zondag 15 november 2020

Weekbericht 47 / november 2020

Afgelopen dinsdag hebben we met een klein groepje weer een Roemeense truck geladen, dit voor de 49e keer dit jaar. Het ging allemaal soepel en om 12:30 u ging hij op weg naar Marghita. Donderdagmiddag is daar de helft gelost en daarna geladen met 10.000 kg aardappelen. Vrijdag is hij aangekomen bij Marien Kroon in Floresti. Het lossen was een behoorlijke klus, alleen voor de laatste vier pallets was een heftruck beschikbaar. Vertegenwoordigers van zes verschillende hulporganisaties kwamen de aardappelen ophalen. De reacties waren zeer positief, de vraag overtrof het aanbod, 15.000 kg was ook welkom geweest. Marien stuurt nog een verslag. De overige spullen gaan vooral in de kerstpakketten die Marien met zijn team gaat uitdelen. 

Hier de link naar foto's.

Hier de link naar de website van Marien

Op woensdag zijn we aan het opruimen en klaarzetten geweest van de goederen die we de komende week gaan laden. 

In Botosani waren weer volop activiteiten. Op het nieuwe stuk grond van Cristi is een enorme plaat beton gestort, een gift van een ondernemer uit Botosani. Op donderdag kwam er een truck uit Oostenrijk met goederen van een hulpverleningsorganisatie die gerelateerd is aan een Pinkstergemeente daar. Weer een paar voorbeelden van het belang van een goed netwerk.

Foto's van de betonplaat.

Foto's van het uitdelen Nederland Oostenrijk

Woensdag zijn erop de boerderij in Marghita opnieuw 22.000 kg aardappelen geladen samen met een partij wortelen en selderij. Donderdag is als eerste gelost bij John Fracker van de stichting Our Life Mission in een dorp nabij Bisitrita. Het tweede in Breaza bij Csaba en Imola en als laatste Deaj het dorp waar Henk Muller actief is.

Het is allemaal prima verlopen, de reacties zijn alleen maar positief. De kwaliteit van de aardappelen is uitstekend en de mensen die ze ontvangen zijn er heel blij mee. Het klinkt heel basic een zak aardappelen en dat is het ook. Er zijn vaak gezinnen met veel kinderen waar het aan van alles ontbreekt, een basis product als aardappelen is dan goed op z’n plek. 

Hier de link naar foto's.

Met Csaba uit Breaza gaat het weer een stuk beter, de blessure aan zijn been is bijna over. Hij kon nog niet echt helpen met lossen maar voorzichtig lopen lukt wel. Dat komt goed uit want het is druk om alles goed te regelen met de kinderen en de verdeling van de hulpgoederen. Het organiseren van de pakkettenactie doet vooral Imola, ze kan dit goed. Ze hebben ondertussen jarenlange ervaring met het verdelen van hulpgoederen en  een uitgebreid netwerk met mensen die de zwakkere in hun samenleving willen helpen.

Toth Attila stuurde foto’s van het verdelen van de aardappelen die hij uit Breaza heeft opgehaald.

Hier de link naar foto's.

Ook Reghina uit Ticau stuurde weer foto’s van haar mooie werk. Er zijn daar meer huisjes waterdicht te maken, er staan er nu nog zeven op de lijst. De dakplaten hiervoor gaan mee met het eerstvolgende transport naar Ticau en voor de kosten van het hout en het werk zoeken we een oplossing. Samen met stichting Emeth uit Heiloo zetten we hier onze schouders onder, ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed komt.

Hier de link naar foto's.

Hier de link naar de lijst.


Henk Muller is op dit moment nog in Nederland, de mensen in Deaj onder leiding van Florin zitten er niet stil. De aardappelen zijn ook daar zeer welkom.

Hier de link naar foto's.Voorgaande jaren om deze tijd waren we druk met het maken van kerstpakketten en het wegbrengen ervan. Soms zag ik er wel een beetje tegenop maar nu mis ik de drukte en het reizen, laten we hopen dat de problemen snel onder controle zijn. 

Onze kerstpakkettenactie verloopt nu totaal anders, het komt meer op de schouders van onze contactpersonen in Roemenië terecht. Hun inzet en daadkracht is geweldig. Het komt goed uit dat we veel goed bruikbare spullen kunnen versturen. 

We hebben er vertrouwen in dat het ondanks de lastige omstandigheden een mooie actie gaat worden en heel veel mensen ermee geholpen worden. Het aantal mensen dat in de problemen komt neemt hand over hand toe. Mooi dus dat we dankzij vrijwilligers, sponsors en onze contactpersonen ter plaatse iets kunnen betekenen voor deze mensen.

Er komt aanstaande dinsdag een truck laden met bestemming Breaza en Deaj. Op woensdag de volgende met bestemming Botosani. We moeten waakzaam blijven en oppassen voor de risico’s met het virus en blijven dus in kleine groepjes werken. Kom daarom niet zonder uitnodiging naar onze opslag.


1 opmerking:

  1. Ondanks deze moeilijke rommelige tijd kan ik een gevoel van respect dat mij bekruipt niet negeren , als ik het woord "samen" zou moeten omschrijven dan is wat jullie doen met jullie netwerk en alle mensen die elkaar dragen en helpen de juiste omschrijving van Samen ... Schouder aan schouder voor hen die missen en barre omstandigheden moeten trotseren van honger en ziekte en eenzaamheid ... Helpen vanuit een gevoel van liefde , een klein beetje licht brengen in een tijd die we ons nog lang zullen herinneren ... 💕

    BeantwoordenVerwijderen