zondag 24 mei 2020

Weekbericht 22 / mei 2020

Maandag begonnen we  met ophaalklussen en het lossen van de trailer met 22 ton aardappelen.  De vrijdag daarvoor hadden we deze bij de familie Herweijer in zakken gedaan (zie het vorige blog). Via stichting Manna kregen we een partij witte kool uit Andijk en konden we uien ophalen in Alkmaar. Max Veenstra van Hrif uit Weesp belde of we interesse hadden in een partij wraps/tortilla’s.  Dus ’s middags nog even naar Weesp om 17 pallets met dit voedzame spul op te halen. Uit een andere samenwerkingsverband kwamen 5 pallets met bak en braad olie beschikbaar, ook heel goed bruikbaar. Uit België kwam er nog een partijtje koek binnen. Aan het einde van de dag stond onze opslag weer aardig vol met gelukkig vooral ook veel voedsel.

Op dinsdag keurig op tijd kwam de eerste Roemeense truck laden voor de bestemming Marghita. Het laden ging vlot en al snel was de truck onderweg naar Roemenië.


Reghina uit Ticau stuurde ons een lijstje met spullen die ze zou kunnen gebruiken, voedsel, meubels, een koelkast en ook paracetamol. Stichting Emeth uit Heiloo die het project van Reghina al jarenlang steunt, kon nog even snel een grote doos vol regelen.

Op woensdag kwam de tweede Roemeense truck laden, behalve voor Breaza hebben we ook geladen voor een project in Gherla, dat steun krijgt van Hrif uit Weesp. Op woensdag ging er dus weer een mooie lading onderweg naar Roemenië.


Dat we deze week twee trucks met vooral voedsel, naar Roemenië konden sturen is, onder de huidige omstandigheden natuurlijk fantastisch. Iedereen die hier aan heeft bijgedragen en meegewerkt nog een keer heel hartelijk bedankt.

Op donderdag is de truck in Marghita gelost. Vrijdagochtend kwam Reghina met een kleine gehuurde vrachtwagen uit Ticau en vertrok heel blij met een volle vracht weer uit Marghita.


In Roemenië mogen weer kerkdiensten gehouden worden in de openlucht, Paul uit Getz is druk met de voorbereiding hiervoor.


Vrijdagochtend kwam de 2e truck aan in Breaza, hier werden de goederen met bestemming Gherla overgeladen in een kleinere truck en zijn daar ook nog dezelfde dag gelost. Het lossen ging in een recordtijd volgens Csaba. Toth Attila uit Reghin kwam direct ophalen en is ook meteen met het verdelen begonnen.

De sociale werker uit het nabijgelegen dorp Filpişu Mare kwam ook direct met een bestelwagen. In dit dorp is een groep uit Hazerswoude al jarenlang actief, ze steunen daar de gemeenschapsruimte annex school en een kindertehuis. Over het kindertehuis staat op You Tube een filmpje die goed in beeld brengt waarom kinderopvang zo belangrijk is. Csaba en Imola hebben het contact met deze organisatie via de sociale werkster van het dorp vernieuwd.


Csaba heeft ook direct een bus vol naar Elena in Urmenis gebracht. Elena doet wat ze kan om de mensen in haar dorp te helpen aan voedsel. Ook hier krijgen kinderen op school eten, nu de scholen dicht zijn moet er thuis eten op tafel staan. Helaas is dit lang niet overal het geval. Samen met Nelu haar man maakt ze elke dag een sandwich met iets extra en brengt dit naar deze kinderen. Als er meer sociale werkers in Roemenië zouden zijn van het kaliber Elena, zo het een groot verschil maken voor mensen die hulp nodig hebben. De meeste van hen vatten hun taak totaal anders op en zijn echte bureaucraten.  


In Breaza gaat het goed met de nieuwe kinderen die daar tijdelijk of voor langere tijd opgevangen zijn. Dit om uit hun moeilijke thuissituatie te komen. Imola heeft hierover een bericht geschreven op haar blog.


Henk Muller gaat maar door en doet van alles om de mensen in zijn omgeving te helpen. De foto’s die ik ontving en zijn toelichting daarbij heb ik weer in een fotoboek gedaan. De tekst staat niet altijd bij het juiste plaatje maar het geeft wel een goed beeld van wat zich in de omgeving van Deaj afspeelt.


Van Pieter Nagel ontving ik ook foto’s van het uitdelen van de paaspakketten in en rond Minis. Net als overal waren ze er heel blij mee.


Vrijdag hebben we door de bemiddeling van Jac. Smit van stichting Manna in Dirkshorn 22.000 kg aardappelen geladen voor Roemenië. Kuub kisten met aardappelen naar Roemenië brengen is niet zo slim. Jack Wagenaar van de Woudmeerweg gaat ze daarom voor ons in zakken doen en op pallets zetten. Jack heeft daar enorme sorteermachines voor, een mooi gezicht hoe dit gaat, maandag kunnen we de aardappelen daar weer ophalen.


Van alle kanten hoor ik vanuit Roemenië niets anders dat aardappelen heel belangrijk zijn als basisvoedsel en de aardappelen uit Nederland heerlijk smaken, mooi dat we het zo kunnen regelen.

We hopen dat we ons assortiment aan voedsel voor de komende transporten nog iets kunnen uitbreiden. In ieder geval gaan we dinsdag een trailer laden met bestemming Botosani en woensdag nog een trailer voor Breaza.Geen opmerkingen:

Een reactie posten