zondag 17 oktober 2021

Weekbericht 41/21

Eigenlijk is het jammer dat na al die jaren dat we hulptransporten organiseren niet kunnen zeggen dat het niet meer nodig is in een land als Roemenië. Er is in dat land door de jaren heen sprake van stijgende welvaart en veel mensen hebben het financieel beter dan pakweg 25 jaar geleden. Hele grote groepen hebben het echter nog steeds moeilijk en wonen en leven onder hele beroerde omstandigheden. We gaan dus nog maar even door met het herverdelen van onze welvaart.

Maandag is de truck in Breaza gelost en de verdeling is direct begonnen. Al eerder schreef ik dat Roemeense bedrijven steeds vaker hun overschotten weggeven aan goede doelen. Cristi in Botosani ziet dit steeds vaker gebeuren en kan er veel mensen blij mee maken. Ook in Breaza komen steeds vaker overschotten van Roemeense bedrijven binnen, vooral zuivelproducten, deze vinden er gretig aftrek.

Hier de link naar foto's.

Er staat een nieuw bericht op het blog van Imola, dit is de link.

Woensdag 13 oktober is er voor de 40e keer dit jaar een truck geladen, de  bestemming was Marghita  en Ticau. Er waren verder weer genoeg opruim en ophaalklussen, goed dat er steeds genoeg vrijwilligers komen om dit werk draaiende te houden. 

Hier de link naar foto's van het laden.

Vrijdag is er in Marghita gelost waar gelijk wortelen en aardappelen zijn bijgeladen voor Reghina. Attila is aan een nieuwe telefoon toe met een echte camera volgens mij. 

Hier de link naar foto's van het lossen.

Cristi stuurde foto’s van uitdelen en wegbrengen van hulpgoederen en vooral ook van de voortgang van de nieuwbouw. Indrukwekkend zoals dat eruit ziet. Uit Denemarken krijgt hij veel financiële steun van een plaatselijke kerk om dit te kunnen realiseren. Twee leden van deze kerk kwamen afgelopen donderdag in Broek op Langedijk dozen brengen die via ons verder op transport gaan naar Botosani. Gerard-Jan en Miranda hebben ze ontvangen, een korte maar leuke ontmoeting. 

Hier de link naar foto's.Henk Muller is woensdag weer in Nederland aangekomen, hij stuurde nog wat foto’s van het uitdelen van bananen in Deaj. Tevens van de hulpgoederen die hij naar Broek op Langedijk gebracht heeft voor verder transport naar Deaj. Ook een pallet pindarotsjes die in de kerstpakketten kunnen doen. 

Hier de link naar foto's.

De dochter van Viorel uit Deaj is ziek terug gekomen uit Duitsland. Denisa is opgenomen in een ziekenhuis Tirgu Mures en ligt daar op de IC. Na zeven maanden zwagerschap is haar kind daar geboren via een keizersnee. Met de baby in de couveuse gaat het goed maar de toestand van Denisa is zorgelijk.

Henk heeft plannen om in de wintertijd een 100 tal mensen elke dag een warme maaltijd te geven. Dat maaltijd verstrekking de komende winter in Roemenië hard nodig is staat helaas nu al vast. Het aantal dak en thuislozen neemt ook fors toe.


Reghina heeft een wel heel speciaal kenteken op de Opel Combo gekregen. Het uitdelen gaat ook daar door, zaterdagochtend is haar deel gelost samen met de mooie partij aardappelen en wortelen van de boerderij. Er was direct weer actie met uitdelen, de foto’s maken duidelijk hoe deze mensen (over) leven. Met o.a. onze hulp kan Reghina ze in ieder geval een beetje hoop geven. 

Hier de link naar foto's.

Marina Molenaars is samen met Paul en nog twee anderen op reis geweest naar Kroatië, al vele jaren bieden ze daar hulp aan de arme bevolkingsgroepen daar. 

Hier de link naar haar reisverslag.

Max Veenstra van St. HIRF belde afgelopen maandag of voor ons het mogelijk was om 300 ziekenhuisbedden tijdelijk op te slaan. Transportbedrijf Wim Bos uit Weesp zou ze komen brengen. Er is een oplossing bedacht en twee keer per dag komt er nu een trailer deze mooie bedden brengen. Samen zorgen we er zo voor dat deze bedden hergebruikt gaan worden en op plekken terecht komen waar deze bedden zeer welkom zullen zijn.

De komende tijd is er veel te doen, maandag gaat er vrijwilligers met een trekker en trailer goederen ophalen in Weesp, dinsdag in Amsterdam, woensdag in Driel en Enschede. Woensdag komt er weer een Roemeense trailer om te laden, een halve trailer voor Deaj en de andere helft voor Breaza met voornamelijk bedden.

Een klein groepje is druk bezig met het voorbereiden van de kerstpakketten actie, die we in week 45 gaan organiseren. Voor de mensen die willen helpen met inpakken in Broek op Langedijk, de echte inpak actie is op donderdag 11 en vrijdag 12 november. 

Voor nu is grootste zorg dat we voldoende artikelen hebben om een mooi pakket te maken, toch altijd weer spannend. We zijn op de goede weg en hebben er vertrouwen in dat het gaat lukken, 4.200 pakketten maken is de doelstelling.

De Covid situatie in Roemenië is ernstig, er zijn veel nieuwe besmettingen, gemiddeld over de laatste zeven dagen ruim 14.000 per dag. Buurland Hongarije helpt met het opnemen van patiënten en geeft andere ondersteuning. Bijzondere maatregelen zoals het sluiten van scholen, niet essentiële winkels en de horeca zijn er nog niet genomen. Op de Europese coronakaart zijn Nederland en Roemenië beiden geel. Reizen is dus mogelijk zonder ernstige beperkingen, mits gevaccineerd of negatief getest. Geen opmerkingen:

Een reactie posten