zondag 4 september 2022

Weekbericht 35/22

Cristi uit Botosani schiet aardig op met het het herstel van de brandschade van het internaat in aanbouw. Een bewonderenswaardige energie van hem en zijn team, ik heb er respect voor. 

Alweer een tijdje geleden was ik met Nico en Cristi in de Oekraïne en hebben daar een ontmoeting gehad met Igor een pastor van de Pinkster gemeente. Igor en zijn team voorzien ongeveer 2.000 vluchtelingen dagelijks van een maaltijd. Hij stuurde er wat foto's van, vooral omdat ik er zelf heb tussen gestaan verbaas ik mij er over hoe ze dit voor elkaar krijgen. Het voelt haast als een verplichting om deze mensen te blijven helpen, gelukkig hebben we een goede partner hiervoor in de persoon van Cristi.  De foto's zijn ook gemaakt verder het land in tot in de Donbas regio, dicht bij de plaatsen waar deze oorlog om onbegrijpelijke redenen nog steeds volop voortduurt. Het is een beetje jammer dat Igor meer een doener is dan een verhalenschrijver.(zie weekbericht 29).

Hier de link naar foto's van Cristi en Igor 

Woensdag 31 augustus is weer een mooie vracht hulpgoederen geladen met bestemming Botosani. We hadden te kampen met een lichte onderbezetting maar desondanks liep alles weer op rolletjes. 

Hier de link naar foto's van het laden.

Toth Attila stuurde een paar foto's van een jongen uit de Oekraine die via de Roemeense kinderbescherming bij hem terecht is gekomen. Het achtergrand verhaal ken ik helaas niet.

Hier de link naar foto's.

Reghina uit Ticau stuurde ook foto's van haar werk, altijd mooi om te zien.

Hier de link naar haar foto's.

Over haar werk schreef Gerrit van der Starre van stichting Emeth een nieuwsbrief.

Hier de link naar deze nieuwsbrief.

De oprichter van Stichting Promotie Jan Valk organiseert zoals bij veel motorrijders bekend prachtige toertochten. Voor een meerdaagse toertocht in de Dolomieten heeft hij onze Roemeense hulpverleners Csaba en Imola en hun vrienden Csaba en Melinda als gasten van hem uitgenodigd. Dit als compensatie voor de gastvrijheid waarvan wij altijd gebruik maken als we in Breaza zijn. Het leek mij een goed idee hen vanuit Breaza te vergezellen en samen naar de Dolomieten te gaan. Mijn motor is per truck naar Breaza gebracht en zelf ben met een vlucht van Wizzair van Eindhoven naar Cluj Napoca daar te terecht gekomen. 

Vrijdag 3 september was daardoor een mooie gelegenheid om een dagje met Csaba en Imola op te trekken. Het is ongelofelijk hoeveel mensen hen bellen met vragen om hulp. Goed dat er aan veel verzoeken gehoor kan worden gegeven. We brachten samen een aanhangwagen vol met goederen naar Elena in het dorp Urmenis. Elena is sociaal werker in deze gemeente, ze is blij dat ze hiermee mensen kan helpen. Ze vertelde bijvoorbeeld dat mensen hun kinderen niet naar de kleuterschool sturen omdat ze geen fatsoenlijke kleding hebben. Op de kleuterschool krijgen de kinderen een maaltijd echter niet nadat aan een enorme berg formaliteiten is voldaan. Als je ouders dan analfabeet zijn en het maar laten zitten krijg je als kind dus niets. Elena doet wat ze kan maar gemakkelijk is het niet. Een ernstig geval is een vader en een moeder met twee kleine kinderen in een oude caravan, absoluut ongeschikt om met z'n allen in te wonen. De vader is herder en de moeder is geestelijk onvolwassen. Voor het voedsel zijn ze afhankelijk van de buren en vooral van Elena. De burgemeester wil een stukje grond beschikbaar stellen om een huisje voor hen te bouwen. Dit in erfpacht met een duur van 90 jaar. De vader van de man woont hier ook. Een klein eenvoudig huisje kost ongeveer € 5.000,- verwacht Elena en Csaba. We gaan overleggen hoe we hier in iets kunnen betekenen.

Hier de link naar foto's.

Zaterdag reden we naar onze eerste stop de boerderij in Marghita. Dit ging helemaal goed langs een prachtige route bereikten we de boerderij daar. Attila de manager van de boerderij had veel te vertellen over het reilen en zeilen op deze prachtige boerderij. Met de hele groep inclusief Attila en zijn vrouw Marika hadden we een heel gezellige avond in een plaatselijk restaurant. 

Zondag gaan we verder naar Maribor in Slovenië en maandag komt we gelijk met de andere vooral Nederlandse motorrijders aan in Wolkenstein.

Van Virorel uit Deaj ontvingen we weer een bericht over de activiteiten daar.

Hier de link naar de foto's, 

Zaterdag 10 september is een mooie dag om het prachtige dorp Westzaan te bezoeken. Er zijn daar allerlei activiteiten en de opbrengst hiervan gaat naar Stichting Promotie!

Hier de link naar hun website

Woensdag zijn er weer ophaalklussen. 
  Geen opmerkingen:

Een reactie posten