zondag 1 november 2020

Weekbericht 45 / oktober 2020

We hebben de afgelopen week geen vrachtwagen geladen met bestemming Roemenië. Wel is er een mooie hoeveelheid goederen opgehaald.

Dinsdag waren we naar Brinkers in Enschede waar we 6 pallets met chocopasta hebben gekregen en daarna konden we 10 pallets conserven laden bij Baltussen in Driel. Prima spullen om te gebruiken voor de pakketten actie rond de kerstdagen in Roemenië.

Woensdag hebben we in Urk bij de kringloopwinkel Waypoint een partij gebruikte meubeltjes etc., kunnen ophalen en ook uit Schagen, Den Helder en Nieuwe Niedorp kwamen weer spullen binnen. In Wormer had een aardige mevrouw allerlei netjes uitgezochte kleding en etenswaren klaar staan, we mochten niet vertrekken voordat we “benzinegeld “ in ontvangst hadden genomen. In Amsterdam konden we nog een partij voedsel laden en ook via stichting Manna zijn er drie pallets met koekjes binnengekomen. Er staat dus weer een behoorlijke hoeveelheid goederen in de loods waaronder heel wat voedsel.

Hier de link naar een paar foto's.

Volgende week woensdag gaan we een truck laden met bestemming Minis. Pieter Nagel gaat dit daar verdelen, Pieter heeft daar al jarenlang een tafeltje dekje service voor ouderen en hulpbehoevenden. Deze mensen krijgen “normaal” als extra met Pasen en Kerstmis een pakket uit Nederland. Dit gaat Pieter met zijn team nu dus zelf samenstellen met de goederen die we brengen. Een truck lading vol is hiervoor teveel, de rest gaat naar andere hulpverleners en verschillende zorgcentra daar in de buurt. Er daar is armoede en vraag genoeg van mensen die in de verdrukking zijn gekomen.

Volgende week komt er een truck op de boerderij in Marghita die er ongeveer 22.000 kg aardappelen gaat laden met bestemming Botosani. Cristi daar krijgt meer en meer vraag naar dit voedzame product, hij kan het snel en goed verdelen via zijn contacten. De oogst van aardappelen op de boerderij in Marghita is heel goed, de prijzen zijn aan de lage kant. De lagere prijsvorming komt o.a. omdat meer en meer mensen geen werk hebben en er dus veel koopkracht verloren is gegaan. Zoals ik al eerder schreef stelt het sociale vangnet in Roemenië, zeker naar onze begrippen, niet veel voor. Geen werk is te weinig geld en geen geld is geen eten, voedselbanken zoals wij die kennen zijn er niet.

Hier de link naar een paar foto's van de boerderij.

Cristi is druk geweest met verdelen van de door ons gebrachte goederen en stuurde daar foto’s van, de hulpvraag neemt hand over hand toe. De pastors uit de hele regio weten hem te vinden en samen met hen bereikt hij heel veel mensen in nood. We zijn daarom benieuwd wat het effect is van het aardappelen transport dat op stapel staat. 

Hier de link naar foto's en een toelichting.

Het is de afgelopen week code rood geworden in Botosani, wat dit precies gaat inhouden is nu nog niet bekend, de scholen zijn er sinds vrijdag gesloten. De Baptistenkerk waar Cristi actief lid van is gaat 14 dagen dicht. Er zijn diensten geweest i.v.m. het overlijden van leden van deze kerk en die zijn ook bezocht zijn door iemand die naar het nu blijkt besmet is, wat de gevolgen hiervan zijn is nu nog niet duidelijk.

Toth Attila zijn foliekassen in Peris zijn na een goede oogst leeg en de ramen zitten nu in de bijgebouwen. Hij stuurde zaterdag een bericht met minder goed nieuws, na een paar dagen hoofdpijn en rugpijn is hij nu ook zijn smaak en reuk kwijt. In deze tijd is dan het eerste waar je aan denk corona. 

Hier de link naar zijn bericht.

Reghina uit Ticau kwam met een verrassend bericht, het huisje van Orb is waterdicht. Behalve het hout komen ook de dakplaten uit Roemenië. Verder is ze weer aan het koken en uitdelen geweest, een geweldige steun voor de mensen in haar omgeving.

Hier de link naar foto's met een toelichting.

Ze trekt de schoenen nog niet direct aan.

Imola uit Breaza heeft foto’s doorgezonden van John Fracker. Csaba hoeft geen operatie te ondergaan aan zijn gescheurde achillespees zo is gebleken. Maandag gaan ze opnieuw naar de kliniek voor een behandelplan. Hij heeft geen pijn en volgens Csaba valt het allemaal wel mee, ik hoop dat hij gelijk heeft.

De link naar foto's van John


We hebben regelmatig contact met onze mensen ter plaatse over hoe we de pakketten actie dit jaar gaan organiseren. Zonder uitzondering willen ze zich voor de volle 100% inzetten om deze actie te doen slagen, dit ondanks de lastige omstandigheden. Zelfs Elena uit Urmenis is hierop geen uitzondering, Nelu haar man en Paul haar zoon gaan extra hun handen uit de mouwen steken. We zijn blij met deze positieve opstelling en hebben daar veel respect voor. Volgende week zijn de plannen klaar en komt er duidelijkheid over hoe we het dit jaar gaan aanpakken.

Tussendoor nog even een memory uit 2012, we deden de spullen toen nog in tassen van de Vomar en werden er in Getz als extra aardappelen en uien uitgedeeld. Dit leverde mooie plaatjes op.

Hier de link naar de foto's van toen.

Het Covid-19 zit ons behoorlijk dwars bij het maken van de plannen hoe we onze hulpverlening kunnen organiseren. We gaan de deur niet sluiten, juist nu is hulp aan onze doelgroepen in Roemenië belangrijk. We scherpen de maatregelen wel aan, we moeten in ieders belang voorzichtig zijn en werken nu alleen nog in kleine teams. 

Van vrijwilligers die niet zijn gevraagd om te helpen met de werkzaamheden verwachten we dat ze niet komen. Er zijn mensen die alle risico’s willen uitsluiten en daarom al niet meer niet kwamen, iets wat we begrijpen en respecteren.

Onze vrijwilliger die het virus heeft opgelopen knapt gelukkig goed op, volledig herstel duurt nog wel even maar het gaat de goede kant op. Een andere vrijwilliger is getest en verwacht maandag de uitslag. 

Helaas niet allemaal goed nieuws in dit bericht. Dat we dankzij alle vrijwilligers en sponsors onder deze omstandigheden en op deze schaal hulp kunnen blijven bieden is natuurlijk wel heel goed nieuws.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten