zondag 3 mei 2020

Weekbericht 19 / mei 2020

Woensdag konden we een trailer laden met aardappelen, uien en nog een hele partij ander voedsel. De aardappelen en uien kwamen via St. Manna en ook Jac. Wagenaar uit Oudkarspel heeft ons geholpen met 4 ton consumptieaardappelen van een prima kwaliteit. Het laden ging vlot en aanstaande maandag komt hij aan in Breaza, het is een mooie vracht geworden. In Breaza zijn ze vol verwachting en het verdelen zal vlot gaan, onze contacten daar willen graag de mensen in problemen helpen. 

Csaba en Imola vergeten de ouderen niet in hun omgeving, een aantal kinderen uit de opvang zijn nu op hun thuisadres, waarschijnlijk duurt dit niet lang meer.

Toth Attila uit Reghin doet ook zijn best hij heeft 130 voedselpakketten weten te maken voor de mensen in zijn omgeving. Ook hij wil graag de aardappelen en uien uitdelen. Er rammelen steeds meer mensen aan zijn poort.

Henk Muller gaat ook door met zijn werk in Deaj en omgeving, ook van hem ontving ik weer foto’s met een toelichting.

Cristi uit Botosani is woensdag weer verder gegaan met uitdelen van de pakketten en andere spullen die hij gekregen heeft van ondernemingen in en rond Botosani. Hij mag niet meer uitdelen bij de poort van Casa Ioana wegbrengen mag wel.
De aanvoer van overige hulpgoederen staat op een laag pitje donderdag hebben Haye en Arjan nog wel wat schoolmeubelen opgehaald bij het Dalton College.

Vrijdag was voor ons een bijzondere dag, we zijn in contact gekomen met Rik en Sonja Herweijer-Bon van de boerderij De Peppelheem uit Middenmeer. Op dit bedrijf telen ze o.a. aardappelen waar ze zelf friet van maken en geschilde aardappelen voor levering aan de horeca. Een mooi concept om waarde toe te voegen aan je product, onder de huidige omstandigheden pakt het echter niet goed uit. Ze zitten net als vele andere boeren met een voorraad aardappelen waarvoor geen markt is. Op onze vraag mogen wij een deel naar Roemenië brengen om daar de honger te stillen van mensen waar wij ons om bekommeren (?) was het antwoord ja dat is goed. Dan komt de vraag hoeveel, is een trailer vol ongeveer 20 ton mogelijk? Ja dat is goed. Zullen wij dan helpen met opzakken? Siem en ik en later Jan gingen vrijdag dus naar Middenmeer een vracht aardappelen transport klaar maken. Eerst een kop koffie en kennismaken en daarna aan de slag. Rik en Rob vertelde hoe het moest en hielden het proces aan de gang, de kuub kisten legen in een sorteermachine en Siem aan het eind hiervan de zakken vullen en Maarten op een pallet stapelen. ’s Middags kwam Jan Siem aflossen omdat die andere verplichtingen had.

Het was een mooie ervaring deze dag op De Peppelheem en we zijn blij dat we deze aardig mensen hebben leren kennen, we mogen nog een keer op herhaling komen van Rik.(!) We kregen nog een zak mee voor thuis gebruik, het zijn heerlijke kruimige aardappelen!

Maandag gaan we ze naar Langedijk brengen en woensdag komt er een Roemeense truck ze laden samen met uien van St. Manna en nog wat andere levensmiddelen. Het gaat naar Botosani waar Cristi zorgt voor verdeling in de omliggende dorpen.
Ook woensdag gaan we weer met een klein groepje aan de gang en dit alleen na telefonische afspraak.

Het is in mijn optiek goed dat we er ook nu zijn voor mensen in Roemenië die hulp nodig hebben. Door de omstandigheden worden dit er helaas steeds meer. Iedereen bedankt die dit mogelijk maakt!

1 opmerking: