zondag 4 december 2022

Weekbericht 48/22

We zitten weer ouderwets in de eindejaar drukte. Dinsdagochtend hebben we de laatste 1.060 kerstpakketten geladen, dit samen met nog een flinke partij levensmiddelen. Er is een hele waardevolle en nuttige lading naar Breaza verzonden. Het laden met een klein groepje ging vlot, om 11:30 uur vertrok de chauffeur met zijn truck naar Roemenië. 

Hier de link naar foto's van het laden.

Afgelopen vrijdag is deze in Breaza gelost, het was er direct een komen en gaan van mensen die kerstpakketten e.o. levensmiddelen kwamen ophalen. Csaba en Imola hebben zelf een partij levensmiddelen weggebracht naar het verzorgingshuis in Deda. Dit soort tehuizen kampen met ernstige financiële problemen door de hoge energiekosten, de prijzen van voedsel en de gestegen loonkosten. Csaba en Imola hebben goede band met de mensen van dit tehuis, we helpen ze al vele jaren en ze zijn heel blij met onze hulp.

Hier de link naar foto's van deze activiteiten.

Woensdag waren er ophaalklussen en opruimwerk, met als resultaat dat er weer genoeg waardevolle en nuttige voorraad is voor de volgende transporten. Vrijdag kon op twee adressen in het midden van het land geladen worden, dit is nog een lange dag geworden voor Rob en Clement. 

Henk Muller is in Nederland en heeft ook het nodige naar Broek op Langedijk gebracht.

Hier de link naar foto’s, van Henk.

Vanuit Roemenië stuurde hij vlak voor vertrek een verzoek om hulp bij de bouw van een nieuw huisje. Het is ongelofelijk, in eerste instantie was het voor ons financieel niet haalbaar om ook deze mensen te helpen aan een warm en droog huisje. Gelukkig is daar dankzij trouwe sponsors  verandering in gekomen en konden we hier ook "groen licht" voor geven. 

Hier de link naar foto's en het verzoek van Henk.


De situatie in Oekraïne is aan het verslechteren vooral ook door de winterse omstandigheden en de nietsontziende wreedheden die plaatsvinden in deze oorlog. Aan het front sneuvelen aan beide kanten elke dag vele soldaten. In de loopgraven is het gevaarlijk, koud en nat, werkelijk onvoorstelbaar anno 2022. Miljoenen mensen zijn op de vlucht vooral naar andere plaatsen in Oekraïne, verder weg van de frontlinie. 

Vorige keer deelde ik een aantal beelden gemaakt door Ronald Wolthuis op weg naar Cherson. Dit album nu ook met die van de aankomst en het verdelen van de goederen. Ronald en zijn team zijn inmiddels weer in Reghin Roemenië.

Hier de link naar foto's.


Onze hulp via Cristi uit Botosani en Igor in de Oekraïne stagneert een beetje. De stuk gewaaide tent is nog niet vervangen door containers. De maaltijden worden nu zo goed en zo kwaad als dat gaat naar de verschillende opvanglocaties gebracht. Sporthallen, scholen, bij mensen thuis. Het ophalen van de voorraad bij Cristi is lastiger geworden, de rijen wachtende aan de grens zijn nog langer geworden. Het duurde de laatste keer 16 uur om met een bestelbus hulpgoederen de grens over te komen. Belangrijke oorzaak het wegvallen van elektriciteit waardoor de computers niet meer werken. We hopen dat dit snel gaat verbeteren en ook het telefonische contact met Igor zich weer normaliseert.   

Hier de link naar foto’s van Igor uit de Oekraïne.

Hier de link met foto’s van de truck die op donderdag 29 november hebben geladen.

Maandag heeft deze truck de pakketten voor Pieter Nagel gelost op de boerderij daar is 1.700 kg aardappelen bijgeladen en daarna is er bij Reghina in Ticau gelost.

Hier de link naar foto's.

Een tijdje geleden schreef ik over mensen die in een dorpje nabij Urmenis kwamen wonen in een leegstaand huisje. Onderstaand nog een keer dit bericht. Csaba uit Breaza kon het bouwteam weer inschakelen om ook deze klus te klaren. Wij konden ook hier ja tegen zeggen dankzij trouwe sponsors (!). Het leven van deze mensen krijgt zo een stapje in de goede richting. De volgende stap is een oogoperatie voor de man die blind is (verwaarloosde staar?). 

Elena Urmenis 39/22

Foto’s van de aanvraag

Foto’s van de uitvoering.

Er komt ook nog een eco toilet in de tuin. 

Hier de link naar foto's.

Elena "onze sociaal werker" uit Urmenis deelde foto’s en stuurde een bedankje over het ontbijt project daar. Ze is blij en dankbaar dat ze dit kan doen. Het Rode Kruis is in het welvarende Nederland ontbijtpakketten aan het uitdelen! Hoe nodig zou dit dan zijn in arm land als Roemenië?

Hier de link naar foto's.

Via Imola kreeg ik foto's van het badproject van Mucui Joszef in Tirgu Mures. Behalve eten krijgen ze nu ook een douche en schone kleren. 

Hier de link naar foto's.



Viorel en Elena hebben ook weer hard gewerkt een maaltijd verstrekt aan aan dakloze mensen in Tirgu Mures. En hulp aan de mensen om hen heen. Heel mooi dat we kunnen helpen om dit mogelijk te maken. 

Hier de link naar foto's.


Vanaf maandag t/m vrijdag ben ik samen met Nico en Gerrit op reis in Roemenië, we gaan naar Marghita en Breaza. 

De week daarna gaan we twee trailers laden er gaat er een naar Botosani en de andere naar Breaza. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten