brengen. Cristi heeft er weer foto’s van gezonden. Het is indrukwekkend en de beelden zijn soms schokkend.

Hier de link naar foto's.

Ronald Wolthuis van St. Phoneo heeft de partij aardappelen en wortelen uit Marghita samen met andere hulpgoederen weggebracht naar Ternopil. In het fotoalbum hiervan is daar meer over te lezen. Ronald vertelde mij dat hij minder busjes en vrachtwagens met hulpgoederen ziet onderweg. Dit is een slecht teken voor de mensen in de Oekraïne. De komende week wil hij nog verder richting de frontlinie hulpgoederen wegbrengen. In korte tijd heeft hij met veel mensen contact gemaakt en met eigen ogen gezien waar hulp nodig is. De ondersteuning die hij van stichting GAiN ontvangt is belangrijk voor Ronald en zijn mensen.

Hier de link naar foto's.

Het door Attila georganiseerde aardappelen, uien en wortelen project, krijgt een vervolg. De volgende vracht gaat aanstaande woensdag vanaf de boerderij weer naar het door Max Veenstra gesteunde hulpproject t.b.v. de Oekraïne in Hameu nabij Satu Mare. Attila heeft ook weer een trucklading kunnen regelen voor Ronald Wolthuis, in de loop van de week gaat deze naar Ronald zijn depot in Iacobești. Dit is vlakbij de grenspost Roemenië/Oekraïne  Siret. Nog een trucklading gaat naar het depot van Cristi in Botosani ook vlakbij Siret. In totaal 42 ton aardappelen, 12 ton wortelen en 12 ton uien, sponsors heel hartelijk bedankt dat jullie dit mogelijk maken, dit helpt echt. 

Max Veenstra stuurde een serie foto’s van een door hem samen met zijn lokale partners georganiseerde voedselactie in de stad Charkov. Een stad die al vaker onder vuur heeft gelegen. Charkov of Charkiv is de op een na grootste stad van Oekraïne. De stad bevindt zich in het noordoosten van het land en heeft circa 1,4 miljoen inwoners. De stad is een van de belangrijkste culturele, industriële en universitaire centra van het land. Zaterdag in het journaal was te zien dat er weer raketten in een woonwijk terecht waren gekomen. Ook van mensen in lange rijen bij een uitdeelpunt van voedsel.

Hier de link naar foto's.

De beelden en verhalen tonen duidelijk aan dat we mogen niet verslappen en voedsel moeten blijven sturen zodat onze mensen ter plaatse door kunnen gaan met het bieden van hulp.. Het is gewoon heel erg nodig.

Reghina stuurde ook wat foto’s van haar werk met kinderen.

Hier de link naar foto's.

Toth Attila uit Peris heeft weer een nieuwe jongen in zijn opvang gekregen. Uit de Oekraïne woont er nu weer een andere familie. 

Hier de link naar foto's.

Henk Muller is vorige week zaterdag met een longontsteking opgenomen in een ziekenhuis, inmiddels is hij weer thuis maar moet nog wel aansterken. Viorel uit Deaj heeft intussen niet stil gezeten. Henk heeft geholpen met het sturen van de door Viorel gemaakte foto’s. Het bakken van brood van de door ons gestuurde broodmix gaat nog steeds door. We hebben op dit moment geen broodmix maar wel een flinke partij afbakbroodjes woensdag gaan we deze laden en een deel gaat naar Deaj. 

Hier de link naar foto's.

Imola uit Breaza heeft een nieuwe bericht op haar blog geplaatst.

fazakasimola-csaba.blogspot.com/

Woensdag gaan we dus een truck laden en er zijn ophaalklussen. Voedsel is en blijft op dit moment het belangrijkste, heeft iemand een tip of een idee kom er mee voor de dag.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten